Statele care susțin candidatura premierului olandez Mark Rutte au lucrat în culise pentru a se asigura că această cursă va fi încheiată până în această vară, arată sursa citată.
Decizia trebuie să fie unanimă în rândul celor 31 de aliați ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, iar liderul olandez este deja marele favorit pentru a-i succeda actualului secretar general Jens Stoltenberg, atunci când mandatul acestuia se va încheia în octombrie.
Cu toate acestea, unele țări din Europa de Est trebuie încă să îi acorde sprijinul lui Rutte, au declarat persoanele respective. Bloomberg nu numește statele respective.
„Trump a avut dreptate”
Rutte a avut o apariție la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, în această săptămână, când a îndemnat țările europene să cheltuiască mai mult pentru apărare, un refren comun al fostului președinte american Donald Trump, care este un candidat puternic pentru a revendica Casa Albă în alegerile din noiembrie.
Rutte a susținut, de asemenea, atacurile americane și britanice împotriva Houthis la începutul acestei luni.
Rolul secretarului general al NATO va fi deosebit de critic în condițiile în care războiul dintre Rusia și Ucraina se va prelungi.
Acesta va trebui să găsească un echilibru pentru a evita orice repercusiuni directe sau o escaladare mai amplă între alianță și Rusia, încurajând în același timp aliații să mențină sprijinul militar și financiar pentru Ucraina, în timp ce publicul începe să fie reticent la costuri.
Cel mai longeviv premier al Olandei
Rutte încheie 13 ani în care a fost cel mai longeviv premier al Olandei. Guvernul său s-a prăbușit în iulie pe fondul luptelor interne privind politica de migrație.
El se va retrage imediat ce se va ajunge la un acord asupra unui nou guvern de coaliție, iar politicianul de extremă dreapta Geert Wilders va prelua conducerea.
Rutte, în vârstă de 56 de ani, are sprijinul multor membri NATO pentru a conduce alianța, în parte pentru că este văzut ca un candidat care ar fi capabil să îl gestioneze pe Trump.
A anunțat deja că e deschis
În octombrie 2023, Rutte a declarat că este deschis să preia acest rol, dar la Davos a refuzat să comenteze dacă mai este încă în cursă.
„Principala problemă a lui Trump a fost că nu cheltuim suficient”, a declarat Rutte miercuri, într-un interviu acordat Bloomberg TV. „A avut dreptate”, a completat el.
Sprijin puternic
În ciuda sprijinului larg din partea țărilor mai mari din NATO, inclusiv Franța și Germania, ambasadorii NATO nu au semnat încă candidatura lui Rutte.
Unele țări din flancul estic al alianței trag de timp, în contextul în care se fac presiuni pentru o mai mare reprezentare a regiunii în funcții de conducere în cadrul organizației, susține sursa citată.
Balticii vor și ei
Conform Bloomberg, în timp ce premierul estonian Kaja Kallas și ministrul leton de externe Krisjanis Karins și-au exprimat anul trecut interesul pentru acest rol, țările lor nu i-au nominalizat în mod oficial pentru această funcție.
Aliații NATO își propun în continuare să finalizeze procesul în această primăvară pentru a evita ca acest rol să fie prins în mijlocul negocierilor pentru posturile de conducere care vor urma alegerilor din Uniunea Europeană.
Acest termen ar putea fi prelungit, dar majoritatea aliaților se așteaptă ca decizia să fie luată la timp pentru summitul liderilor NATO din iulie de la Washington.
Pe lista americanilor
Rutte a fost abordat de două ori de SUA pentru acest rol, a declarat o altă persoană, care a vorbit sub protecția anonimatului.
El a refuzat ultima dată pentru că nu credea că cabinetul său se va prăbuși atât de repede cum s-a întâmplat.
Stoltenberg va demisiona în timpul celui de-al 75-lea an al alianței, care va fi sărbătorit în cadrul unui summit al liderilor de la Washington în această vară.
Iohannis era în cursă acum doi ani
Anterior, președintele României Klaus Iohannis era enumerat ca fiind în cursă.
În 2022, Libertatea scria că Iohannis se afla pe listă alături de fostul premier britanic Theresa May, prim-ministrul olandez Mark Rutte, şefa guvernului eston Kaja Kallas și fostul comisar european pentru politică externă Federica Mogherini.
Mai nou, liberalii au discutat scenariul cu Iohannis drept președinte al Consiliului European, după ce actualul șef, belgianul Charles Michel, a anunțat că va candida la alegerile europarlamentare din acest an. Statele occidentale se grăbesc să îi găsească un înlocuitor lui Michel pentru a evita ca premierul maghiar Viktor Orban să dețină funcția.
Ungaria va deține președinția Consiliului UE din iulie 2024, iar o numire pe funcția rămasă vacantă ar trebui făcută până atunci. Viktor Orban a fost criticat deseori din cauza politicilor sale apropiate de cele ale Rusiei, din cauza veto-ului privind ajutorul pentru Ucraina și din cauza măsurilor care au dus la slăbirea statului de drept în Ungaria.
laurlaur2180 • 20.01.2024, 11:51
Olandezul o sa iasă. Ca pe noi și bulgari de joaca pe degete cu schengenul
durban22 • 20.01.2024, 08:51
Era in cursa NENEA JOHANNIS ,acum doi ani, -DA -este adevarat, insa acum NENEA JOHANNIS este favorit la conducerea grupului de DANSATORI POPULARI MASAI DIN KENYA !!, nu mai are ce cauta la NATO ....