De Mirela Neag,

Arată precum porțile din seria SF ”Stargate” dar, de fapt, sunt atât de simple. 

Cadrele medicale, doctori, asistente, infirmiere, știu că un mare risc de a se contamina cu coronavirus este atunci când ies din zona roșie din spital, în special secții ATI.  

Pentru acest moment, ei se antrenează, repetând mișcările de dezechipare, de a ieși din combinezonului de protecție. 

„De fiecare dată am atins și exteriorul”

”Am făcut multe exerciții cu colegii de la Spitalul Colentina. Este aproape imposibil să dai jos de pe tine combinezonul fără să atingi partea exterioară, care are o încărcătură virală foarte mare”, a explicat pentru cititorii Libertatea medicul hematolog Mihaela Andreescu, care lucrează la Spitalul Colentina.

Am repetat manevrele acasă, în fața oglinzii, de zece ori. De fiecare dată am atins și exteriorul, fie cu cotul, cu piciorul sau chiar cu mâna


Mihaela Andreescu, medic Colentina:

Colentina este unitate dedicată COVID-19 și a început să primească deja pacienți pozitivi. Este, practic, spitalul geamăn al centrului Balș, curte în curte și colegi de suferință.

Poarta „Stargate” – de fapt, un pulverizator circular de dezinfectant

Doctorul are și o idee care ar putea duce la reducerea acestui risc. ”Nu este o mare inginerie, nici nu necesită foarte multe eforturi financiare. M-am inspirat de la măsurile pe care le-au luat acum chinezii pentru a reduce contaminarea comunitară. Ei au amplasat pe străzi niște tunele de dezinfecție, sunt de fapt niște porți amplasate pe trotuare sau la intrările în clădiri ce pulverizează dezinfectant și prin care trec trecătorii”, a explicat Andreescu.

Motivele puerile pentru care autoritățile din Botoșani desconsiderau muncitorii srilankezi: “Știți ce au adus în termosul de ceai?!”
Recomandări

Motivele puerile pentru care autoritățile din Botoșani desconsiderau muncitorii srilankezi: “Știți ce au adus în termosul de ceai?!”

 
Așa arată porțile „Stargate”

Specialistul susține că aceste porți, care ar ajuta extrem de mult medicii din prima linie, ar putea fi foarte ușor de făcut. ”Nu trebuie să arate ca în Stargate. Vara, multe terase au instalații care pulverizează apă rece. Este practic un furtun cu niște duze. La fel ar arăta și aceste porți. Singura diferentă, vor pulveriza dezinfectant”, a spus Mihaela Andreescu.

Echiparea acestor porți cu aparate cu raze ultraviolete ar fi, la fel, o soluție de dezinfecție. 

Ar scădea foarte mult încărcătura virală de pe combinezoane și astfel ar scădea și riscul de contaminare al medicilor din timpul manevrelor de dezechipare


Mihaela Andreescu:

Citeşte şi:

Povestea care păcălește mii de pensionari din România. Cum a ajuns un actor în filme pentru adulți inventator de vaccinuri contra coronavirusului

Document oficial al Ministerului Sănătății. Ce înseamnă, de fapt, intrarea în Scenariul 4 al COVID-19. Ce cazuri se tratează acasă și cine ajunge la spital?

Povestea femeii care s-a vindecat de COVID-19, la 102 ani: ”În fața ei, coronavirusul s-a predat”

De ce s-a ascuns regina Elisabeta a II-a în tufiș de Nicolae Ceaușescu: „Nu făcuse în viața ei așa ceva!”
GSP.RO

De ce s-a ascuns regina Elisabeta a II-a în tufiș de Nicolae Ceaușescu: „Nu făcuse în viața ei așa ceva!”

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente
HOROSCOP

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente