- MApN și Lidl au încercat stingerea a două procese, în care inițial Armata ceruse „anularea autorizației de construire și desființarea construcției” unui mare centru logistic al supermarketului german Lidl, înălțat fără avizul Armatei la 2.000 de metri de radarul NATO din comuna Cârcea, Dolj.
- Conform actelor depuse de MApN la judecătorie, depozitul „afectează în mod semnificativ funcţionarea echipamentelor militare” și chiar „ar putea suprima eficacitatea” radarului.
- În instanță a început să iasă la iveală o afacere politică de cumpărat și revândut terenuri, iar Armata și Lidl au vrut să oprească procesul și să relocheze radarul ca să se poată construi, în continuare, depozitul. Dar, pe 20 septembrie 2022, instanța s-a opus și procesele continuă.
- Între timp, a apărut și argumentația judecătoarei Florica Dudu, de la Tribunalul Dolj. Magistratul atrage atenția Armatei și ministrului Dâncu – el a semnat ordinul – că nu pot obține oprirea procesului pe care tot Armata l-a pornit, pentru că, dacă ceva e în neregulă cu autorizațiile de construcție, atunci „interesul public” e cel vătămat. Iar MApN nu poate decide el în numele interesului public, care e, așa cum îi arată numelui, al publicului, al societății.
„Interesul vătămat nu aparţine numai reclamantului care s-a considerat vătămat prin emiterea actului ce face obiectul cererii de anulare, ci se constată că vătămarea invocată s-a raportat la un interes public”, a susținut judecătoarea Florica Dudu în motivarea deciziei de respingere a înțelegerii extrajudiciare dintre MApN și Lidl.
Este vorba despre procesul 3706/63/2022, aflat pe rol la Tribunalul Dolj, în care Armata a solicitat în instanță anularea autorizației de construcție a depozitului supermarketului german. După negocieri, MApN a fost de acord cu „relocarea” radarului NATO de la Cârcea pentru ca Lidl să poată continua lucrările de înălțare la 20 de metri pentru depozit.
Avocat: Capacitatea de apărare a țării nu aparține MApN
„Tranzacțiile judiciare se pot încheia numai cu privire la drepturi de care părțile pot dispune. Or, instanța de judecată a constatat că vătămarea invocată de MApN atunci când a solicitat anularea autorizației de construire a depozitului Lidl de la Cârcea se referă la un interes public, legat de afectarea semnificativă a funcționării unor echipamente militare, deci a capacității de apărare a țării”, a explicat, pentru Libertatea, motivarea un avocat, care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Altfel exprimat, Armata apără țara, dar dreptul de a fi apărat e al fiecărui cetățean. MApN reprezintă doar una dintre entitățile statale care se preocupă de protecția dreptului, nu e deținătorul dreptului.
„Interesul public vătămat” la care face referire judecătoarea Dudu este cel „la care legea specială prevede derogări de la principiul disponibilităţii, sens în care sunt şi prevederile art. 28 alin. ( 3) din Legea nr. 554/2204 a contenciosului administrativ, ori dacă partea nu poate renunţa la judecarea unei acţiuni prin care se urmăreşte ocrotirea unui interes public, în mod asemănător nu poate încheia un act de dispoziţie cum este contractul de tranzacţie judiciară, care ar avea ca efect menţinerea în ordinea juridică a actului administrativ considerat nelegal”.
În termeni profani, într-un proces penal, partea agresată poate renunța la pretențiile materiale, dar Parchetul continuă investigațiile în numele protejării interesului public, pentru că un potențial agresor e un pericol și pentru alți oameni. La fel, spune judecătoarea din acest dosar de contencios administrativ, dacă dreptul afectat aparține publicului, un minister nu poate opri procesul.
Procesul privind legalitatea autorizațiilor și a construcției de la Cârcea continuă, următorul termen fiind stabilit pe 18 octombrie.
Motivarea integrală a instanței:
Celelalte episoade ale investigației jurnalistice despre radarul de la Cârcea:
- MApN s-a înțeles cu Lidl să mute un radar NATO, în favoarea unui depozit al lanțului de magazine. Dar un judecător n-a fost de acord
- După ce un judecător le-a anulat tranzacția, Ministerul Apărării s-a răzgândit: spune că nu mai „relochează” radarul care apără baza de la Deveselu bruiat de noul depozit Lidl, ci îl „supraînalță”
- DOCUMENTE. O livadă a avut nevoie de avizul MApN în zona radarului NATO de la Cârcea. Depozitul Lidl de 230.000 mp și de 20 metri înălțime, nu
- Deranjați că presa a relatat despre afacerea imobiliară a radarului NATO, Lidl și MApN vor strămutarea procesului în care se judecă oprirea construcțiilor
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Floros • 29.09.2022, 18:42
Libertatea nu vă meritați numele de libertate. Globaliștilor nu mi-ați publicat comentariul. Asta este. Dacă va plătește soroș ?!
Floros • 29.09.2022, 18:38
Lidll mai bine. Radarul lui *** dărâmat. La *** cu radarul lui pește cogelat. Sper să fie publicat de globaliști comentariu. De cine fraților să fim apărați cu radarul???? Rușii nu au nimic cu noi.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Floros • 29.09.2022, 18:36
Lidll mai bine. Radarul lui *** dărâmat. La *** cu radarul lui pește cogelat
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.