De Valentina Postelnicu,

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi îi solicită ministrului de Interne, Carmen Dan, să ia măsuri şi să clarifice legislaţia în chestiunea securizării puţurilor şi fântânilor, după ce s-au înmulţit cazurile cu copii care au fost în pericol să îşi piardă viaţa în ultima vreme. În ultima perioadă, doi copii au căzut în astfel de puțuri, în județele Teleorman și Dâmbovița.
“Evenimente precum cel din localitatea Balta Sărată din judeţul Teleorman, în care un copil a căzut în puţ şi a fost salvat urmare a unei intervenţii ISU, sunt din ce în ce mai frecvente. Printre atribuţiile esenţiale ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă – instituţie aflată în subordonarea Ministerului de Interne – se numără şi activităţile de prevenire în domeniul situaţiilor de urgenţă şi, de aceea, voi transmite o interpelare ministrului Carmen Dan, prin care îi solicit să analizeze oportunitatea adoptării unei hotărâri de guvern sau a unui ordin de ministru care să clarifice normele de siguranţă în materie de securizare a puţurilor şi fântânilor”, a transmis deputatul PNL, duminică, printr-un comunicat de presă.
Ovidiu Raeţchi a subliniat că activităţile de prevenţie în domeniul situaţiilor de urgenţă sunt esenţiale şi că prea multe vieţi de copii au fost ameninţate în ultima vreme de neglijenţă în acest domeniu.
“De exemplu, se pot impune controale la nivel judeţean pentru identificarea gurilor de acces la fântânile de apă sau la puţuri care nu sunt securizate, stabilirea unui termen rezonabil  de 2-3 luni pentru rezolvarea acestei situaţii şi instituirea unei amenzi pentru cei care nu respectă termenul impus, în colaborare cu autorităţile locale”, afirmă parlamentarul. 
Potrivit lui Raețchi, la ora actuală, potrivit unui răspuns formulat de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă la solicitarea unui cetăţean, instițuţia “nu are competenţa de a obliga autorităţile publice locale în sensul de a amenda deţinătorii de fântâni/puţuri care nu au securizat gurile de acces ale acestora”.
”Prea multe vieţi de copii au fost ameninţate în ultimele luni de neglijenţă în acest domeniu şi se impune o intervenţie fermă şi rapidă în această zonă. Activităţile de prevenire în domeniul situaţiilor de urgenţă sunt esenţiale pentru că astfel se pot evita pierderile de vieţi, pagubele materiale sau costurile semnificative pentru intervenţie””, mai spune Ovidiu Raețchi.
În ultimele săptămâni au avut loc două incidente grave care au implicat copii, în județele Teleorman și Dâmbovița. Dănuț, copilul care a stat 11 ore într-un puț, blocat, a fost în stare gravă, iar la spitalul a ajuns după ce a fost resuscitat de medici, deoarece a făcut un stop cardio respirator în timpul transportului. Ulterior, acesta și-a revenit și a fost externat.
Ulterior, pompierii dâmbovițeni au intervenit pentru salvarea unei fetițe de cinci ani care a căzut într-un puț în localitatea Răcari. Aceasta a fost scoasă repede din fântână. A fost transportată la Spitalul Grigore Alexandrescu din București, unde medicii au constatat ca are autism.
Greșeala uriașă a lui Nicolae Ceaușescu! Ce a aflat cu 11 zile înainte să fie executat
GSP.RO

Greșeala uriașă a lui Nicolae Ceaușescu! Ce a aflat cu 11 zile înainte să fie executat

Horoscop 27 ianuarie 2020. Balanțele au furtună în relația de cuplu
HOROSCOP

Horoscop 27 ianuarie 2020. Balanțele au furtună în relația de cuplu