Mergi direct la conținut »
Cum a fost adus primul balon cu aer cald în țara noastră, din dorința Domniței Ralu. „Caragea nu credea o iotă cu ridicatul de la pământ”
Ştiri Libertatea > Ştiri > Cum a fost adus primul balon cu aer cald în țara noastră, din dorința Domniței Ralu. „Caragea nu credea o iotă cu ridicatul de la pământ”

Cum a fost adus primul balon cu aer cald în țara noastră, din dorința Domniței Ralu. „Caragea nu credea o iotă cu ridicatul de la pământ”

În urmă cu 200 de ani, Domnița Ralu Caragea l-a convins pe tatăl său, fanariotul Ioan Gheorghe Caragea, domn al Principatului Valahiei, să aducă un aerostat în România.

„Era o vizionară: visa să zboare, monta piese de teatru, trimitea tineri la Paris, pentru a afla tainele declamaţiunii, lua lecţii de Drept, stăpânea matematica”, scrie Cătălin Oprișan, jurnalistul Gazeta Sporturilor care reînvie în fiecare weekend personaje de legendă ale sportului.

Momentul a reunit o mulțime de persoane pe Dealul Spirii, la „Curtea Arsă”, de unde a fost lansat balonul cu aer cald. Capetele luminate, boierii, dar și norodul din București, s-au adunat pentru a fi martori ai acestui eveniment.

„Caragea nu credea o iotă cu ridicatul de la pământ, deşi Domniţa Ralu îi tot povestise despre nişte franţuji, fraţii Montgolfier, care se jucaseră de-a Dedal, cu ceva ani în urmă, şi reuşiseră. (…) Adăugase că ştia, din povestiri, despre un nebun, acrobatul Iordache Cuparencu din Serbăuţii Sucevei, care mersese la Varşovia ori Vilnius şi aici, între 1806 şi 1808, se ridicase cu astfel de baloane făcute chiar de a sa mână… Degeaba!

Aşa că atunci când nemţii se prezentaseră în faţa lui, puseseră rămăşag pe 10.000 de taleri. Dacă aparatul se ridica, vistieria avea să fie mai goală. Dacă nu, Vodă Caragea devenea mai bogat.”, mai scrie Cătălin Oprișan.

Model de aerostat de la 1810, asemănător celui lansat la „Curtea Arsă”

Cum s-a terminat  totul și cine a câștigat pariul, aflați pe GSP.ro.

 

Close
Închide
  Close