Este vorba de un sedan botezat SU7, cu abrevierea SU provenind de la Speed Ultra. Directorul executiv Lei Jun l-a prezentat ca având tehnologia „supermotorului electric”, fiind capabil să ofere viteze de accelerare mai mari decât mașinile Tesla și cele Porsche electrice.
Potrivit companiei, SU7 poate atinge 100 de kilometri în 2,8 secunde și poate ajunge la o viteză maximă de 265 km/h. Tesla Model Y ajunge la 100 de kilometri pe oră în 3,7 secunde, potrivit site-ului MyReview.
Mașina va fi probabil pusă în vânzare peste câteva luni, mai scrie sursa citată. Aceasta își face debutul într-un moment în care piața auto din China, cea mai mare din lume, se luptă cu o supraofertă de capacități și cu încetinirea cererii care au alimentat un război al prețurilor.
Atac la Tesla și Porsche
Acest lucru nu l-a împiedicat însă pe directorul executiv al Xiaomi, Lei Jun, să prezinte ambiții mari. „Muncind din greu în următorii 15-20 de ani, vom deveni unul dintre primii 5 producători de automobile din lume, străduindu-ne să ridicăm industria auto din China în general”, a declarat el, la prezentarea produsului.
Aceste planuri includ construirea „unei mașini de vis comparabile cu Porsche și Tesla”, a adăugat el.
Este așteptat ca SU7 să atragă clienții datorită sistemului de operare comun cu popularele telefoane și dispozitive electronice ale Xiaomi. Șoferii săi vor avea acces neîntrerupt la portofoliul existent de aplicații mobile ale companiei.
„Xiaomi este un brand bine stabilit de electronice de consum cu sute de milioane de «fani Mi» sau membri ai ecosistemului său de dispozitive inteligente”, spune Bill Russo, directorul executiv al firmei de consultanță Automobility din Shanghai. „Ca atare, au o oportunitate semnificativă de a pătrunde pe măsură ce automobilul devine un dispozitiv inteligent”, completează acesta.
Autonomie de peste 600 kilometri
SU7 va fi disponibil în două versiuni: una cu o autonomie de până la 668 km cu o singură încărcare și alta cu o autonomie de până la 800 km. Prin comparație, Model S de la Tesla are o autonomie de până la 650 km.
Prețurile nu au fost încă anunțate. Directorul Lei Jun a declarat că prețul va fi „într-adevăr un pic ridicat, dar unul pentru care toată lumea va crede că este justificat”.
Facilități pe timp de iarnă
Pe fondul uneia dintre cele mai friguroase luni decembrie înregistrate vreodată în China, modelul SU7 a fost poziționat, de asemenea, pentru a atrage consumatorii îngrijorați de iarnă.
Șeful companiei a spus că are capacități de încărcare rapidă la temperaturi scăzute și este echipat cu tehnologie avansată care îi permite să recunoască obstacolele în condiții dificile, cum ar fi zăpada care cade.
De asemenea, capacitățile de conducere autonomă ale mașinilor Xiaomi vor fi în fruntea industriei, a mai spus el. Cu toate acestea, ambițiile lui Lei nu au reușit să stimuleze prețul acțiunilor Xiaomi, titlurile companiei listate pe bursa din Hong Kong renunțând la creșterile anterioare și terminând în scădere cu 0,3%.
Și Huawei a trecut de la telefoane la mașini
Xiaomi este cel de-al cincilea producător de smartphone-uri din China. Compania a căutat să se diversifice dincolo de activitatea sa de bază pentru a se orienta către vehiculele electrice, pe fondul stagnării cererii de smartphone-uri, un plan pe care l-a semnalat pentru prima dată în 2021.
Alte companii chineze de tehnologie care au încheiat parteneriate cu producătorii auto pentru a dezvolta mașini electrice includ gigantul de telecomunicații Huawei și motorul de căutare Baidu.
Investiții de 10 miliarde de dolari
Xiaomi s-a angajat să investească 10 miliarde de dolari în automobile în decursul unui deceniu și este unul dintre puținii jucători noi de pe piața chineză a vehiculelor electrice care au obținut aprobarea autorităților și care au fost reticente în a spori surplusul de ofertă.
Automobilele sale vor fi produse de o unitate a producătorului auto de stat BAIC Group într-o fabrică din Beijing cu o capacitate anuală de 200.000 de vehicule.
Piața chineză a vehiculelor electrice e extrem de aglomerată, astfel că cea mai mare concurență va veni probabil de la BYD, care deține o treime din piață, în timp ce Tesla are 9%, potrivit cifrelor din al treilea trimestru ale Zheshang Securities.
Alți producători de mașini electrice sunt Nio, Xpeng, Li Auto sau Leapmotor.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
EDYKEY • 05.01.2024, 13:40
Chinezii nu se lasă, sunt cu tehnologia, sunt muncitori, vor face maşini electrice mult mai performante decât cele existente pe piaţa lumii.