Numele Alexandru Rădulescu și Sorin Ionuț Corbu au multe în comun. La câteva minute după ce apare pe Facebook un filmuleț cu primarul Piedone, Alexandru și Sorin, două profiluri cu chipul edilului la avatar, încep să distribuie noile realizări ale omului politic.

Piedone din spatele Facebook: campania de PR a primarului și Sectorul 5 în viața reală
Exemple ale distribuirii unui material în care Piedone le împărțea apă rece polițiștilor de pe stradă

Tactica grupurilor

Matricea de multiplicare a unui film care va ajunge la câteva milioane de vizualizări e spectaculoasă și clasică. În universul digital de azi, e deja o obișnuință ca „unicii”, „IP”-urile și profilele de Facebook să fie mult mai numeroase decât oamenii fizici. Această mulțime de „avataruri” rostogolește campanii „pro” sau contra”.  Cum se întâmplă în cazul Piedone?

Piedone din spatele Facebook: campania de PR a primarului și Sectorul 5 în viața reală
Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 5| Foto: Facebook

Cei doi loiali, Alexandru și Sorin, îl vor pune pe grupurile de Sector 5, dintre care unele cu zeci de mii de membri:

 • Ești din Sectorul 5 (31.000 membri) – grup cu poza lui Piedone;
 • Susținem Cristian Popescu Piedone (23.000 membri);
 • Sectorul 5 București (2.500 membri);
 • Împreună schimbăm Sectorul 5 (650 membri).

E doar începutul.

Primarul e promovat și pe grupuri din Dâmbovița și Tulcea

Miza e să atingi un „reach” cât mai mare, chiar dacă multe dintre profilele dintre care multe nu au corespondent în persoane din lumea reală.

Nu este un fenomen nou, asistăm la acest gen de practici de mai bine de un deceniu. Toți pleacă de la premisa că nu vor fi descoperiți. Mai ales că este destul de rar când cineva își propune să demonstreze legăturile dintre cei care distribuie anumite mesaje și persoanele care le-au comandat. A devenit o practică generalizată, nu numai pe Facebook, la care recurg toate partidele și enorm de mulți politicieni.

Cristian Pârvulescu, politolog, pentru Libertatea:

„Am întâlnit chiar primari de comună, unii trecuți de 70 de ani, care au apelat la această metodă. E clar că ei nu se descurcă cu internetul, dar există firme specializate care asigură un întreg pachet de servicii, cu monitorizare etc. Deci, putem vorbi despre un fenomen generalizat”, mai spune politologul.

După această formulă, în cazul Piedone, profile fără identitate și fără existență fizică, răspândesc mesajul politic dincolo de grupurile din București.

Filmulețele cu Piedone sunt distribuie clipurile în grupuri locale, cum ar fi: 

 • Vinzi și cumperi Tulcea (33.500 membri), unde clipurile sunt distribuite cu mesaje de tipul „Și nu este campanie electorală…”
 • DĂRUIȚI FLORI CELOR DRAGI (69.000 membri);
 • ZONA MORENI – Dâmbovița (3.500 membri);
 • GRUP MAȘINI IEFTINE ZI DE ZI (17.500 membri) și așa mai departe.

De aici, alți membri redistribuie în cascadă filmulețele lui Piedone până devin virale. În ultimele săptămâni, a mai intervenit un fenomen. 

Scandalul din procesul Colectiv a alimentat promovarea de pe rețelele sociale

Fost primar al Sectorului 4, azi la Sectorul 5, Piedone este inculpat, în procesul Colectiv. Ajunși în momentul deciziv al sentinței definitive, cei doi judecători au anunțat scindarea dosarului. Apoi magistrații au revenit. Și, în final, au amânat  din nou procesul și verdictul, pentru toamnă. 

Piedone din spatele Facebook: campania de PR a primarului și Sectorul 5 în viața reală
Cristian Popescu Victor Piedone pleacă de la sediul Curții de Apel București purtând o mască chirurgicală cu textul „NEVINOVAT”, miercuri, 30 septembrie 2020. Foto: Hepta

În confuzia stârnită, CSM a cerut revocarea procurorului DNA de ședință, acuzatorul lui Piedone.

Asta după ce, într-o derulare complet neuzuală a evenimentelor, procurorul a protestat, a fost evacuat din sală și a rămas pe locurile publicului, sfidând practic decizia instanței.

Toată această spirală a mărit amprenta digitală a mesajelor primarului Sectorului 5. În lumea rețelelor sociale, să fii inculpat într-un proces în care au murit 65 de oameni e ocazie de popularizare imposibil de ratat de către specialiști. Cifre pe Facebook cu orice face Piedone au explodat. Iar politicianul nu face lucrurile la întâmplare. 

Cum a comandat o tarabă pentru o bătrână sărmană

După vechea formulă folosită de el la Sectorul 4, Piedone își promovează gesturi care îl arată drept un om dintre oameni.

1. „Măicuța blândă”, un spot în care comandă o tarabă pentru o bătrânică ce vinde pătrunjel și corcodușe la intersecția Ferentari/Rahova, a realizat: 335.000 reacții, 53.000 comentarii, 140.000 distribuiri, 8,1 milioane de vizualizări.

2. Clipul în care împarte apă rece pentru oamenii din teren: 162.000 reacții, 16.000 comentarii, 72.000 distribuiri, 4,9 milioane de vizualizări.

3. Piedone pe schelă: 80.000 reacții, 4.500 comentarii, 11.000 distribuiri, 2,4 milioane de vizualizări.

„ACUM AȘ VENII AN TARA DACA ATI LUA CA PRESEDINTE”

Mesajele de apreciere curg.

 • „Toata stima si respectul , si poate fi luat exemplu de toti primarii , nu neaparat numai din Bucuresti. Singurul regret este ca nu merge clonat , restul doar respect”
 • „Domnule Cristian va-ti gandit sa candidati la presedentie?”
 • „Mai bine ați candida la președenție asa sar mai schimba ceva și în țară nu numai în sectorul 5”
 • „Domnu PIEDONE SUNT DE 21 DE ANII AN STRĂINĂTATE, CREDEȚI-MĂ ACUM AS VENII AN TARA DACA ATI LUA CA PREȘEDINTE”
 • „Sunt plecat de 10 ani din țară Domnule viitor Președinte al României, niciodată nu m-am gândit că voi mai reveni în Țara mea ,dar acum o dată cu Dumneavoastră au reapărut speranțele, vă mulțumesc frumos ….”

În general, profilul declarat al rețelei de fani ai lui Piedone e format din persoane din afara Bucureștiului – ori chiar din afara țării – care se întreabă de ce primarii din orașele ori satele lor nu pot ajunge la performanțele lui Piedone, care „a schimbat cu totul Sectorul 5”. 

Așa cum fanii sunt pe Facebook, Sectorul 5 de pe Facebook este impecabil. Pe Facebook, în cel mai sărac sector al Capitalei, în Ferentari, Rahova, pe Viilor, în Sebastian, totul arată schimbat în bine.

Realitatea din teren

Libertatea a mers miercuri, săptămâna trecută, în cartierele Ferentari și Rahova și a verificat trei realizări de pe Facebook ale lui Piedone. A găsit o lume diferită de furnicarul care muncește la foc automat în filmările  postate cu o frecvență automată: de trei ori pe săptămână.

1. Mini-părculețul care ascunde dezastrul parcurilor mai mari

Piedone din spatele Facebook: campania de PR a primarului și Sectorul 5 în viața reală
Piedone a ajuns într-un parc aflat între strada Iacob Andrei și strada Brăniștari

VARIANTA PIEDONE. Pe 23 mai 2021, Piedone a ajuns, pe scuter, într-un parc aflat între strada Iacob Andrei și strada Brăniștari. Parcul are aproximativ 300 de metri pătrați.

„Ce păzești, bă, tată, aici?”, îi spune Piedone paznicului, apoi comandă ca leagănele să fie schimbate, iar tartanul înlocuit complet „de a doua zi”. 

VARIANTA DIN TEREN. Lucrările sunt începute, tartanul nu e pus nici acum. Au trecut aproape o lună și jumătate de la „a doua zi”.

Piedone din spatele Facebook: campania de PR a primarului și Sectorul 5 în viața reală
La câteva sute de metri, parcul principal al zonei arată oribil, iar prin gardul rupt poate intra oricine

Pe aceeași stradă importantă din Ferentari, Iacob Andrei, unde se află Autobaza Ferentari, se mai află două părculețe. Localnicii le apreciază pentru că, spre deosebire de mititelul de la capăt de stradă, au suficient spațiu și umbră pentru mai multă lume. 

Piedone din spatele Facebook: campania de PR a primarului și Sectorul 5 în viața reală
Unui tobogan din al treilea părculeț de pe aceeași stradă îi lipsește o treaptă
 • Un parc de 823 de metri pătrați, de aproape 3 ori mai mare decât cel ce se află în reparații de o lună și jumătate, unde tartanul arată la fel, iar căsuțele de jucărie au trepte lipsă, sunt învechite și decolorate;
 • Parcul Iacob Andrei, aflat la intersecția cu Aleea Iacob Andrei B, care are 1.000 de metri pătrați, gard rupt, locuri de joacă degradate și care arată aproximativ la fel precum cel criticat de Piedone.
Piedone din spatele Facebook: campania de PR a primarului și Sectorul 5 în viața reală
Evoluția lucrărilor, în ultima lună și jumătate, în părculețul de la capătul străzii Iacob Andrei, cel mai mic dintre cele 3, cel în care s-a filmat Piedone

2. „Sămânțarii” care își mătură singuri cojile?

VARIANTA PIEDONE. Pe 18 mai, pagina de Facebook a site-ului Știri pe Surse, unul dintre canalele preferate prin care se distribuie clipurile lui Piedone, apărea un mesaj nou. „Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a dispus ca persoanele care sunt prinse în timp ce aruncă coji de semințe pe jos să fie puse să măture, pentru a nu primi amendă”. Într-un clip mai scurt, un tânăr zâmbitor mătură o grămadă de coji făcută în mijlocul parcului Sebastian din Rahova. 

Piedone din spatele Facebook: campania de PR a primarului și Sectorul 5 în viața reală
Un tânăr zâmbitor mătură o grămadă de coji făcută în mijlocul parcului Sebastian din Rahova

VARIANTA DIN TEREN. La câțiva metri de locul respectiv, două bănci din rondul central al aceluiași parc Sebastian erau încadrate, miercuri după-amiază, de o mulțime de coji de semințe. Ciugulite de porumbei. Multe dintre băncile parcului sunt înconjurate de sticle și mucuri de țigară.

Piedone din spatele Facebook: campania de PR a primarului și Sectorul 5 în viața reală
Două bănci din rondul central al aceluiași parc Sebastian erau încadrate, miercuri după-amiază, de o mulțime de coji de semințe

3. Bătrânica există

VARIANTA PIEDONE. Clipul care s-a viralizat rapid: acum nici o săptămână, pe 27 iunie, Piedone întâlnea o bătrânică la intersecția dintre Calea Ferentari, pe care o numește „13 Septembrie”, stradă aflată la un kilometru distanță, și Calea Rahovei. 

Piedone din spatele Facebook: campania de PR a primarului și Sectorul 5 în viața reală
Piedone comandă o tarabă specială pentru femeie

Niculina Oancea, 80 ani, din Vărăști, Giurgiu, vindea zarzavat și corcodușe pe lădițe puse pe jos, iar Piedone cere întâi o tarabă specială pentru femeie, iar apoi îi cumpără toată marfa „pentru o ciorbă” ce urmează să fie făcută de subalternii săi.

VARIANTA DIN TEREN. Bătrânica din Vărăști era la locul ei vineri. A spus că nu vrea în piață, răspunzând contestatarilor care-l acuzau pe Piedone că nu i-a dat un loc special. „Aici e locul meu, mamă, aici vin de ani de zile”, i-a spus ea reporterului. În vârstă de 80 de ani, a argumentat că la intersecția Ferentari/Rahova are clienți, „iar o femeie a venit azi să dea comandă de corcodușe”. Pe taraba galbenă, sub leuștean, scrie „TARABĂ SOCIALĂ”. 

Piedone din spatele Facebook: campania de PR a primarului și Sectorul 5 în viața reală
Bătrânica din Vărăști era la locul ei săptămâna trecută

Bătrânica mai avea o singură dorință. „Să-mi aducă și scaun”. Ea a fost lăudată de comercianții din jur pentru că „păstrează curățenia și mătură mereu resturile rămase de jur împrejur”.

Piedone din spatele Facebook: campania de PR a primarului și Sectorul 5 în viața reală
La ieșirea străzii Ileana Cosânzeana în str. Sebastian, o altă femeie vindea pe jos, fără tarabă, în soare, fasole verde

La 100 de metri distanță, la ieșirea străzii Ileana Cosânzeana în str. Sebastian, o altă femeie vindea pe jos, fără tarabă, în soare, fasole verde. 

4. Se asfaltează străzile „unde mi-am rupt mașina io”

VARIANTA PIEDONE. „Vreau să nu mai văd balta aia, că acolo mi-am rupt mașina io!”, îi arată Piedone, plin de patos, unui șofer de excavator. E 8 iunie și Piedone spune că va asfalta strada Drăganu, unde a dat într-o groapă. 

Piedone din spatele Facebook: campania de PR a primarului și Sectorul 5 în viața reală
Pe drumul spre părculețele de pe Iacob Andrei, Aleea Iacob Andrei A arată de parcă ar fi arată

VARIANTA DIN TEREN. Zeci de străzi din sector se află într-o situație deplorabilă. De exemplu, pe drumul spre părculețele de pe Iacob Andrei, Aleea Iacob Andrei A arată de parcă ar fi arată. 

Maestrul regiei

Piedone este cunoscut pentru stilul său teatral încă de când era inspector în Primăria Sector 6, inspector OPC sau primar al Sectorului 4.

În noapte incendiului de la Colectiv, Piedone a apărut cu o mapă de documente în fața televiziunilor, aceleași care-l promovaseră ani de zile. A spus că e nevinovat, fluturând hârtiile pe fundalul salvatorilor care duceau oamenii la spital. A început o campanie de susținere pe Facebook.

La câteva zile însă, mișcările populare au măturat susținerea digitală a lui Oprea, Piedone, Ponta. Protestele oamenilor au obligat și guvernul Ponta și administrația locală a lui Piedone să demisioneze. 

În ziua demisiei, primarul Sectorului 4, a apărut pentru o scurtă declarație.

Imediat după ce și-a anunțat demisia în lacrimi, cu cearcăne la ochi, Piedone a cerut să vadă cum a fost filmat momentul de către subalterni și a întrebat dacă „am dat bine pe sticlă”.

„Ai fost bine, șefu”, i-a strecurat angajatul, care i-a arătat înregistrarea pe telefon, chiar pe scările instituției, unde reporterii gsp, necunoscuți de Piedone, au consemnat momentul.

Cine a răspândit cazul bătrânicii

Piedone n-ar reuși să ajungă la atâția oameni fără ca materialele de PR politic să fie preluate de presă. De exemplu, cazul bătrânicii a ajuns atât în presa națională, cât și pe site-uri locale.

De exemplu, Știri pe surse numește imaginile publicitare ale primarului „campanie de ajutorare a persoanelor nevoiașe care își vând marfa din propriile grădini”.

Iată câteva dintre titluri:

Citeşte şi:

Ce ne va ajuta să învingem pandemia. Opinia unui profesor universitar britanic

„Ești tu împotriva unei mașinării”. Povestea curierilor de la Amazon concediați de roboți

Fostă campioană mondială suspendată pentru dopaj, în lacrimi în direct: „Rana asta e încă deschisă”
PARTENERI - GSP.RO
Fostă campioană mondială suspendată pentru dopaj, în lacrimi în direct: „Rana asta e încă deschisă”
BOMBĂ! Ce a făcut Mr. Pink imediat după ce s-a despărțit de Monica Gabor. Ce detalii am aflat: ”Mi-a promis” EXCLUSIV
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce a făcut Mr. Pink imediat după ce s-a despărțit de Monica Gabor. Ce detalii am aflat: ”Mi-a promis” EXCLUSIV
Fată de 14 ani moartă, după ce două BMW-uri s-au izbit, în Maramureș. Adolescenta ar fi împlinit 15 ani peste 10 zile
Observatornews.ro
Fată de 14 ani moartă, după ce două BMW-uri s-au izbit, în Maramureș. Adolescenta ar fi împlinit 15 ani peste 10 zile
Horoscop 6 august 2021. Peștii sunt foarte sensibili la tot ce este legat de cei dragi, mai mult decât de obicei
HOROSCOP
Horoscop 6 august 2021. Peștii sunt foarte sensibili la tot ce este legat de cei dragi, mai mult decât de obicei
Tragedie pe o autostradă. Zece oameni au murit, iar 20 au fost răniţi, după ce camioneta în care se aflau s-a răsturnat
Știrileprotv.ro
Tragedie pe o autostradă. Zece oameni au murit, iar 20 au fost răniţi, după ce camioneta în care se aflau s-a răsturnat
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Telekomsport
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
(Publicitate) Câștigă și tu un bilet la UNTOLD. Extragere va avea loc vineri, 6 august! Succes!
PUBLICITATE
(Publicitate) Câștigă și tu un bilet la UNTOLD. Extragere va avea loc vineri, 6 august! Succes!