Mergi direct la conținut »
Procuror DNA către ONG-uri: Sesizările pe legislația secundară nu mai pot fi cercetate conform CCR; Ajută în schimb informațiile
Ştiri Libertatea > Ştiri > Procuror DNA către ONG-uri: Sesizările pe legislația secundară nu mai pot fi cercetate conform CCR; Ajută în schimb informațiile

Procuror DNA către ONG-uri: Sesizările pe legislația secundară nu mai pot fi cercetate conform CCR; Ajută în schimb informațiile

Marius Bulancea, șeful Secției a II-a din DNA a explicat că deși procurorii nu mai pot cerceta fapte penale ce țin de încălcarea legilor secundare, sesizările pot oferi informații utile anchetatorilor în privința mediului din care provine sesizarea.

De Cătălin Lupășteanu,

Șeful secției II din DNA a răspuns întrebărilor reprezentanților unor ONG-uri care doreau să știe cum pot proceda pentru efectuarea unor sesizaări eficiente.

Procurorul DNA spune că „recent a apărut decizia CCR care nu mai incriminează tentativa la abuz în serviciu, astfel că, competența DNA a fost limitată, și că trebuie să aștepte producerea prejudiciului și consumarea efectivă a faptei”.

„O altă urmare ar trebui să fie o vătămare gravă sau alte aspecte tehnice prevăzute de cod și legile aflate în vigoare.

O altă limitare a intervenției DNA este aceea că de ceva vreme încoace procurori nu mai pot cerceta când se încalcă aspecte din legislația secundară, ci doar cele din legislația primară, astfel că petenții nu ar trebui să mai aibă asteptări de la Direcție pentru sesizări ce vin privind încălcarea legilor secundare.

Cu toate astea ne sunt utile informațiile adiacente, ne ajută să înțelegem și mai bine domeniul, ne ajută să legăm mai bine informațiile, să le punem cap la cap”, a explicat Marius Bulancea.

Șefa Direcției, Laura Kovesi a punctat și ea că decizia CCR nu poate fi interpretată, ci luată ca atare.

„Decizia CCR nu o putem interpreta altfel decât modalitatea în care ea a fost dată.

Deci  noi nu mai putem investiga încălcări de ordine de ministru, sau alte încălcări de legislație secundară, explică Kovesi.

Citește și EXCLUSIV: Polițist premiat cu ”Distincție de onoare”, reclamat la Parchet și dat în judecată pentru tortură. Victima cere daune de 100.000 de euro

Close
Închide
  Close