Pictura intitulată ”La Revolucion” este opera artistului Fabian Chairez şi a fost expusă în Palatul Bellas Artes din capitala mexicană cu prilejul expoziţiei ”Emiliano. Zapata despues de Zapata”, dedicată celebrului revoluţionar mexican cu prilejul comemorării a 100 de ani de la moartea sa.

Pictura cu revoluționarul mexican Zapata dezbrăcat, cu corp de femeie, va fi însoțită de o notă prin care familia o consideră ”neadecvată”
Taboul ”La revolucion”, cu revoluționarul Emiliano Zapata în ipostaze LGBT, a stârnit puternice controverse în Mexic

Institutul Naţional de Belle Arte şi Literatură din Mexic (INBAL), în acord cu Ministerul Culturii şi descendenţii lui Zapata, a informat că de luni tabloul este însoţit de această notă explicativă a familiei sale.

INBAL a precizat că atât curatorul expoziţiei, cât şi artistul Fabian Chairez au declarat că respectă opinia familei, dar au precizat că muzeele sunt foruri publice de artă şi promotoare ale exercitării libertăţii creative şi o sursă de dialoguri bazate pe respect şi includere.

Nepotul revoluționarului îl dă în judecată pe pictor

Controversatul tablou pretinde să revendice drepturile comunităţii LGBT, dar a provocat un asemenea scandal săptămâna trecută în Mexic, încât nepotul lui Emiliano Zapata, Jorge Zapata, a anunţat că îl va da în judecată pe pictor, iar reţelele de socializare s-au umplut de comentarii homofobe.

Ad placeholder

Născut la 8 august 1879, Zapata a fost una dintre principalele figuri ale Revoluţiei Mexicane din 1910, care a răsturnat dictatura lui Porfirio Diaz, şi este considerat un erou naţional şi un simbol al Mexicului şi al masculinităţii.

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador, a declarat 2019 – ”An de omagiere a lui Zapata”, ucis în 1919 de trupele loiale preşedintelui Porfirio Diaz.

Citeşte şi:

Situație absurdă: România s-a cerut într-un organism NATO-UE care combate propaganda și fake news, apoi a refuzat să-și achite contribuția de 60.000 de euro pe an

După ce Libertatea a publicat informații despre contractele lui Cumpănașu, Ministerul Dezvoltării spune că și el a găsit aspecte penale: o angajată susține că asociația lui Cumpănașu i-a falsificat semnătura!

Târgul de Crăciun de la Unirii pune în pericol siguranța călătorilor. Nu respectă normele din avizul de funcționare, iar Primăria Sectorului 3 închide ochii

Declarație de dragoste în direct pentru Alexa. Anamaria Prodan a recunoscut: "Laur știe!”
PARTENERI - GSP.RO
Declarație de dragoste în direct pentru Alexa. Anamaria Prodan a recunoscut: "Laur știe!”
Ce dramă pentru Carmen Iohannis. Soția președintelui, momente tulburătoare. E oribil ce i s-a întâmplat
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Ce dramă pentru Carmen Iohannis. Soția președintelui, momente tulburătoare. E oribil ce i s-a întâmplat
Horoscop 13 iulie 2020. Gemenii au capacitatea de a se concentra pe ce îi interesează
HOROSCOP
Horoscop 13 iulie 2020. Gemenii au capacitatea de a se concentra pe ce îi interesează