Din celula unde până la urmă a ajuns, un infractor a pus în balanță beneficiile unui denunț de calitate și, cu gândul la scurtarea substanțială a pedepsei, l-a oferit pe tavă ofițerilor anticorupție pe polițistul de frontieră Lucian Marinel Marți, de la Vama Borș. Cu mâna pe inimă, dar și cu ceva probe, hoțul l-a indicat ca fiind pionul principal cu ajutorul căruia, în 2014, soția sa, condamnată pentru înșelăciune, a ieșit ilegal din țară prin frontiera cu ungurii. Prețul plătit la acea vreme, 1.000 de euro.
Polițistul de frontieră, ”momit” de un ofițer sub acoperire în rol de infractor fugar
Așa se face că, spun surse judiciare, un ofițer sub acoperire s-a pus în pielea unui infractor și a jucat rolul unui condamnat care vrea neapărat să scape de închisoare. Măcar pentru o perioadă…Urmând indicațiile pușcăriașului care l-a vândut pe polițistul de frontieră în schimbul unei pedepse mai ușoare, investigatorul aflat în misiune a ajuns la un anume Dorin Sebastian Sabău care i-a intermediat întâlnirea cu ”salvatorul” ce urma să-l scoată ilegal din țară chiar prin vamă, pe sub nasul tuturor! Om căruia pare să-i placă stabilitatea, Marți a rămas fidel tarifului său, acceptat prin intermediar, pentru a-i deschide calea fugarului spre Ungaria.
Pentru mia de euro pe care nu a apucat să o mai încaseze, agentul l-a scos din țară pe ”clientul” său fără să știe că, de fapt, totul se derulează în cadrul unui flagrant organizat de polițiști și procurori. Ba chiar s-a folosit de banda de urgență din vamă și, pentru a nu lăsa urme, nici nu l-a înregistrat în baza electronică pe ”clientul” său.
În afacere era și un polițist de frontieră ungur
Când treaba părea terminată și așa-zisul fugar era deja în Ungaria, Marți a fost ridicat chiar de sub ochii colegilor din vama Borș unde era în tură. Probleme mari va avea și un polițist ungur din vama corespondentă Artand care, ne-au dezvăluit surse judiciare, era ”prins” în afacerea cu infractori fugari. Și el va răspunde în fața autorităților, dar a celor din țara sa.
Atât Marți cât și Sabău, intermediarul afacerii cu pușcăriași fugari, au fost inițial reținuți pentru 24 de ore, dar după o noapte de arest cei doi au fost eliberați de o instanță a Tribunalului Bihor care i-a plasat sub control judiciar. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au făcut însă recurs care se va judeca la Curtea de Apel.
Foto: bihon.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro