Mergi direct la conținut »
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Premierul Dăncilă se întâlnește cu sindicatele din sănătate; Discuții cu miniștrii Muncii, Sănătății și de Finanțe, despre greva generală

Premierul Dăncilă se întâlnește cu sindicatele din sănătate. La întâlnirea de la ora 10,00, la Palatul Victoria, vor participa şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, despre greva generală din sistemul de sănătate.

De Valentina Postelnicu,

Angajaţii din sistemul sanitar nu mai cred în promisiunile Guvernului și se pregătesc de grevă generală, în toate spitalele, după ce miercuri au fost în grevă de avertisment și au oprit activitatea timp de două ore.

Asistenții medicali, infirmierele, brancardierii și salariații TESA sunt nemulţumiţi că salariile nu le-au fost majorate cu cât li s-a promis și nici sporuri nu mai primesc, iar condiţiile de muncă nu au fost îmbunătăţite.

Pe 3 mai, premierul a anunţat că se va întâlni, pe 8 mai, cu reprezentanţii federaţiei sindicale din sănătate „pentru a vedea nemulţumirile acestora” şi ce soluţii pot fi găsite la problemele pe care le ridică aceştia.

Pe 4 mai, la Bacău, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că reprezentanţii SANITAS au fost invitaţi să participe pe 8 mai la o nouă serie de negocieri cu Guvernul, pentru a discuta pe tema scăderilor salariale şi a contractului colectiv de muncă.

Pintea a precizat că reprezentanţii SANITAS au venit la minister cu un set de propuneri pe care ea le-a prezentat premierului. „Doamna prim-ministru a constituit un grup de lucru format din manageri ai spitalelor, unele din subordinea Ministerului Sănătăţii, altele din subordinea autorităţilor publice locale sau spitale de nouă specialitate, care au fost mai mult afectate, grup de lucru care a prezentat, la rândul său, nişte propuneri. Unele propuneri ale grupului de lucru şi ale SANITAS au cam coincis”, a spus Pintea.

Medicii italieni anunță o ”nouă urgență sanitară”: 30% dintre pacienții COVID ar putea avea probleme respiratorii cronice
Recomandări

Medicii italieni anunță o ”nouă urgență sanitară”: 30% dintre pacienții COVID ar putea avea probleme respiratorii cronice

 

Ministrul Sănătăţii a adăugat că unul dintre punctele atinse de SANITAS este începerea negocierii contractului colectiv de muncă.

„De fapt este vorba de reluarea lor, pentru că ele au fost întrerupte. Am reluat negocierile, marţi va fi această întâlnire şi am convingerea că lucrurile vor fi negociate foarte corect. În calitate de reprezentant al Guvernului, vă spun că nu dorim pierderi pentru niciunul dintre salariaţi. Pe de altă parte, ca ministru al Sănătăţii am declarat că avem o lege şi trebuie să o aplicăm. Dar dacă a creat pierderi de venituri, va trebuie să rezolvăm aceste probleme. Şi sunt convinsă că după întâlnirea de marţi, lucrurile vor fi agreate de ambele părţi”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Împărtășiți, din nou, cu aceeași linguriță, enoriașilor lui ÎPS Teodosie nu le e frică de COVID: „Nu ne îmbolnăvim de la asta, ne îmbolnăvim de la răutate”
Recomandări

Împărtășiți, din nou, cu aceeași linguriță, enoriașilor lui ÎPS Teodosie nu le e frică de COVID: „Nu ne îmbolnăvim de la asta, ne îmbolnăvim de la răutate”

 

Sindicatele din sistemul sanitar speră ca solicitările lor să fie rezolvate în urma discuțiilor care vor avea marți, la Guvern. Reprezentanții Federației Sanitas vor modificarea Legii salarizării, eliminarea plafonului de 30 la sută pentru sporuri, creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială şi negocierea şi semnarea contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate.

Pe 26 aprilie, aproape 10.000 de oameni care lucrează în sistemul sanitar au participat la miting în fața sediului Guvernului, fiind nemulţumiţi de Legea salarizării şi avertizând că vor intra în grevă generală.

Citește și: Olivia Steer îi răspunde lui Raed Arafat: “Îl aşteaptă, în Germania, 100.000 de euro dacă dovedeşte existenţa virusului ruejolic”

Close
Închide
  Close