Mergi direct la conținut »
Salariul minim va crește de 34 de ori în Venezuela, anunță președintele Nicolas Maduro
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Salariul minim va crește de 34 de ori în Venezuela, anunță președintele Nicolas Maduro

Salariul minim va crește de 34 de ori în Venezuela, anunță președintele Nicolas Maduro

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunțat, vineri, mărirea de 34 de ori a salariu minim, fără a preciza data intrării în vigoare a acestei creșteri care se înscrie în programul său de relansare economică.

Șeful statului socialist a spus că salariul va fi ”indexat” la valoarea petro, criptomoneda venezueleană cu care guvernul intenționează să ocolească lipsa de lichidități și sancțiunile financiare ale Statelor Unite, scrie Agerpres.

Un petro este, potrivit președintelui Maduro, echivalent cu circa 60 de dolari, pe baza prețului barilului de petrol venezuelean.

„Am fixat salariul minim, pensiile şi baza salarială pe baza unui petro mediu, la 1.800 de bolivari (noua monedă este „bolivarul suveran”, care intră în vigoare luni, după o denominare de cinci zerouri)”, a declarat Nicolas Maduro într-o alocuţiune radio-televizată.

La cursul actualului bolivar, venitul minim va crește de la 5,2 milioane (mai puțin de un dolar la rata de schimb pe piața neagră, care domină economia) la 180 de milioane (circa 28 de dolari).

Ajustarea de 3.464% este cea de-a cincea din 2018.

Totuși, venitul minim nu este suficient pentru a cumpăra un kilogram de carne.

Salariul minim s-a prăbușit din cauza unei hiperinflații galopante care ar putea atinge în curând 1.000.000% în acest an, arată Fondul Monetar Internațional.

Maduro a  mai promis a promis că guvernul său va aplica un program strict de „disciplină fiscală”. El a anunțat că statul își va asuma, timp de trei luni, diferite măriri aferente pentru toate „industriile mici și medii”, fără a preciza modalitățile.

„Trebuie să ne limităm la o disciplină fiscală prusacă şi să suprimăm definitiv emisia de monedă (…) spre profitul creării de monedă în producţia de petrol, aur şi turism”, a afirmat el.


CITEȘTE ȘI: ”Bărbatul în alb” și drepturile omului, în Parlament. Ce spun deputații despre violențele de la miting: ”Nu știu, nu am văzut, nu sunt la curent”


FOTO: EPA

 
 
Close
Închide
  Close