drept scop o carne de calitate superioara. Un porc chinuit da o carne de calitate inferioara, pe cand un porc fericit da o carne buna. Abatorul „Cicalex” din Alexandria este singurul din tara care are autorizatie pentru export. Fie ca e vorba de porci, vaci, oi sau cai, animalele care urmeaza sa ia calea strainatatii sub forma de carcase de carne nu pot fi sacrificate in tara noastra decat la acest abator. Dar pentru a ajunge la produsul finit se trece printr-o adevarata tevatura tehnologica.
in primul rand animalele sunt duse in boxe pentru odihna. Se considera ca animalul transportat in masini s-a stresat pe drum, de aceea el trebuie sa se odihneasca. Vara 12 ore, pentru ca a fost cald pe drum, iarna doar 6 ore. De la sala de odihna animalele sunt conduse „elegant” catre locul de executie. Septimiu Ioan Popa, directorul abatorului teleormanean, subliniaza cuvantul „elegant” si explica faptul ca o stresare a animalului inainte de taiere depreciaza calitatea carnii.
Dupa repriza de eleganta porcii intra pe un culoar unul dupa altul, culoar care duce la omul cu clestele electric.
Clestele este alimentat cu un curent electric de 70 – 75 de volti si 0,5 – 1 amperi si, aplicat pe ceafa, anesteziaza porcul instantaneu. Aceasta este metoda folosita la „Cicalex”. Exista si alte metode de asomare a animalului inainte de taiere, prin injectare cu anestezic sau prin gazare. Introducerea acestei din urma metode este studiata, pentru 2007, si de specialistii de la abatorul din Alexandria.
„Vin la noi atat crescatori autohtoni care vor sa exporte carne, cat si firme din strainatate care cumpara animale din Romania, le sacrifica si prelucreaza carnea aici, apoi o transporta afara. Strainii prefera sa cumpere si sa prelucreze la noi deoarece atat animalele cat si forta de munca sunt mai ieftine”, ne-a explicat Septimiu Ioan Popa.
Dupa ce sunt anesteziati, porcii sunt legati cu un lant de picior si ridicati pe niste sine care ii transporta prin tot abatorul, de la macelarul care ii omoara pana la cel care ii transforma in carcase. „Pentru a obtine o carne de buna calitate trebuie sa respecti anumite etape la sacrificarea animalului. Noi suntem autorizati pe plan international pentru sacrificare de animale tocmai pentru ca respectam standardele”, spune Septimiu Ioan Popa, directorul abatorului „Cicalex” din Alexandria (foto mic)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_62714a30dae929857905ba12ca3300e7.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_e3acf6d484500952157b2e1e6975bb2b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_14b32df50f5ff76b8db69ec98d5bc489.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_973ca594d30f39f45ff0d12f7df80f61.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_d2f4c2c64429cee99890378432187cd0.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_c7515232828c3bcef5e6fdc6f9950833.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_2d3f6c414956ab6f0a4d632277a94306.jpg)
Comentează