13 Sep. 2017 17:35 , de Ovidiu Matache

Pensionarii gălățeni fac împrumuturi la CAR ca să-și cumpere centrale termice, dar și ca să-și umple cămările pentru iarnă

Distribuie

Pensionarii din Galați fac împrumuturi la CAR ca să-și cumpere centrale termice pentru perioada rece, dar și ca să-și și umple cămările pentru iarnă. În ultima perioadă, din ce în ce mai mulți bătrâni sunt nevoiți să recurgă la această variantă ca să facă față frigului și să-și poată lua surse alternative de încălzire. Asta în condițiile în care suma de 3.000 de lei dată de Primărie nu le ajunge.

La Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Galaţi vin în fiecare chiar și câte o sută de vârstnici, iar în ultima perioadă cei mai mulţi împrumută bani ca să-și poată cumpăra surse alternative de încălzire pentru sezonul rece, ca de exemplu centrale termice sau panouri radiante.

„Împrumut 2.000 de lei astăzi şi cu ajutorul de la Primărie de 3.000 de lei sper să îmi ajungă să rezolv problema „, spune o pensionară aflată marți la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Galaţi.

Angajații CARP susțin că numărul celor care fac împrumuturi a crescut în această perioadă.

„Anul acesta, am avut un număr mai mare de cereri de împrumuturi pentru cumpărarea şi instalarea centralelor termice de apartament. Primăria îi sprijină pe cei care vor să monteze centrale cu 3.000 de lei, sumă totuși insuficientă pentru o asemenea lucrare. Şi atunci vin să ceară diferenţa de bani, sub forma de împrumut, ca să ajungă la suma de 8.000 – 8.500 de lei. Împrumuturile care se fac se pot achita în cel mult 24 de rate, iar dobânda este de 5,7 la sută”, afirmă preşedintele CARP Galaţi, Ion Lucian Mehedinţi.

Sunt însă și pensionari care fac împrumuturi la CARP ca să-şi aprovizioneze cămările cu alimente de sezon pentru la iarnă.

„Noi suntem bătrâni şi suntem obişnuiţi să avem cămara de iarnă plină cu tot ce trebuie. Avem pensiilie mici şi nu putem suporta toate cheltuieliele. Aşa că venim aici şi facem împrumut. Ne-am obişnuit”, spune o bătrână neoită să se împrumute la Casa de Ajutor Reciproc.

În acest an, la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor au fost depuse 11.480 de împrumuturi cu o valoare de 44 milioane de lei, mai mare cu aproape cinci milioane decât cea de anul trecut.

În vară, consilierii gălățeni au aprobat  acordarea unui sprijin financiar de 3.000 lei pentru cumpărarea unui sistem de încălzire şi apă caldă alternativ cu care oamenii să-și  încălzească locuinţa. Ajutorul  este dat doar celor ce depind de sistemul centralizat de termoficare și numai familiilor care îndeplinesc anumite criterii în ceea ce privește veniturile. Pot beneficia de aceste ajutoare persoanele singure cu un venit net mediu lunar sub 2.500 lei, familiile de două persoane cu venit net mediu lunar pe membru de familie sub 2.000 lei, familiile formate din 3 membri care au venitul net mediu lunar pe  membru de  familie sub 1.700  lei și familiile de patru sau mai multe persoane care au un venit net mediu lunar pe membru de  familie sub 1.450 lei.

Până acum, la Primărie au fost depuse 6.305 de dosare pentru primirea ajutorului de 3.000 de lei, iar 5.000 dintre dosare au fost aprobate.

În Galaţi sunt circa 98.000 de apartamente în blocurile de locuinţe, însă doar 20.000 mai sunt branşate la sistemul centralizat de termoficare.

Loading...
Comentarii