Mergi direct la conținut »
Adevăratul Robinson Crusoe! Incredibila poveste a bărbatului care a supraviețuit patru ani și jumătate pe o insulă pustie
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Adevăratul Robinson Crusoe! Incredibila poveste a bărbatului care a supraviețuit patru ani și jumătate pe o insulă pustie

Adevăratul Robinson Crusoe! Incredibila poveste a bărbatului care a supraviețuit patru ani și jumătate pe o insulă pustie

Romanul „Aventurile lui Robinson Crusoe”, una din poveștile clasice ale literaturii universale, a fost bazat pe o poveste reală, au descoperit istoricii. Povestea care a inspirat zeci de filme, piese ori seriale de televiziune pornește de la aventura unui naufragiat, marinarul scoțian Alexander Selkirk.

De Mihai Niculescu,

Autorul romanului, Daniel Defoe, chiar l-a întâlnit pe naufragiatul Selkirk iar acesta i-a povestit aventurile sale, deși autorul nu a recunoscut niciodată că povestea lui ar fi fost bazată pe viața naufragiatului scoțian.

Robinson Crusoe și-a petrecut aproape 30 de ani pe o insulă pustie din Caraibe, unde naufragiase. Și-a confecționat unelte, arme, din epava vasului, un acoperiș și a trăit din vânat și cultivatul legumelor. A întâlnit un localnic pe care l-a numit Vineri și l-a învățat limba engleză,

Cu 15 ani înainte ca volumul lui Defoe să ajungă pe rafturi, Alexander Selkirk a ajuns pe o insulă nelocuită din arhipelagul Más a Tierra, la 400 de mile de coastele Republicii Chile, în sudul Oceanului Pacific, arată mirror.co.uk.

Pe vas a devenit bucătar, iar la un moment dat i-a spus căpitanului că se teme pentru siguranța lui și a marinarilor, pentru că vasul de lemn ar fi putrezit. Lui Selkirk îi era frică de faptul că vasul se va scufunda, așa că i-a cerut căpitanului să-l lase pe o insulă. În septembrie 1704, a fost abandonat pe o suprafață de uscat de 18 mile, cu o muschetă (un fel de pușcă, n.r) o oală, un cuțit, o pătură și câteva provizii, o sticlă cu rom și o Biblie.

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”
Recomandări

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”

 

Selkirk se așteptase ca și alți marinari să-l urmeze, dar nu a fost așa cum și-a închipuit. L-a rugat pe căpitan să-l primească înapoi. Acesta a refuzat, astfel că scoțianul și-a petrecut următorii patru ani și jumătate pe insulă.

La început, Selkirk s-a uitat în zare după corăbii, dar a renunțat când a văzut în zare numai balene uriașe.

A supraviețuit vânând capre sălbatice și cultivând ridichii și varză. Marinarul și-a improvizat o casă din arbori de piper, și-a făurit un cuțit din cercurile unui butoi și a domesticit pisici sălbatice pentru a-l scăpa de șobolanii care îl atacau noaptea.

Selkirk și-a făcut haine din piei de capră, dar a renunțat să-și confecționeze încălțări, pentru că talpa piciorului său devenise extrem de rezistentă din cauza nisipului și a pietrelor de pe țărm.

Cum s-a ascuns de „inamicii” care au ajuns pe insulă

A trecut prin momente critice atunci când a căzut de pe o stâncă, iar când o navă a ajuns în apropiere, a descoperit că era o corabie spaniolă. În acele vremuri, Spania era în război cu Anglia. Când marinarii spanioli au ajuns pe insulă, scoțianul s-a temut că va fi omorât sau capturat, așa că s-a urcat într-un copac și i-a văzut pe spanioli urinând chiar sub el.

Cum arată Reghecampf după ce a slăbit 15 kilograme. Nu ține nicio dietă! „Toată carnea vine de acolo”
Recomandări

Cum arată Reghecampf după ce a slăbit 15 kilograme. Nu ține nicio dietă! „Toată carnea vine de acolo”

 

Pe 2 februarie 1709, o navă englezească, „Ducele” a ancorat, iar căpitanul l-a găsit pe Selkirk într-o stare deplorabilă, acesta nefiind în stare să lege două vorbe.

Ajuns la bord, scoțianul le-a gătit marinarilor care îl salvaseră reușind chiar să-i vindece de scorbut pe câțiva dintre ei. Căpitanul i-a mulțumit pentru ajutor și l-a numit secundul său.

Selkirk s-a întors în Anglia în 1711.

Sursa foto: Pixabay


Citește și: VIDEO | În căutarea lui Gică – românul omorât într-un parc din Huskvarna, Suedia, de doi adolescenți. Un Paște în pădure cu cei mai nevoiași dintre compatrioți (1)


 

Close
Închide
  Close