Proiectul de lege prevede modificarea articolului 48, alineatul 1 din Constituție stabilește că, la nivel constituțional, familia este bazată pe căsătoria liber consimțită între bărbat și femeie și a primit raport favorabil în comisia juridică și avize pozitive din partea celorlalte comisii.
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul cu 232 voturi ”pentru”, 22 de voturi ”împotrivă” şi 13 abţineri. Potrivit propunerii de modificare, în Constituție se va preciza că ”familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunțat că liberalii vor depune amendamente la proiectul de revizuire a Constituţiei pentru redefinirea familiei şi la Senat, astfel încât să garanteze intemeierea familiei şi să clarifice instituţia căsătoriei.
Preşedintele USR Nicuşor Dan a anunțat că el nu a votat în cazul iniţiativei cetăţeneşti de modificare a Constituţiei pentru redefinirea familiei şi că parlamentarii Uniunii vor avea în asemenea „chestiuni sensibile” un vot „de conştiinţă”. ”Este un partid în care oamenii au opinii diverse, am spus de la început că pe subiecte sensibile noi o să avem un vot de conştiinţă. Eu am considerat potrivit să nu îmi exprim votul azi, pentru că e nevoie de un mediator între tensiunile pe care această gândire le produce”, a declarat Nicuşor Dan, după votul din plenul Camerei Deputaților.
Cum au votat deputații în privința redefinirii familiei tradiționale
Potriviti raportului votului electronic, din plenul Camerei Deputaților, Majoritatea PSD-ALDE a votat în favoarea proiectului, la fel ca și mare parte din deputații PNL. Liderul interimar al liberalilor, Raluca Turcan s-a abţinut la votul din Camera Deputaţilor asupra iniţiativei de revizuire a Constituţiei. Au mai votat împotrivă liberalii Mihai Voicu şi Mara Mareş.
De la PSD, doar deputatul Florin Manole a votat împotrivă. În rest, toţi ceilalţi deputați social-democraţi prezenţi au votat în favoarea proiectului. La ALDE, au fost două voturi împotrivă, restul fiind pentru. La PMP, doar Robert Turcescu s-a abţinut, ceilalţi deputaţi votând pentru, iar la UDMR au fost câte două voturi împotrivă şi două abţineri, restul votând pentru. De la USR, 15 au votat „împotrivă”, şase ”pentru”, trei s-au abţinut și doi, printre care şi Nicuşor Dan, nu au votat. Au votat în favoarea inițiativei cetățenești Mihai Botez, Matei Dobrovie, Vlad Durus, Stelian Cristian Ion, Dan Rădulescu și Bogdan Rodeanu.
Proiectul de revizuire a legii fundamentale a familiei a fost depus la Parlament anul trecut de către Coaliţia pentru familie, însoţit de trei milioane de semnături. În prezent, în Constituție se precizează că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi.”
În martie, inițiativa cetățenească privind redefinirea familiei tradiționale a fost scoasă de la votul final, în plenul Camerei Deputaților, la cererea PSD. Anunțul a fost făcut de liderul deputaților PSD, Marcel Ciolacu, înainte de începerea votului final pe proiectul de lege al Coaliției pentru Familie, care primise deja vot pe articole.
Marcel Ciolacu a afirmat, de la tribuna Parlamentului, că procedura de adoptare a proiectului de lege, mai întâi în Camera Deputaților și apoi în Senat, nu este una corectă.
”Nu există niciun argument legal sau constituţional ca să consfinţească calitatea Camerei Deputaţilor de primă Cameră. Aşa stând lucrurile, pentru a nu face nicio greşeală în privinţa acestei iniţiative legislative atât de importante şi susţinute de trei milioane de oameni, cea mai la îndemână propunere este aceea de a discuta această chestiune în faţa celor două Birouri Permanente Reunite care ar trebui să tranşeze acest veritabil conflict de competenţe între cele două Camere”, a afirmat liderul deputaților PSD.
Revizuirea Constituției poate fi făcută prin inițiativă cetățenească dacă se reușește strângerea a 500.000 de semnături de la cetățenii români cu drept de vot provenind din cel puțin jumătate din județele țării.
Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.
Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.