Mergi direct la conținut »
VIDEO | Protest cu sirena anti-bombardament la Guvern: Suntem aici să-i tragem de urechi pe guvernanţi!
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

VIDEO | Protest cu sirena anti-bombardament la Guvern: Suntem aici să-i tragem de urechi pe guvernanţi!

Zeci de angajaţi din industria de apărare au organizat, marţi, un protest cu sirena anti-bombardament la Guvern, nemulţumiţi că Executivul achiziţionează tehnică militară din străinătate şi tot mai puţini bani sunt investiţi în firmele româneşti care produc astfel de tehnologii.

De Radu Țuțulan,

„Noi cerem, în primul rând, contracte şi comenzi pentru industria de apărare românească. La ora actuală, nivelul este de 3,7%, iar noi am cerut minimum 30% să fie acoperită din producţia internă. Planul de investiţii anual este foarte mic şi nu putem să facem reorganizarea unei industrii cu banii pe care îi primim. Avem în momentul de faţă cel mai scăzut nivel de salarizare din România. Nu putem să atragem tineri, cu atât mai puţin tineri cu studii superioare, iar cercetarea şi dezvoltarea în industria de apărare este la pământ în momentul de faţă”, a declarat pentru cotidianul Libertatea, Constantin Bucuroiu, liderul de sindicat din industria de apărare.

Acesta a mai precizat că, în prezent, vârsta medie a angajaţilor din industria de apărare românească este de 54 de ani, ceea ce înseamnă că acest domeniu va dispărea total în câţiva ani. În plus, a explicat că salariile oferite acum de stat oamenilor experimentaţi din acestă industrie este unul mult prea mic.

„Un pirotehnist, de exemplu, care lucrează cu explozibil, pleacă acasă cu 1.600-1.700 de lei la finalul lunii, după 38 de ani de muncă. Este inacceptabil să faci industrie de apărare performantă cu astfel de salarii. De asta suntem aici, să-i tragem de urechi pe guvernanţi, să le arătăm că industria de apărare trebuie să aibă un loc fruntaş”, a mai spus Bucuroiu.

Sindicaliştii consideră că Executivul trebuie să planifice un minim de investiţii care ar să ajute societăţile din industria de apărare în dezvoltarea relaţiilor comerciale, astfel încât societăţile româneşti să poată intra în competiţia de pe piaţa mondială. De asemenea, CNS Cartel Alfa cere ca aceste societăţi comerciale să fie transformate în agenţii naţionale, aşa cum prevede Uniunea Europeană, astfel încât ele să nu funcţioneze după principiile concurenţei în materie pe piaţa liberă, ci după o strategie naţională în domeniu.

Close
Închide
  Close