Pentru unele posturi, există chiar o competiţie între mai mulți potențiali candidați, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Trei nume vehiculate pentru șefia diplomației

Robert C. O’Brien (58 de ani) a fost al patrulea şi ultimul consilier pe probleme de securitate naţională din primul mandat al lui Trump la Casa Albă. Cei doi menţin o relaţie strânsă și vorbesc adesea despre probleme de securitate naţională.

Robert C. O'Brien, în spatele lui Donald Trump, la Casa Albă Foto: Profimedia
Robert C. O’Brien, în spatele lui Donald Trump, la Casa Albă Foto: Profimedia

Este posibil ca O’Brien să candideze pentru postul de secretar de stat sau pentru alte funcţii de top legate de politică externă sau de securitate națională. El a menţinut contacte strânse cu liderii străini de când Trump a părăsit Casa Albă, întâlnindu-se, de exemplu, în mai cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu.

Opiniile sale sunt ceva mai diferite decât ale unora dintre consilierii lui Trump. De exemplu, s-a declarat în favoarea continuării ajutorului militar pentru Ucraina şi a cerut interzicerea TikTok în SUA.

Ton amenințător al Rusiei legat de acuzațiile de imixtiune în alegerile din România: „Recomandăm presei și politicienilor să nu ne implice”
Recomandări
Ton amenințător al Rusiei legat de acuzațiile de imixtiune în alegerile din România: „Recomandăm presei și politicienilor să nu ne implice”

Senatorul de Tennessee Bill Hagerty (65 de ani), care a făcut parte din echipa de tranziției a lui Donald Trump în 2016, este considerat, de asemenea, un candidat de top pentru funcţia de secretar de stat. El a menţinut relaţii solide cu practic toate facţiunile Partidului Republican şi ar putea fi probabil confirmat cu uşurinţă în Senat.

Bill Hagerty Foto: Profimedia
Bill Hagerty Foto: Profimedia

Hagerty a fost ambasador al SUA în Japonia în prima administraţie Trump, într-o perioadă în care preşedintele reales şi-a lăudat relaţia caldă cu prim-ministrul de atunci, Shinzo Abe.

Politicile lui Hagerty sunt în mare parte în concordanţă cu cele ale lui Trump. La începutul anului, el a votat împotriva unui pachet major de ajutor militar pentru Ucraina.

Marco Rubio (53 de ani), senator de Florida şi candidat republican la alegerile prezidenţiale din 2016, este la rândul lui unul dintre principalii candidaţi la funcţia de secretar de stat. Politicile sale sunt, de asemenea, foarte apropiate de cele ale lui Trump. La fel ca Hagerty, el a fost unul dintre candidaţii din care Trump și-a ales partenerul de cursă în campania recentă pentru Casa Albă.

Miting pro-Europa în Piața Universității din București, cu 3 zile înaintea turului 2 al alegerilor prezidențiale
Recomandări
Miting pro-Europa în Piața Universității din București, cu 3 zile înaintea turului 2 al alegerilor prezidențiale
Marco Rubio, în campanie pentru Donald Trump Foto: Profimedia
Marco Rubio, în campanie pentru Donald Trump Foto: Profimedia

Rubio a fost mult timp implicat în politica externă în Senat, în special în ceea ce priveşte America Latină, şi are relaţii solide în întregul Partid Republican.

Potențialii secretari ai apărării

Mike Waltz (50 de ani), fost membru al forțelor speciale ale armatei americane, în prezent congresman de Florida, s-a impus ca unul dintre cei mai vocali critici ai Chinei din Camera Reprezentanţilor, camera inferioară a Congresului SUA.

El a propus mai multe proiecte de lege privind contracararea Chinei, printre care unul privind reducerea dependenței SUA de unele minerale extrase și importate din gigantul asiatic.

Mike Waltz Foto: Profimedia
Mike Waltz Foto: Profimedia

Waltz are legături cu Trump şi este considerat un candidat important la șefia Pentagonului.

Un profesor român de la Oxford crede că Rusia va intensifica atacul asupra României: „În următoarele 48-72 de ore suntem într-un pericol cum nu am mai fost niciodată”
Recomandări
Un profesor român de la Oxford crede că Rusia va intensifica atacul asupra României: „În următoarele 48-72 de ore suntem într-un pericol cum nu am mai fost niciodată”

Mike Pompeo (60 de ani), director al CIA, apoi secretar de stat în timpul primului mandat al lui Trump, este inclus, de asemenea, printre principalii candidaţi pentru funcţia de secretar al apărării, dar ar putea ocupa diverse funcţii de securitate naţională, în serviciile de informaţii sau în diplomaţie.

Mike Pompeo Foto: Profimedia
Mike Pompeo Foto: Profimedia

Deși a cochetat cu ideea de a fi contracandidat al lui Trump la alegerile primare republicane, totuși nu a intrat în cursă. Acum este din nou în relaţii de prietenie cu preşedintele ales.

Spre deosebire de ceilalți apropiați ai lui Trump, el este un susținător declarat al susținerii Ucrainei în fața invaziei ruse.

Tim Cotton (47 de ani), un ofiţer de armată cu studii la Harvard College şi la Harvard Law School care a devenit senator de Arkansas, este apreciat de donatorii lui Donald Trump şi este un candidat serios pentru funcţia de secretar al apărării.

Tim Cotton Foto: Profimedia
Tim Cotton Foto: Profimedia

La fel ca Hagerty, el s-a numărat printre candidații la președinție și a pierdut nominalizarea în favoarea lui JD Vance.

Cotton reprezintă aripa dură a Partidului Republican, susţinând în mod constant ajutorul militar pentru Ucraina.

Favoriții la conducerea Departamentului de Securitate Internă

Tom Homan (62 de ani), care a ocupat funcţia de director interimar al Serviciului de Imigrări şi Control Vamal timp de un an şi jumătate în timpul primului mandat al lui Trump, este acum candidat la funcţia de secretar pentru securitate internă. Trump a făcut din reprimarea imigraţiei ilegale elementul central al campaniei sale, promiţând deportări în masă.

Tom Homan Foto: Profimedia
Tom Homan Foto: Profimedia

Trump l-a lăudat frecvent pe Homan în timpul campaniei, iar Homan s-a deplasat deseori pentru a-şi aduna susţinătorii. În timpul primului mandat al lui Trump, Homan a fost unul dintre principalii susţinători ai controversatei politici privind separarea copiilor de părinții care au intrat ilegal în SUA.

Chad Wolf (48 de ani), fost secretar interimar pentru securitate internă în primul mandat al lui Trump, are șanse să se întoarcă în post, de această dată cu atribuții depline.

Wolf a pus în aplicare cu loialitate politicile stricte ale lui Trump în materie de imigraţie şi a desfăşurat agenţi federali în Portland, statul Oregon, pentru a ține sub control protestele care au urmat uciderii lui George Floyd, un bărbat de culoare, de către un poliţist alb.

Chad Wolf, primul din stânga imaginii, în timpul campaniei electorale din SUA Foto: Profimedia
Chad Wolf, primul din stânga imaginii, în timpul campaniei electorale din SUA Foto: Profimedia

S-ar putea să aibă câteva schelete în dulap, din punctul de vedere al lui Trump. El a demisionat pe 11 ianuarie 2021, la cinci zile după atacul de la Capitoliul SUA. Or, Trump şi-a exprimat reticenţa cu privire la aducerea înapoi a celor care au demisionat în ultimele zile ale mandatului său.

Cu toate acestea, Wolf și-a explicat demisia prin controversa juridică din jurul numirii sale la ședia Departamentului de Securitate Internă, nu atacul de la Capitoliu. Mai mulţi judecători au decis că numirea sa de către Trump, care a ocolit efectiv Senatul, a fost ilegală.

Mark Green (59 de ani), fost chirurg în forțele aeriene americane, în prezent preşedinte al Comisiei pentru Securitate Internă din Camera Reprezentanţilor, este considerat de unii dintre aliaţii lui Donald Trump drept un candidat bun pentru conducerea Departamentului de Securitate Internă. Susţinătorii săi îl descriu drept un fidel al lui Trump şi un adept al liniei dure în materie de imigraţie care are, de asemenea, o experienţă legislativă semnificativă în domeniu.

Mark Green Captură YouTube
Mark Green Captură YouTube

Green a fost nominalizat de Trump în timpul primului său mandat pentru a conduce Pentagonul, dar şi-a retras candidatura pe măsură ce unele declaraţii din trecut, care au fost considerate pe scară largă ca fiind transfobe şi islamofobe, au atras mai multă atenţie.

Doi candidați la postul de procuror general

John Ratcliffe (59 de ani), fost congresman, fost procuror și director al serviciilor naţionale americane de informaţii în ultimul an de mandat al lui Donald Trump, este văzut ca un potenţial procuror general, deşi ar putea, de asemenea, să ocupe un post separat legat de securitate națională sau de serviciile de informaţii.

John Ratcliffe Foto: Profimedia
John Ratcliffe Foto: Profimedia

Aliaţii preşedintelui reales îl văd pe Ratcliffe ca pe un fidel al lui Trump care ar putea obţine probabil confirmarea Senatului. Cu toate acestea, în perioada în care a fost director al serviciilor naţionale de informaţii, Ratcliffe a contrazis adesea evaluările funcţionarilor publici de carieră, atrăgând critici din partea democraţilor, care au afirmat că a politizat postul.

Senatorul de Utah Mike Lee (53 de ani), un fost procuror, este considerat un alt candidat de top pentru funcţia de procuror general. Deşi a refuzat să voteze pentru Trump în alegerile din 2016, el a devenit ulterior un aliat de neclintit şi un fel de „erou intelectual” pentru unele facţiuni din tabăra pro-Trump.

Mike Lee Foto: Profimedia
Mike Lee Foto: Profimedia

Lee a fost o figură-cheie în încercările lui Trump şi ale aliaţilor săi de a anula pierderea alegerilor prezidențiale din 2020 în faţa democratului Joe Biden şi a răspândit teorii conspiraționiste nefondate cu privire la atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu.

Cele două femei aflate în cursă pentru conducerea staffului de la Casa Albă

Numită arhitecta revenirii lui Trump la Casa Albă, Susie Wiles (67 de ani) este considerată favorită la şefia viitorului staff de la Casa Albă.

Susie Wiles Foto: Profimedia
Susie Wiles Foto: Profimedia

Deşi opiniile sale politice specifice sunt oarecum neclare, ea este creditată cu conducerea unei campanii de succes şi eficiente. Susţinătorii ei speră că va insufla un sentiment de ordine şi disciplină care a lipsit adesea în timpul primului mandat al lui Trump, când pe la Casa Albă au trecut mai mulţi şefi de cabinet.

Brooke Rollins (52 de ani), fostă directoare interimară a Consiliului de politică internă al lui Donald Trump, este, de asemenea, o candidată la conducerea staffului de la Casa Albă. Trump are o relaţie personală apropiată cu Rollins şi o complimentează adesea în cadru privat.

Brooke Rollins Foto: Profimedia
Brooke Rollins Foto: Profimedia

Rollins este văzută ca fiind unul dintre consilierii mai moderaţi ai lui Trump. Ea a pledat, în primul mandat al lui Trump, pentru unele modificări ale Codului Penal, cum ar fi reducerea pedepselor cu închisoarea pentru anumite infracţiuni relativ minore.

Cursă strânsă pentru postul de consilier de politică externă

Richard Grenell (58 de ani) se numără printre cei mai apropiaţi consilieri de politică externă ai lui Donald Trump. În timpul primului mandat, el a fost director interimar al serviciilor naţionale de informaţii şi ambasador al SUA în Germania. El l-a însoțit pe Donald Trump la întâlnirea pe care a avut-o în septembrie cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Richard Grenell (stânga), în campanie alături de Donald Trump Foto: Profimedia
Richard Grenell (stânga), în campanie alături de Donald Trump Foto: Profimedia

Relaţiile private ale lui Grenell cu liderii străini şi personalitatea sa adesea caustică l-au adus în centrul mai multor controverse, fapt care ar putea face ca un alt proces de confirmare din partea Senatului să fie o provocare. De aceea, el este considerat unul dintre principalii candidaţi pentru funcţia de consilier pe probleme de securitate naţională care nu necesită confirmarea Senatului.

Printre politicile pentru care a pledat se numără crearea unei zone autonome în estul Ucrainei pentru a pune capăt războiului, o poziţie pe care conducerea de la Kiev o consideră inacceptabilă.

Keith Kellogg (80 de ani), general-locotenent în retragere care a ocupat funcţia de şef de cabinet al Consiliului Naţional de Securitate în primul mandat al lui Trump, este pe placul președintelui reales şi un candidat pentru mai multe posturi de securitate naţională, inclusiv cel de prim rang.

Keith Kellogg Foto: Profimedia
Keith Kellogg Foto: Profimedia

În timpul campaniei, Kellogg i-a prezentat lui Trump un plan pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care prevede, printre altele, forţarea ambelor părţi să se aşeze la masa negocierilor şi neincluderea Ucrainei în NATO în viitorul apropiat.

Posibilul candidat la șefia CIA

Kash Patel (44 de ani), fost oficial al Consiliului de Securitate Națională și fost consilier de rang înalt în biroul directorului Serviciilor Naționale de Informații, a apărut frecvent în campanie pentru a obţine sprijin pentru candidatul Trump.

Unii aliaţi ai lui Trump ar dori ca Patel, considerat cel mai credicios om al președintelui reales, să fie numit director al CIA. Cu toate acestea, orice post care necesită confirmarea Senatului poate fi o provocare.

Kash Patel Foto: Profimedia
Kash Patel Foto: Profimedia

Patel a intrat în polemici de-a lungul carierei sale. Într-un interviu acordat anul trecut lui Steve Bannon, fost strateg al lui Donald Trump, acesta a promis că va „ataca” politicienii şi jurnaliştii percepuţi ca fiind duşmani ai preşedintelui reales. În timpul primului mandat al lui Trump, Patel a atras animozitatea unor oficiali mai experimentaţi din domeniul securităţii naţionale, care îl considerau volatil şi prea dornic să îi facă pe plac preşedintelui de atunci.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Miting pro-democrație în București. Mii de oameni participă la un maraton civic despre libertate | LIVE
Știrileprotv.ro
Miting pro-democrație în București. Mii de oameni participă la un maraton civic despre libertate | LIVE
Halucinant! Cristela, soția lui Călin Georgescu, a declarat că femeile care își critică soții vor suferi de cancer: „Cele mai multe femei au cancer și tumori. Pentru că au exclus, au anihilat, au castrat bărbatul”
Viva.ro
Halucinant! Cristela, soția lui Călin Georgescu, a declarat că femeile care își critică soții vor suferi de cancer: „Cele mai multe femei au cancer și tumori. Pentru că au exclus, au anihilat, au castrat bărbatul”
Celebrul actor și prezentator de la PRO TV s-a despărțit, după 18 de ani, de femeia cu care are 3 copii. Iar asta nu e tot
Libertateapentrufemei.ro
Celebrul actor și prezentator de la PRO TV s-a despărțit, după 18 de ani, de femeia cu care are 3 copii. Iar asta nu e tot
Cele 4 lucruri pe care să nu le faci de Sfântul Nicolae 2024. Se spune că vei fi lovit de ghinion dacă nu respecți această regulă
FANATIK.RO
Cele 4 lucruri pe care să nu le faci de Sfântul Nicolae 2024. Se spune că vei fi lovit de ghinion dacă nu respecți această regulă
Donatella Versace, de nerecunoscut la 69 de ani. Cum arată acum designer-ul, după noile operații estetice. FOTO
Elle.ro
Donatella Versace, de nerecunoscut la 69 de ani. Cum arată acum designer-ul, după noile operații estetice. FOTO
'Suntem văzuți ca o țară de nebuni!' Romina Gingașu, românca măritată cu moștenitorul Ferrari, cea mai dură reacție la adresa lui Călin Georgescu
Unica.ro
'Suntem văzuți ca o țară de nebuni!' Romina Gingașu, românca măritată cu moștenitorul Ferrari, cea mai dură reacție la adresa lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Călin Georgescu s-a întâlnit de două ori cu Dughin, omul care ne-a ameninţat că vom face parte din Rusia. Influenţa Moscovei la alegerile din România
Observatornews.ro
Călin Georgescu s-a întâlnit de două ori cu Dughin, omul care ne-a ameninţat că vom face parte din Rusia. Influenţa Moscovei la alegerile din România
Horoscop 6 decembrie 2024. Leii au la dispoziție o zi generoasă, cu o tendință clară de a reveni la gândurile bune și la intențiile frumoase
HOROSCOP
Horoscop 6 decembrie 2024. Leii au la dispoziție o zi generoasă, cu o tendință clară de a reveni la gândurile bune și la intențiile frumoase

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI