Mergi direct la conținut »
Premierul schimbă șeful CNAS pentru fapte ce vor ajunge în ancheta DNA cu un altul cercetat de 3 ani de DNA
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Premierul schimbă șeful CNAS pentru fapte ce vor ajunge în ancheta DNA cu un altul cercetat de 3 ani de DNA

Vasile Ciurchea revine la conducerea CNAS, după ce în 2016 demisiona cu două luni înainte ca DNA să îl cerceteze pentru abuz în serviciu.

De Cătălin Doscaș,

  • Faptele de care este acuzat Ciurchea sunt legate de atribuirea unor contracte privind funcționarea sistemului informatic al asigurărilor de sănătate.
  • DNA a confirmat pentru Libertatea că dosarul lui Ciurchea este încă în lucru.
  • Răzvan Vulcănescu este schimbat la conducerea CNAS după trei săptămâni de nefuncționare a sistemului informatic și după o declarație făcută de purtătorul său de cuvânt.

Blocarea folosirii cardurilor de sănătate prin nefuncționarea timp îndelungat a sistemului informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este o faptă de natură penală, pentru care va fi sesizată DNA, a anunțat luni ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Ea a acuzat CNAS că a „blocat funcționarea normală a sistemului” de mulți ani, din cauza birocrației.

Marți, șeful CNAS, Răzvan Vulcănescu, a fost schimbat cu Vasile Ciurchea, la propunerea ministrului Sorina Pintea și prin decizia premierului Viorica Dăncilă, care i-a cerut insistent demisia lui Vulcănescu.

Premierul spunea că vrea la șefia CNAS ”o persoană care poate să răspundă tuturor provocărilor din sistem”.

Surse politice spun că Sorina Pintea a trimis o listă de propuneri pe care Ciurchea nu era, însă decizia de numire a acestuia a fost una politică, deși se știa că are dosar la DNA.

Trei ani de la demisia lui Ciurchea de la CNAS și începutul anchetei DNA

Vasile Ciurchea este urmărit penal de DNA din mai 2016, pentru modul în care a atribuit contracte de asistență tehnică pentru sistemul informatic al asigurărilor de sănătate.

EXCLUSIV | Orban, despre fotografia controversată: „Era ziua mea, au venit câțiva colegi să-mi facă o surpriză și i-am servit, cum e normal, cu un pahar de ceva”
Recomandări
EXCLUSIV | Orban, despre fotografia controversată: „Era ziua mea, au venit câțiva colegi să-mi facă o surpriză și i-am servit, cum e normal, cu un pahar de ceva”
 

Ancheta începută de trei ani nu este nici acum finalizată. DNA a confirmat pentru Libertatea că dosarul lui Vasile Ciurchea este în continuare în lucru, la nivelul structurii centrale.

Ciurchea a mai fost de două ori preşedintele al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, respectiv din februarie 2007 până în ianuarie 2009 și din iunie 2014 până în martie 2016, când a demisionat, deși mandatul său expira în iunie 2017. El invoca atunci motive personale.

După două luni de la demisia sa, pe 23 mai 2016, DNA anunța că Vasile Ciurchea este urmărit penal pentru abuz în serviciu, iar faptele cercetate sunt din primul său mandat, cel din februarie 2007 – ianuarie 2009.

În dosar, alături de Vasile Ciurchea mai sunt cercetaţi şi alţi foşti şefi ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pentru că prin acte adiționale la contractul de informatizare a CNAS, au dat firmei HP România serviciile de asistență tehnică a Sistemului Informatic Unic Integral la un preț supraevaluat. În acest fel au produs CNAS un prejudiciu estimat de DNA la aproape 17 milioane de euro.

Tolo: Ce băgăm în urnă, aia ne iese din frapieră. Poza României în era COVID-19
Recomandări
Tolo: Ce băgăm în urnă, aia ne iese din frapieră. Poza României în era COVID-19
 

Actele adiționale au fost încheiate fără a fi organizată o procedură de achiziție, la prețul cerut de HP România. Vasile Ciurchea și șefii din CNAS acuzați nu au analizat necesarul de servicii și nici nu au avut o negociere reală a prețului cu HP România.

Atunci, HP România a primit “804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiționale acte și 760/zi-om, în cazul unui alt act additional”. Mai departe, HP a subcontractat serviciile și a plătit prestatorii cu cel mult 200 de euro/zi pe om, susține DNA.

Problemele sistemului informatic pentru cardurile de sănătate

Platforma informatică a asigurărilor de sănătate care gestionează funcționarea cardurilor de sănătate este nefuncțională de la începutul lunii iulie.

Primăria Sector 5 cumpără materiale sanitare și dezinfectanți la suprapreț de la o firmă de publicitate cu zero angajați
Recomandări
Primăria Sector 5 cumpără materiale sanitare și dezinfectanți la suprapreț de la o firmă de publicitate cu zero angajați
 

Declarațiile despre această situație făcute de purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, pentru RFI, au dus la demisia acestuia. Osmanovici a spus că „oamenii mor oricum, și cu, și fără sistem”.

Demisia lui Osmanovici și a președintelui CNAS au fost cerute de premierul Viorica Dăncilă, care a amenințat că în caz contrar îi demite.

Sistemul Informatic Unic Integrat este platforma-mamă a sistemului informatic de sănătate naţional. Cardul de sănătate, dosarul electronic de sănătate şi programul pentru reţetele electronice sunt servicii adiacente, care au fost implementate, peste structura deja existentă, între 2013 şi 2015.

Distribuirea către populație a cardului național de sănătate a început în 2014, în timpul mandatului lui Vasile Ciurchea, iar folosirea acestuia a devenit obligatorie un an mai târziu, din 1 mai 2015.

Încă de atunci medicii de familie au semnalat în mod repetat problemele de funcționare a sistemului informatic de utilizarea a cardului de sănătate.

Ciurchea explica atunci problemele sistemul informatic spunând că acesta este un mamut, care nu are asigurată mentenanţa.

În 2017, înlocuitorul lui Vasile Ciurchea la CNAS, Marian Burcea, spunea că una dintre priorităţi sale este rezolvarea problemelor sistemului informatic, pentru a nu mai fi sincope. Burcea a condus CNAS până în septembrie 2017, când a fost demis, după reținerea sa, într-un dosar al DNA privind decontări pentru servicii medicale fictive. El este judecat, din iulie 2018, la Curtea de Apel București, pentru abuz în serviciu și folosirea influenței pentru obținerea de foloase necuvenite.

Close
Închide
  Close