În general mesajele mele sunt optimiste. În perioada aceasta a țării nu sunt însă optimist. Suntem într-un moment în care e dificil să speri în România, dar cred că avem în continuare ceva profesionalism, clădit aproape în liniște. Datorită potențialului acestor oameni care își servesc comunitatea, care nu se mai lasă călcați în picioare, da, încă sper.

Cătălin Tolontan, Libertatea:

„Șefii ASF au evitat răspunsul la întrebări esențiale: de ce au asistat, aproape impasibili, la falimente în lanț? Cu ce argument și-au dat prime în timp ce supravegheau scheme Ponzi? De ce mai sunt în funcție?” – Anca Simina, în deschiderea podcastului din această săptămână, de la Recorder. 

Podcast RECORDER despre politizarea instituțiilor de stat: „Șeful ASF își amenință colegii că le face plângeri penale pentru că au dat informații presei despre nereguli”
Jurnalista Anca Simina. Foto: Facebook

Invitatul Recorder a fost jurnalistul Cătălin Tolontan, care face parte din echipa de investigație Libertatea și Gazeta Sporturilor.

„Banii din asigurări sunt veniturile firmelor, dar rămân banii noștri, ai asiguraților”

În peste 70 de articole, ziarul Libertatea a arătat schemele de fraudare din City și Euroins, în fața cărora ASF nu a făcut, luni la rând, mai nimic.

Codruța Simina, Recorder:

„Ca cetățeni, noi avem o dublă legitimitate de a ști ce se întâmplă cu ASF și cu firmele de asigurări. Unu: îi plătim pe cei din ASF din bani publici. Doi: banii de pe polițe, în mod specific, rămân banii noștri, ai asiguraților și după ce sunt încasați de companiile de asigurări. O parte dintre ei trebuie păstrată în condiții strict prevăzute de lege”, a spus Cătălin Tolontan.

„Sincer, nu am știut, nu auzisem despre Euroins”

„Tu ești dintre cei care au intuit, încă de acum trei luni, când Libertatea a început să publice despre asigurări. Ce stare ți-a lăsat atunci faptul că statul român a căzut din nou în capcana unei scheme piramidale?”, a întrebat Anca Simina. „Nu am intuit nimic. Nu auzisem în viața mea despre Euroins”, a răspuns Tolontan, explicând care este, de regulă, alchimia unei investigații jurnalistice.

Noi n-am știut. Ca aproape de fiecare dată, au știut oamenii din instituțiile vizate de posibile mușamalizări. După ce acești oameni au epuizat apelurile către șefii lor, uneori și apelurile către Parchete, ne-au căutat.

Cătălin Tolontan, Libertatea:

„Nu eram deloc experți în asigurări. Am lucrat patru oameni, alături de Dan Duca, redactor-șef la Libertatea, Ciprian Ranghel, editor și Daniel Ionașcu, singurul jurnalist specializat în economie din echipa care a muncit la această investigație”, a explicat ziaristul.

„Își dau bonusuri ca în scenetele cu Dem Rădulescu, de pe vremuri”

„Am văzut un moment rar în România, în care această instituție, ASF, arogantă față de jurnaliști, vine în fața instituțiilor statului, în fața Parlamenului, ca să dea explicații”, a remarcat Codruța Simina. 

„Cei din Comisia pentru economie a Camerei Deputaților au cerut în mod repetat să li se comunice bonusurile șefilor. Și au fost insultați. Am aflat noi, jurnaliștii, că au existat trei bonusuri. Ele erau date, ca în vechile scenete cu Dem Rădulescu, astfel: bonus pentru merite deosebite, mărirea prețului la RCA și scufundarea unor companii. Bonus pentru ziua ASF, ca la Ziua Recoltei, pe vremuri. Și de Crăciun. Președintele a luat 12.500 de trei ori, față de 12.500 cât are salariul lunar”, a explicat jurnalistul Libertatea.

Ce a mai răspuns Cătălin Tolontan la întrebările Ancăi Simina:

„Monopolul PSD-PNL-UDMR face adevărul mai greu de aflat. Pe de o parte, oamenii vin mai des către noi. Simțiți și voi la Recorder asta. Pe de altă parte, există o teamă ca oamenii de la stat să vorbească, mai mare decât acum câțiva ani. Pentru că orice ușă deschid oamenii, dau de PSD sau de PNL”.

„Din informațiile noastre, sunt amenințări permanent pe care le fac cei din conducerea ASF că vor reclama la Parchet pe cei care au vorbit cu presa. Ei nu vor ști niciodată cine a vorbit, dar vă dați seama unde sunt ei acum mental? Prioritatea lor sau a justiției române e să vadă cine a dat informații despre niște nereguli sau despre anchilozarea unei instituții de stat. Își imaginează Nicu Marcu, președintele ASF, că aici își va pune statul resursele? Răspunsul este da, asta vor să facă”

Ce face BERD în cazul Euroins este anormal. Ei au anunțat că suprapun peste controlul statului român propriul audit. Păi, voi ați făcut un audit când ați intrat cu 10% la Euroins și acel audit nu a găsit nimic, deși Euroins avea mari probleme. Acum, ce faceți, voi, BERD? Nu recunoașteți analiza de solvabilitate a statului român, piața unde a fost lider compania unde sunteți acționari?

Cătălin Tolontan:

„Stop, nu vă comportați cum vreți voi!”

„În general mesajele mele sunt optimiste. În perioada aceasta a țării nu sunt însă optimist. Suntem într-un moment în care e dificil să speri în România, dar cred că avem în continuare ceva profesionalism, clădit aproape în liniște. În diverse domenii. Și la stat, și la privat. Profesionalismul acesta s-ar putea să ne facă o surpriză uriașă, să facă o masă critică. Nu știu cum, e doar un gând. Pe instituții și pe total nu sunt optimist. Dar datorită potențialului acestor oameni care își servesc comunitatea, care nu se mai lasă călcați în picioare, da, încă sper”.

„Și noi, românii, ne cunoaștem profesiile, nu putem fi prostiți că o meserie înseamnă altceva decât înseamnă. E foarte bine să rezistăm ca jurnaliști și ca societate presiunii unor mari companii (nu contează ce nație sunt, nu etnicizăm nimic) și să le spunem: Stop, nu vă comportați cu această comunitate, cu această țară și cu acești cetățeni cum vreți voi!”. 

Puteți asculta discuția integrală aici.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (9)

X01Y   •   25.03.2023, 15:59

Articolul prezintă unele aspecte interesante, care ne determină să ne gândim: de ce "draga" noastră justiție "impartială" și "echidistantă" prin DNA, altă "minunăție" de organism, nu intervine și lasă acești infractori politici din ASF să se răfuiască cu adversarii politici pe banii proștilor? De ce să ne fie frică să mai ieșim în stradă cu mașina de teama de a nu fi lovit de un asigurat la acești infractori, city, euroins, *** Ptr o poliță mai ieftină cu 100 lei, *** la infractorii ăștia și fac legea pe șoselele patriei, agresând, șicanând, sau tamponând mașinile oamenilor corecți, care plătesc asigurări, dar mai ales impozite uriașe ca să poată să-și facă infractorii din politică de cap. Despre d-l Tolontan nu pot spune nimic, decât să-i fie rușine!!! PS Las la latitudinea fiecăruia să folosească sinonimele potrivite la ghilimele, ca să nu se cenzureze comentariul.

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

    Cătălin Tolontan   •   25.03.2023, 19:26

    X01Y   •  25.03.2023, 15:59

    Articolul prezintă unele aspecte interesante, care ne determină să ne gândim: de ce "draga" noastră justiție "impartială" și "echidistantă" prin DNA, altă "minunăție" de organism, nu intervine și lasă acești infractori politici din ASF să se răfuiască cu adversarii politici pe banii proștilor? De ce să ne fie frică să mai ieșim în stradă cu mașina de teama de a nu fi lovit de un asigurat la acești infractori, city, euroins, *** Ptr o poliță mai ieftină cu 100 lei, *** la infractorii ăștia și fac legea pe șoselele patriei, agresând, șicanând, sau tamponând mașinile oamenilor corecți, care plătesc asigurări, dar mai ales impozite uriașe ca să poată să-și facă infractorii din politică de cap. Despre d-l Tolontan nu pot spune nimic, decât să-i fie rușine!!! PS Las la latitudinea fiecăruia să folosească sinonimele potrivite la ghilimele, ca să nu se cenzureze comentariul.

    Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

    Nu e nici o problemă că ne criticați, e opinie dvs, iar libertatea de exprimare este un lucru minunat. Eu sunt mândru de efortul și de reușitele colegilor mei în această investigație, dvs spuneți că trebuie să ne fie rușine, să fim de acord ca avem perspective diferite.

Mirciulica   •   25.03.2023, 12:47

Sunt trei evenimente majore din toate punctele de vedere, de prima actualiate din România. Unul este campania intensiva a justitiei romane, de eliberare a marilor infractori prin artificiul inventat ( absolut interesat) de catre ccr, al doilea este refuzul clasei politice de a remedia la nivel moral tumoarea maligna numita pensiile speciale ale politicienilor și magistratilor cu prețul pierderii miliardelor de euro din pnrr iar al treilea este demersul grosolan al asefeului de a dirija o creștere masiva a contribuției financiare a romanilor la fondurile unor societăți de asigurare din care se adapta multă lume, determinand falimente în serie. Fiecare dintre ele și toate luate în ansamblu oferă în cel mai explicit mod cu putinta incapacitatea și incompetenta intregii clase politice, altoite pe o moralitate putreda, pestilentiala, transferata vizibil prin puterea sa de influentare si de contagiune spre toate domeniile dar, in special, spre tragedia acestui neam, catre sistemul de justiție. Toate reacțiile publice, care nici nu mai trebuiesc exemplificate ( ciuca, ciolacu, iohnes etc ) arata mereu și mereu ca acolo sus nu mai exista niciun om, nicio instituție, nicio grupare, niciun partid care sa ofere un minim de încredere. Politizarea excesiva in orice domeniu si la orice nivel, a transformat statul roman intr-o hidosenie dupa chipul si asemanarea clasei politice ce inspira scârbă dar pe câte nu suntem în stare sa o eliminam.

Copenhaga1970   •   25.03.2023, 10:33

Stimate cititor Libertatea care aduci în discuție relația PNL-PSD cu presa, cu televiziunile în special, trebuie să știi că Antenele au încasat sume frumoase de la City Insurance. Antena 3 SA a avut un contract cu City Insurance pentru spațiu publicitar în valoare de 237.900 euro (din care s-au consumat 150.777 euro), iar Antena Group SA un contract de 1.236. 051 euro (din care s-au consumat 407.533 euro). De ce Libertatea nu scrie despre asta doar domnul Tolontan vă poate răspunde. Nici măcar nu trebuie să intervină celebrii investigatori ai ziarului pentru că informația e publică (se regăsește în raportul lichidatorului judiciar de la City Insurance)

    Cătălin Tolontan   •   25.03.2023, 15:47

    Copenhaga1970   •  25.03.2023, 10:33

    Stimate cititor Libertatea care aduci în discuție relația PNL-PSD cu presa, cu televiziunile în special, trebuie să știi că Antenele au încasat sume frumoase de la City Insurance. Antena 3 SA a avut un contract cu City Insurance pentru spațiu publicitar în valoare de 237.900 euro (din care s-au consumat 150.777 euro), iar Antena Group SA un contract de 1.236. 051 euro (din care s-au consumat 407.533 euro). De ce Libertatea nu scrie despre asta doar domnul Tolontan vă poate răspunde. Nici măcar nu trebuie să intervină celebrii investigatori ai ziarului pentru că informația e publică (se regăsește în raportul lichidatorului judiciar de la City Insurance)

    Mulțumim pentru informație, e interesantă. Să notăm, totuși, vă rugăm, că retorica insinuantă de acest gen: ”Bine, scrieți, despre asta, dar de ce nu scrieți despre cealaltă?!” este similiară cu whataboutism-ul. Suntem oameni, nu ChatGPT, nu știm tot ce conțin sutele de documente din istoria Astra, Carpatica, City sau Euroins. Răspunsul la întrebarea ”De ce nu scrieți despre...” este, în general, ”Pentru că nu știm”. În puțin peste două luni (plus o lună anterioară de documentare) am scris 70 de articole, unele foarte lungi. Da, e adevărat că nu putem acoperi exhaustiv fiecare aspect al atâtor cazuri, însă muncim cât putem să învățăm. Mulțumim, o zi bună.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce se va întâmpla cu centralele de apartament în România. Orașul care le-a interzis deja, prin lege
FANATIK.RO
Ce se va întâmpla cu centralele de apartament în România. Orașul care le-a interzis deja, prin lege
Uluitor! Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Viva.ro
Uluitor! Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Smiley și Gina Pistol, un an de căsnicie: „O iubesc cu tot ce este”. 5 lucruri pe care solistul le adoră la soția lui
Libertateapentrufemei.ro
Smiley și Gina Pistol, un an de căsnicie: „O iubesc cu tot ce este”. 5 lucruri pe care solistul le adoră la soția lui
Superba Laura se laudă cu relația pe care o are cu starul lui Real Madrid
GSP.RO
Superba Laura se laudă cu relația pe care o are cu starul lui Real Madrid
Fabrica din România care va produce pe bandă rulantă. A fost deschisă recent și va exporta produsele în toată Europa
FANATIK.RO
Fabrica din România care va produce pe bandă rulantă. A fost deschisă recent și va exporta produsele în toată Europa
Cel mai folosit vechicul de luptă al infanteriei NATO va fi produs și în România. Uzina care va fabrica temuta șenilată
Știrileprotv.ro
Cel mai folosit vechicul de luptă al infanteriei NATO va fi produs și în România. Uzina care va fabrica temuta șenilată
DIVORȚUL ANULUI 2024? Nimeni nu se aștepta la așa ceva! El ar fi plecat deja de acasă! 'S-a terminat'
Unica.ro
DIVORȚUL ANULUI 2024? Nimeni nu se aștepta la așa ceva! El ar fi plecat deja de acasă! 'S-a terminat'
Dan Şucu se dezlănţuie! La Rapid, angajaţii sunt îngrijoraţi, după ce au auzit: "Am informaţii" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Dan Şucu se dezlănţuie! La Rapid, angajaţii sunt îngrijoraţi, după ce au auzit: "Am informaţii" | EXCLUSIV
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000 se duc doar pe manoperă
Observatornews.ro
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000 se duc doar pe manoperă
Horoscop 17 mai 2024. Racii au la dispoziție o nouă zi în care mentalitatea unui constructor le va fi de mare folos
HOROSCOP
Horoscop 17 mai 2024. Racii au la dispoziție o nouă zi în care mentalitatea unui constructor le va fi de mare folos

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI