Judecătorii Curţii Constituționale trebuie să se pronunțe dacă prevederile Noului Cod de Procedură Penală privind arestul la domiciliu sunt constituționale.
Asta după ce, pe 11 iunie, Curtea de Apel București a dispus sesizarea Curții cu privire la o excepție ridicată de un procuror DNA în dosarul afaceristului Gruia Stoica. DNA susține că nu este normal ca în cazul în care inculpatul arestat la domiciliu va fi condamnat, zilele petrecute acasă să fie echivalate ca și cum ar fi stat în pușcărie.
Astfel, Curtea Constituţională va trebui să se pronunţe cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a art. 399 al.9 Cod procedură penală, care prevede: „Durata măsurii arestului la domiciliu se deduce din pedeapsa aplicată prin echivalarea unei zile de arest preventiv la domiciliu cu o zi din pedeapsă”.
În 9 mai, instanţa supremă a decis ca omul de afaceri Gruia Stoica, acuzat că ar fi oferit mită pentru a afla o ofertă confidenţială la o licitaţie, să fie plasat în arest la domiciliu.
El fusese arestat preventiv în 30 ianuarie, iar măsura a fost prelungită până la impunerea arestului la domiciliu.
Conform unor surse judiciare, procurorii DNA au explicat în sala de judecată că această prevedere ar duce la un tratament discriminatoriu față de alți acuzați care sunt judecați în stare de arest preventiv. În acest moment mai multe VIP-uri sunt judecate în stare de arest la domiciliu: afaceristul Nelu Iordache, fostul șef al Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihail Vlasov, sau președintele CJ Prahova, Mircea Cosma (PSD).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro