Mergi direct la conținut »
PNL a contestat la Curtea Constituțională mandatul de deputat al lui Liviu Dragnea
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > PNL a contestat la Curtea Constituțională mandatul de deputat al lui Liviu Dragnea

PNL a contestat la Curtea Constituțională mandatul de deputat al lui Liviu Dragnea

Partidul Național Liberal a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu validarea mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea. Potrivit liberalilor liderului PSD i-au fost interzis exerciţiul drepturilor electorale pentru o perioadă de 4 ani.

PNL arată în sesizare sa că Dragnea a fost condamnat pentru săvârşirea unor infracţiuni în cadrul derulării unui proces electoral, acesta fiind un motiv de invalidare a mandatului, conform Regulamentului Camerei Deputaţilor.

Liberalii dau exemplu situaţia lui Brânduşel Nichitean, al cărui mandat de senator a fost invalidat în 2004 pentru săvârşirea unor fapte penale în cadrul procesului electoral, deşi la acel moment avea doar calitatea de suspect.

În opinia PNL, Camera Deputaţilor avea obligaţia regulamentară să se pronunţe prin vot asupra invalidării mandatului de deputat al lui -Liviu Dragnea deoarece acesta era condamnat pentru săvârşirea unor infracţiuni în cadrul derulării unui proces electoral, cauză expresă de invalidare a mandatului prevăzută de art. 7 alin.(3) teza II din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

„Validarea mandatului de deputat pentru dl. Nicolae-Liviu Dragnea a afectat dreptul de a fi ales şi exercitarea mandatului prevăzut de art.70 din Constituţia României, al supleantului din lista de candidaţi a Partidului Social Democrat pentru circumscripţia electorală nr.35 judeţul Teleorman la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat din data de 11 decembrie 2016, fiind îndeplinite toate condiţiile intrinseci pentru constatarea neconstituţionalităţii dispoziţiilor supuse criticii de neconstituţionalitate”, arată liberalii în sesizarea lor, scrie Digi24.

„Realitatea juridică arată că la data de 11 decembrie 2016 dl. Nicolae-Liviu Dragnea era condamnat penal, definitiv, pentru săvârșirea unei infracțiuni „de folosire a influenței ca persoană care îndeplinește o funcție de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite”, în cadrul procesului electoral organizat la referendumul pentru demiterea Președintelui României, din la data de 19 iulie 2012, ceea ce constituie realizarea condiției negative prevăzute de art.7 alin.(3) teza II din Regulamentul Camerei Deputaților pentru invalidarea mandatului de deputat al domnului Nicolae-Liviu Dragnea”, se arată în sesizarea PNL.

Liberalii spun că această situație urma a fi constatată prin raportul Comisiei de Validare, prin care ar fi fost obligatorie, în opinia lor, propunerea, către Camera Deputaților, de invalidare a mandatului.

„Deși a fost formulată o asemenea propunere în cadrul ședinței Comisiei de Validare, aceasta a fost respinsă prin votul majorității membrilor comisiei. Inexistența propunerii de invalidare nu exonerează Camera Deputaților de obligația de a proceda la analizarea îndeplinirii condițiilor de validare/invalidare pentru fiecare mandat în parte, cu atât mai mult cu cât această propunere de verificare a îndeplinirii condițiilor regulamentare a fost formulată în ședința Camerei Deputaților, în mod expres cu privire la  mandatul domnului Nicolae-Liviu Dragnea, conform stenogramei. În context, reamintim că, potrivit deciziilor Curții Constituționale, comisiile parlamentare sunt organe interne de lucru ale Camerelor parlamentare, rapoartele sau avizele acestora având doar rolul de a îndruma activitatea în plen a Camerei Deputaților și a Senatului”, spun cei de la PNL.


Citește și: ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019 | Barometrul Academiei Române: Peste 39 la sută dintre români vor merge „sigur” la vot

 
 
Close
Close
Închide