Mergi direct la conținut »
Primăria Timișoara, obligată să demoleze elementele estetice de la poarta de intrare identică celei care a ucis un tânăr la furtuna din septembrie
Ştiri Libertatea > Ştiri > Primăria Timișoara, obligată să demoleze elementele estetice de la poarta de intrare identică celei care a ucis un tânăr la furtuna din septembrie

Primăria Timișoara, obligată să demoleze elementele estetice de la poarta de intrare identică celei care a ucis un tânăr la furtuna din septembrie

Primăria Timișoara este obligată să demoleze elementele estetice de la poarta de intrare identică celei care a ucis un tânăr în timpul furtunii de la jumătatea lunii septembrie. Dintr-un control al Inspectoratului de Stat în Construcții a reieșit că poarta nu ar fi fost foarte bine construită, astfel că instituția cere de urgență măsuri de punere în siguranță la cealaltă poartă de intrare în oraș rămasă în picioare, cea de pe Calea Aradului. Pe scurt, primăria trebuie să demoleze „estetizările” făcute.

De Raluca Diaconu,

În 17 septembrie, un tânăr de 24 de ani a murit la Timișoara după ce pe mașina pe care o conducea a căzut poarta de intrare în oraș, construcție care fusese „estetizată” de Primăria Timișoara în urmă cu doi ani.

Municipalitatea a investit peste 50.000 de euro în modernizarea acesteia, care s-a făcut cu beton armat și beton aparent la bază. Pe poartă stătea scris „Timisoara, orasul declansarii revolutiei romane din Decembrie 1989”.

La aproape două luni de la nefericitul accident, autoritățile locale au decis să ia măsuri. Luni, la Timișoara a fost întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al județului Timiș, la solicitarea prefectului de Timiș, Eva Georgeta Andreaș. Autoritățile locale au discutat despre poarta de intrare din cealaltă parte a orașului, de pe Calea Aradului, la întâlnire fiind prezenți atât reprezentanții Inspectoratului Regional în Construcții Vest, cât și viceprimarul Timișoarei, Farkas Imre, și șeful Serviciului Volunar pentru Situații de Urgență din Timișoara.

Vergina Popescu, inspector șef în cadrul Inspectoratului Regional în Construcții Vest, le-a explicat autorităților că uriașa construcție de la intrarea în oraș dinspre Arad are nevoie de intervenții serioase.

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”
Recomandări

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”

 

„Având în vedere existența unei stări potențial generatoare de situații de urgență la obiectivul «Poartă de intrare în Municipiul Timișoara amplasată în Calea Aradului», respectiv precedentul cu consecințe tragice produs de prăbușirea porții de intrare în Municipiul Timișoara, pe Calea Lugojului, ca urmare a furtunii din 17.09.2017, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât efectuarea, până în data de 8.11.2017, a lucrărilor în vederea punerii în siguranță a obiectivului, respectiv de aducere la starea inițială prin demolarea plăcilor de fibrociment montate pe grinda metalică transversală sub formă de fermă cu zăbrele”, se arată într-un comunicat de presă emis de Inspectoratul Județean de Poliție.

În plus, proprietarul obiectivului, adică Primăria Timișoara, trebuie să pună urgent în aplicare măsurile dispuse de Inspectoratul Regional în Construcții Vest prin procesul-verbal de control privind urmărirea comportării în exploatare a construcțiilor, încheiat pentru poarta de pe Aradului.

Cum arată Reghecampf după ce a slăbit 15 kilograme. Nu ține nicio dietă! „Toată carnea vine de acolo”
Recomandări

Cum arată Reghecampf după ce a slăbit 15 kilograme. Nu ține nicio dietă! „Toată carnea vine de acolo”

 

Reprezentanții municipalității sunt obligați să informeze în scris, de îndată, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, după ducerea la îndeplinire a măsurilor prevăzute.

Procesul-verbal de control întocmit de inspectorat nu a fost făcut public.

Imediat după tragedia din timpul furtunii, primarul Nicolae Robu a declarat că firma care a modernizat porțile de intrare în oraș a respectat întocmai cerințele din caietul de sarcini, iar acolo a fost vorba de „estetizare”.

„În 2014-2015 s-a realizat modernizarea porții, mai bine zis estetizarea ei, prin intervenții autorizate, conforme – cel puțin la nivelul caietului de sarcini – cu solicitările expertului care a efectuat expertiza prealabilă comandată de primărie”, explica atunci Robu.

Lucrările au fost efectuate cu 200.000 de lei fără TVA doar la poarta de pe Calea Lugojului, care l-a ucis pe tânărul Vlad Baici, de ele ocupându-se firma Stareto, care a obținut lucrarea prin încredințare directă.

Citește și: România are resurse, dar nu le folosește. Încălzirea cu apă geotermală sau ”gigacaloria lui Dumnezeu” costă 80 de lei!

Close
Închide
  Close