19 Mai. 2017 09:50

Proteste în Grecia | Incidente în fața Parlamentului, în timp ce aleșii au adoptat noi măsuri de austeritate

Distribuie

Parlamentul elen a adoptat noile măsuri de austeritate de aproape cinci miliarde d eeuro, cerute de creditorii internaționali. Votul a fost întâmpinat cu proteste și incidente. Mai mulți tineri au aruncat cu cocktailuri Molotov contra forțelor de ordine, relatează BBC News și AFP.

153 de deputați din cele două partide din coaliția guvernamentală, Syriza și Anel, au votat pentru noile măsuri de austeritate, în timp ce 128 de parlamentari au fost împotrivă.

Premierul Alexis Tsipras i-a îndemnat pe deputați să voteze pentru aceste reforme bugetare, esențiale pentru deblocarea următoarei tranşe din planul de salvare în valoare de 85 de miliarde de euro.

În acest timp, aproximativ 10.000 de greci s-au adunat în fața Parlamentului pentru a protesta față de noile măsuri. Oamenii s-au adunat la apelul sindicatelor, iar incidentele nu au lipsit.

Mai mulți tineri au aruncat cocktailuri Molotov spre forțelor de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene.

Ce prevăd noile măsuri de austeritate din Grecia

Pachetul de măsuri de austeritate cuprinde noi majorări de impozite și scăderi de pensii în valoare de 4,9 miliarde de euro, măsuri care ar urma să se aplice în perioada 2019-2020, cei doi ani care urmează după terminarea actualului plan de asistență.

În replică, pachetul include și măsuri compensatorii pentru cei mai defavorizați, precum ajutoare pentru chirii și medicamente.

Adoptarea acestor noi măsuri este o condiție pentru deblocarea unei tranșe de 7 miliarde de euro din planul de asistență în vigoare (2015-2018),.

Votul din Parlament vine la o zi după ce 18.000 de persoane au manifestat la Atena și Salonic, iar o grevă generală a fost declanșată la apelul sindicatelor din sectorul public și privat.

Citește și: Grecia este paralizată de o grevă generală. Transporturile, spitalele și școlile sunt afectate de această acțiune

Comentarii
← Inchide