Mergi direct la conținut »
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > FOTO&VIDEO/ Protest în Capitală. 20.000 de oameni au participat la un marș din fața Guvernului până la Palatul Parlamenului

FOTO&VIDEO/ Protest în Capitală. 20.000 de oameni au participat la un marș din fața Guvernului până la Palatul Parlamenului

Aproape 20.000 de oameni au protestat duminică seară în Capitală. Oamenii au pornit în marș din fața Guvernului și s-au oprit la Palatul Parlamentului. Protestului i s-a alăturat și fostul premier Dacian Cioloș, cu platforma sa, România 100

De Valentina Postelnicu,


UPDATE 21:40: Protestatarii au ajuns la sediul Ministerului Justiției și cer demisia ministrului Tudorel Toader. Oamenii scandează „Tudorel, demisia”.


UPDATE 21:15: Dacian Cioloș se numără printre cei aproape 20.000 de oameni care protestează în fața Palatul Parlamentului.

Fostul premier a venit însoțit de Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății. La nivelul întregii țări, aproape 35.000 de oameni participă la proteste în mai multe orașe.

„Nu se poate decide viitorul României prin astfel de decizii. Azi anunțăm un lucru, mâine revenim, anunțăm altceva. E vorba despre oameni care guvernează țara și care transmit semnale și România este percepută după comportamentul lor pentru că trebuie să fie clară direcția pe care o vrem. (…) Reporter: Ce le răspundeți celor care vor să vă întoarceți în politică, domnule Cioloș? Cred că e important nu ce fac eu personal, ci ce facem noi toți. Noi trebuie să fim acolo unde e nevoie de noi. Nu cred că atât de important dacă eu fac politică sau nu. Într-un anumit fel, toți cei care sunt în stradă fac politică pentru că le pasă de România”, a declarat fostul premier Dacian Cioloș.

„Am senzația că oamenii ăștia și-au cumpărat o țară și pare că vor să facă cu ea, să se poarte ca și cum ar fi pe propria moșie. Nu le pasă de absolut nimic. Măsurile fiscale despre care vorbesc au fost respinse de absolut toată lumea. Orașele sunt dezavantajate. Oamenii nu vor beneficia cu nimic de pe urma acestor schimbări. În sănătate este un dezastru. Nu există nici măcar o măsură bună în Sănătate în 10 luni de zile”, a declarat Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, prezent la protestul din Capitală.


UPDATE 20:52: Aproape 20.000 de oameni protestează la această oră în fața Palatului Parlamentului.

UPDATE 20:42: Protestatarii au ajuns la Palatul Parlamentului.

Mii de oameni blochează la această oră bulevardul care face legătura dintre Piața Constituției și Piața Unirii. La fața locului au fost mobilizați zeci de jandarmi.

Printre protetatari se află și o tânără țintuită într-un scaun cu rotile. Spune că a ieșit în stradă ca să tragă un semnal de alarmă cu privire la deciziile luate de actuala guvernare.


Aproximativ 11.000 de oameni și-au anunţat pe Facebook participarea la protestul de duminică seara care va avea loc în Bucureşti dar și în alte orașe ale țării. Protestul se intitulează ”Marş – NU vrem să fim o nație de hoți!”

CTP a interpretat declarația Gabrielei Firea cu privire la tăierea banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului
Recomandări

CTP a interpretat declarația Gabrielei Firea cu privire la tăierea banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului

UPDATE ora 19:50. La Universitate, protestatarii s-au oprit, au cântat imnul României și au ținut un moment de reculegere pentru victimele Revoluției din 1989.

UPDATE ora 19:40. Peste 10.000 de oameni merg în marș spre Parlament. Traficul este blocat pe Bulevardul Magheru.

„Continuăm ce am început iarna trecută” și „Nu vrem să fim o nație de hoți” se scandează printre protestatari.

UPDATE ora 19.00. Peste 6.000 de oameni au început să se deplaseze spre Piața Romană, pentru a-și continua drumul către Palatul Parlamentului.

UPDATE ora 18.50. Peste 5.000 de oameni s-au adunat în Piața Victoriei. În continuare oamenii continuă să se adune în fața Guvernului.

Bulevardul Kiseleff este blocat. În principalele orașe din țară – Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov, Galați, Iași, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Bacău – s-au adunat sute de oameni.

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie
Recomandări

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie

UPDATE ora 17.50 Protestatarii încep să se adune în fața Guvernului. Aproximativ 100 de oameni se află, în acest moment, în Piața Victoriei din Capitală, pentru a participa la marșul către Palatul Parlamentului împotriva modificării legilor justiției.

Foto: Dumitru Angelescu

UPDATE ora 10.50 Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Danca a scris pe Facebook că liderii PNL se vor afla duminică în stradă, la protestul anunțat împotriva modificărilor la legiel justiției.

”Așa cum am declarat la preluarea funcției de Purtător de cuvânt al Partidului National Liberal, atacul la Justiție pentru interese personale și haosul din economie trebuie să înceteze. PNL și toate grupurile active din societate, cu toții suntem de aceeași parte a baricadei și cu toții credem în adevărul: Corupția ucide! În această seară, împreuna cu prietenii și colegii din PNL, vom protesta împotriva atacului PSD la independența Justitiei și impotriva măsurilor fiscale care aruncă economia României în haos.

Misterul mirosului care mută nasul Brașovului. Garda de Mediu, reacție halucinantă
Recomandări

Misterul mirosului care mută nasul Brașovului. Garda de Mediu, reacție halucinantă

Și USR și-a anunțat participarea la protest.

”Membrii USR vor participa, duminică, la demonstraţiile declanşate în toată ţara pentru a opri asaltul PSD împotriva Justiţiei. Toate forţele reformiste trebuie să spună, într-un glas: Nu vrem să fim o naţie de hoţi!

România este în pericol să devină un stat eşuat şi avem datoria să ne opunem acţiunilor PSD care vor să întoarcă România în vremea când niciun politician nu putea fi tras la răspundere pentru furtul din bani publici şi abuzul în funcţie. O facem în Parlament, o vom face şi în stradă.Suntem într-un război purtat de PSDul condus de Liviu Dragnea, un politician condamnat penal, împotriva românilor care-şi doresc o societate dreaptă, modernă şi prosperă. Putem să-i oprim! Am reuşit cu Roşia Montană, cu Marţea Neagră, cu OUG 13”, se arată într-un anunţ postat pe pagina de Facebook a USR.

”Duminică ne strângem la Guvern, iar la ora 19:00 plecăm în marş către Casa Poporului”, se anunţă pe pagina evenimentului.

Proteste sunt anunţate şi în Cluj-Napoca, Timişoara, Galaţi, Alba Iulia, Târgu Mureş, Arad, Iaşi, Sibiu, Constanţa, Suceava, Rădăuţi, Oradea, Craiova, Braşov, Târgu Ocna, Slatina, Râmnicu Vâlcea, Baia Mare, Ploieşti, Bacău, Roman, Lugoj, Deva, dar şi în Zurich, Paris, Berlin.

”Proiectul PSD-ALDE reprezintă un atac direct împotriva independenței justiției din România. Următoarele zile sunt decisive. Ele vor hotărî dacă România rămâne un stat de drept sau va fi aruncată la periferia Uniunii Europene, cu o justiție subordonată politic, cu o clasă politică așezată deasupra legii, fără opreliște la jefuirea banului public”, au transmis, duminică, cei din Platforma România 100.

Platforma România 100 consideră că forma actuală a legilor justiției poate fi îmbunătățită, pornind de la decizii ale Curții Constituționale și observații ale magistraților dar un astfel de demers poate fi realizat numai prin consultări temeinice cu societatea civilă, cu magistratura și organizațiile profesionale ale magistraților, garantând independența justiției.

”Actualul proiect, inițiat peste noapte de o mână de parlamentari PSD-ALDE, nu corespunde acestor criterii și ignoră pozițiile exprimate de magistrați și de instituțiile judiciare. Din cauza lipsei de transparență, de deschidere și de argumente cu care au acționat până acum, Guvernul și majoritatea parlamentară PSD-ALDE nu mai au credibilitatea pentru a duce acest proces mai departe”, se arată în apel.

Platforma România 100 nu susține propunerile PSD-ALDE de modificare a legilor justiției.

Potrivit platformei lui Dacian Cioloș, ”acestea nu  sunt rezultatul unor reforme asumate responsabil, ci un paravan al unei oligarhii care are de îngropat dosare penale și de apărat interesele clientelei sale politice”.

”Cetățenii care vor o Românie guvernată în interesul public, o Românie a statului de drept, cu o justiție independentă, o Românie curată, vor protesta pașnic, în toată țara și în diaspora, începând de duminică, 5 noiembrie. Platforma România 100 va fi alături de ei, în stradă.  Susținem o Românie fără corupție, în care nicio forță politică nu trebuie să pună opreliști justiției sau să slăbească statul de drept –  acesta este primul punct al Manifestului fondator al Platformei România 100.  În aceste zile, când injustiția riscă să devină lege, te chemăm să participăm împreună la aceste proteste”, se mai arată în anunțul oficial.


Citește și: VIDEO/ Secretele mâncărurilor tradiționale albaneze. Despre burek și burani cu Poli Alban!

Close
Închide
  Close