MENIU CAUTĂ
13 Feb. 2018 18:05

Decizie. Deputații juriști au respins proiectul PNL care interzice persoanelor condamnate să candideze la alegerile parlamentare

Distribuie

Persoanele condamnate pot candida în continuare la alegeri parlamentare. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat marţi, 13 februarie, raport de respingere iniţiativelor legislative ale Partidului Național Liberal (PNL) referitoare la alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi la interdicția ca persoanele care au suferit condamnări penale definitive să nu poată candida la alegerile parlamentare.

Proiectul privind alegerea primarilor în două tururi prevede că „dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemnează în procesul-verbal încheiat de biroul electoral de circumscripţie, se organizează un al doilea tur de scrutin”.

„La al doilea tur de scrutin participă numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj. În al doilea tur de scrutin este declarat primar candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”, mai prevede proiectul.

Cel de-al doilea proiect al PNL respins de deputaţii jurişti ar stabili o interdicție pentru persoanele care au suferit condamnări penale definitive de a candida la alegerile parlamentare.

„Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, condiţiile prevăzute la art. 37 din Constituţia Romaniei, republicată, pentru a fi alese şi persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive”, prevede proiectul.

Cele două proiecte urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor. Depuse în 2017, ele au fost respinse anterior de Senat.


CITEȘTE ȘI…

Specialiștii avertizează: În România ar putea apărea fenomenul de ”migrație în căutarea apei”

EXCLUSIV/Slujbă de pomenire, la opt ani de la sinucidere. Artiștii se strâng la mormântul Mădălinei Manole


 

Citește mai multe despre camera deputatilor și decizie pe Libertatea.

Comentarii