“Comentariile mele nu aveau intenţia de a jigni şi, dacă am făcut asta, regret profund şi îmi cer scuze”, a spus Morrison vineri, într-o conferinţă de presă.
În mai multe țări au fost demontate unele monumente în ultimele zile, având în vedere rolul pe care persoanele care le înfățișau l-au avut în istoria comerțului cu sclavi, ca parte a mișcării globale Black Lives Matter, care a luat ființă după moartea lui George Floyd.
Morrison a abordat subiectul când a fost întrebat despre o posibilă înlăturare în Regatul Unit a unor statui precum cea a Căpitanului James Cook, care a revendicat Australia drept posesiune britanică în 1770.
“(Australia) era un loc destul de dur. Însă nu exista sclavie în Australia”, a spus Morrison joi la postul de radio Sydney’s 2GB.
Însă criticii lui au subliniat că a existat sclavie în Australia, menţionând cazul insularilor din Pacificul de Sud care au fost răpiţi şi forţaţi să lucreze într-un sistem de semisclavie pe câmpurile de trestie de zahăr în Australia, într-o perioadă ce s-a întins de la mijlocul secolului al XIX-lea până la începutul secolului XX, când au fost aduşi mai mult de 62.500 de oameni.
Totodată, vreme de mai multe decenii, australienii aborigeni au fost capturaţi şi obligaţi să muncească fără să primească nici un ban.
“Este absolut evident că atunci când legi oamenii cu lanţul de gât şi îi obligi să meargă 300 de kilometri, iar apoi să lucreze în ferme de vite pentru baroni non-indigeni, asta înseamnă sclavie”, a declarat istoricul indigen Bruce Pascoe la postul de radio australian ABC, vineri dimineaţă.