Mergi direct la conținut »
Venezuela - țara în care trei alimente de bază costă cât salariul pe o lună
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Venezuela - țara în care trei alimente de bază costă cât salariul pe o lună

Venezuela – țara în care trei alimente de bază costă cât salariul pe o lună

Venezuela se confruntă cu una dintre cele mai grave crize economice, deja mai multe luni. Acum, oamenii din statul sud-american se luptă pentru a găsi alimentele necesare supraviețuirii și ajung să plătească prețuri exorbitante.

Trei alimente eşenţiale în gospodăriile din întreaga lume sunt făina, pastele şi laptele, iar acestea sunt întotdeauna disponibile în magazine sau supermarketuri. Venezuelenii, însă, pot să pună mâna pe aceste alimente doar dacă au noroc şi destui bani la dispoziţie, relatează CNN, într-un reportaj despre situația disperată din țara sud-americană.

Venezuela îşi obţinea aproape toate veniturile din exportarea petrolului, iar un procent extrem de redus al populaţiei se ocupă cu agricultura. După prăbușirea prețului pentru barilul de țiței, Venezuela a intrat în criză economică, iar situația s-a înrăutățit de la o lună la alta. Acum, 80% din produsele de bază, precum orezul, zahărul sau hârtia igienică, sunt aproape imposibil de găsit.

De asemenea, venezuelenii nu găsesc aproape niciodată lapte proaspăt în magazine, iar acelaşi lucru se întâmplă şi cu laptele praf, esenţial pentru hrănirea bebeluşilor. O cutie de lapte praf ajunge să se vândă pe piaţa neagră cu un preţ de 100 de ori mai mare decât cel normal.

Jurnaliştii CNN au găsit lapte care era vândut pe piaţa neagră pentru 7.000 de bolivari, adică până la 700 de dolari potrivit cursului valutar de stat. Cine are dolari îi poate vinde pe piaţa neagră la un curs valutar mult mai favorabil, de până la 1.000 de bolivari pentru un dolar, întrucât criza de valută prin care trece executivul este atât de gravă încât nu mai există bani pentru cumpărarea alimentelor.

Medicii care stau 24 de ore din 24 în spitale sunt puși să-și plătească mâncarea
Recomandări

Medicii care stau 24 de ore din 24 în spitale sunt puși să-și plătească mâncarea

 

Aceeaşi poveste se aplică şi pentru mălai, care este un ingredient de bază pentru pregătirea pâinii tradiţionale venezuelene, umplută cu diferite legume. Dacă este vreodată disponibil în supermarketurile de stat, atunci preţul pentru un kilogram de mălai ajunge la 190 de bolivari. Venezuelenii mai au o șansă pe piața neagră, unde pot găsi mai des mălai, însă unde prețul poate să fie chiar de 15 ori mai ridicat. Penuria de alimente din Venezuela este atât de gravă, însă un kilogram de paste se vinde la un preț chiar de 200 de ori mai mare decât cel din supermarketurile de stat.

Nu doar atât! Cumpărarea alimentelor de pe piața neagră este ilegal și poate fi chiar și periculos. Doar cumpărarea a trei alimente de bază – o kilogram de făină, paste sau lapte praf – poate însemna un salariu minim pe economie pentru un cetăţean venezuelean, adică între 15.000 și 20.000 de bolivari.

ANALIZĂ | De unde ar putea Guvernul să taie din cheltuieli. Pe listă, printre altele, anularea creșterii pensiilor sau a dublării alocațiilor
Recomandări

ANALIZĂ | De unde ar putea Guvernul să taie din cheltuieli. Pe listă, printre altele, anularea creșterii pensiilor sau a dublării alocațiilor

 

Tocmai din aceste motive, unii oameni nu au altă opțiune decât să frecventeze supermarketurile finanţate de stat, în speranţa că vor găsi ceva de mâncare. Acolo, sunt reguli stricte, iar oamenii pot să cumpere doar pe baza buletinului. Ei încearcă să afle ce supermarket ar avea alimentele pe care le caută, iar apoi stau ore bune la coadă. S-ar putea ca la final să nu mai găsească nimic.

”Sunt la coadă încă de la ora trei dimineaţa şi nu am reuşit să cumpăr decât două tuburi de pastă de dinţi. Aşa că vom mânca pastă de dinţi în această seară”, a declarat dansatoarea Monica Savaleta, în vârstă de 19 ani.

Ea nu are însă altă opțiune, deoarece nu își permite să-și cumpere alimente de pe piața neagră. ”Câştig între 12.000 şi 15.000 de bolivari pe lună. Dacă aş cumpăra de pe piața neagră, tot salariul meu ar fi irosit pe trei kilograme de orez”, a mai spus tânăra.

Wilfredo Cardona, în vârstă de 25 de ani, este într-o situație diferită. Bărbatul lucrează în construcții și câștigă aproximativ 40.000 de bolivari pe lună. Cu toate acestea, salariul mai mare nu îl ajută întotdeauna.

Hoții de oxigen prosperă în criza COVID-19: directorul PNL cercetat penal pentru escrocherii cu aparate de aer le-a dublat acum prețul și spune că “sunt la reducere”
Recomandări

Hoții de oxigen prosperă în criza COVID-19: directorul PNL cercetat penal pentru escrocherii cu aparate de aer le-a dublat acum prețul și spune că “sunt la reducere”

 

”Am venit să cumpăr făină, orez şi zahăr. Însă nu am putut să găsesc nimic. Tot ce am găsit este săpun și nu pot să mănânc săpun”, a declarat acesta, pentru CNN.

“În cel mai bun caz, pot să iau un kilogram de pui, un kilogram de carne și un kilogram de porez, precum și unul de mălai din salariul meu. Asta e tot”, a continuat bărbatul.

Același lucru este valabil și pentru Wilmer Gomez, în vârstă de 48 de ani. Bărbatul face curățenie, meserie care îi aduce 24.000 de bolivari pe lună. El merge din magazin în magazin, din cartier în cartier, în încercarea de a găsi alimente. “Stau la coadă să aștept produse de bază, însă când îmi vine rândul nu mai râmâne nimic”, a afirmat bărbatul.

“Am căutat mâncare toată ziua. În această dimineață, am găsit patru sticle de ulei într-un loc, un săpun în alt loc și detergent în altul. Sper să găsesc niște mălai acum”, a continuat el.

Citește și:

Close
Închide
  Close