De Daniel Ionașcu,

Scumpirea vine după o altă tură de majorări de preț, operate luna trecută de către companii, ca urmare a uraganelor ce au afectat Golful Mexic, dar și ca urmare a reintroducerii de către Guvern a accizei suplimentare de 7 eurocenți pe litru.

Libertatea a identificat mai multe benzinării OMV de pe autostrada București-Constanța care au au prețuri de peste 6 lei pe litru, același lucru întâmplându-se și în cazul unei benzinării din județul Giurgiu sau a alteia de pe autostrada București-Pitești.

Pe de altă parte, este vorba doar de sortimentul de benzină premium, iar lanțul de benzinării OMV practică oricum prețuri mai mari decât Petrom.

Totuși, este simptomatică majorarea: după ce în vară carburanții costau în jur de 4,5 lei pe un litru, acum prețurile sunt în jur de 5,4 lei pentru sortimentele simple și de 6 lei pentru cele premium.

Principalele companii petroliere care activează în România sunt Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL, Gazprom și SOCAR.

Orientul Mijlociu fierbe

Potrivit Bloomberg, prețul petrolului a crescut în urma arestării unor prinți și miniștri din Arabia Saudită sub acuzații de corupție. Traderii de petrol se așteaptă la noi arestări.

Între cei reținuți se află și Prințul Alwaleed bin Talal, care are o avere de 15,9 miliarde de dolari potrivit revistei Forbes și care este investitor în gigantul bancar Citigroup și în rețeaua de socializare Twitter. Acesta mai are acțiuni și la Apple, dar și la serviciul de transport Lyft, studiourile de filme 21st Century Fox ori retailerul chinez online JD.com.

Paul Stănescu lovește telefonul reporterului! ”Sunt baron, da, baron local! Hai, mă, lasă-mă-n pace!”
Recomandări

Paul Stănescu lovește telefonul reporterului! ”Sunt baron, da, baron local! Hai, mă, lasă-mă-n pace!”

 

Un alt motiv al scumpirilor îl constituie divergențele dintre guvernul central din Irak și autoritățile regionale din Kurdistan, regiune care a votat masiv pentru independență.

În fine, o altă cauză o constituie declarația Arabiei Saudite, care a anunțat că se consideră în război cu Libanul, din cauza milițiilor șiite Hezbollah, care îl ajută pe Bashar al-Assad în Siria.

Hezbollah reprezintă de fapt un intermediar al puterii tot mai mari a Iranului, stat tot șiit și care este rivalul regional tradițional al Arabiei Saudite.

Prețul benzinei a trecut de 6 lei în cazul sortimentelor premium de la OMV. Cauza o constituie lupta anticorupție din Arabia Saudită, care a făcut ca prețul petrolului să sară la 64 de dolari pe baril

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul
GSP.RO

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul

Horoscop 21 februarie 2020. Balanțele se confruntă cu probleme în familie
HOROSCOP

Horoscop 21 februarie 2020. Balanțele se confruntă cu probleme în familie