De Valentina Postelnicu,

Leş anunţă că, în calitate de senator, a depus inţiativa legislativă ce vizează asigurarea principiului egalității, prin care se asigură un tratament nediscriminatoriu între persoanele aflate în aceeași situație juridică în ceea ce privește drepturile și obligațiile prevăzute de lege.

„Respectiv, la grade, funcții si vechimi egale, pensiile militare vor fi egale, indiferent de anul pensionării. Actualizarea se va face in sensul celei mai favorabile decizii de pensionare”, a explicat el.

Potrivit ministrului interimar, demersul vizează, în egală măsură, punerea în acord a conținutului legislației privind sistemul pensiilor militare de stat cu legislația la zi în domeniul salarizării militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special.

Nu în ultimul rând, inițiativa asigură corectarea insuficiențelor de reglementare din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, în sensul actualizării bazei de calcul pentru personalul care a fost încadrat, detașat sau mutat în unități de producție, afirmă Gabriel Leş.

” Această lege va asigura predictibilitate și echitate în sistem, și sper că va fi tratată cu responsabilitate de întreaga clasă politică”, a mai declarat senatorul PSD.

Reacția lui Adrian Năstase după ce a aflat că Iohannis vrea să-i retragă decorația
Recomandări

Reacția lui Adrian Năstase după ce a aflat că Iohannis vrea să-i retragă decorația

Ce prevede proiectul de lege

Potrivit iniţiatorului, este necesară „revenirea în România la normalitatea privind pensiile militare de stat din perioada premergătoare şi din anii imediat următori aderării României la NATO şi UE, normalitate rezultată din aplicarea directivelor şi recomandărilor Alianţei, Uniunii Europene şi din elaborarea şi aplicarea în acord cu acestea a unei legislaţii naţionale pe domeniu corecte, echitabile şi nediscriminatorii”.

Gabriel Leş afirmă că, „în acordarea pensiilor militare de stat, după recalcularea acestora, s-a ajuns la încălcarea flagrantă a principiilor de bază, general aplicabile în domeniul pensiilor, principii stipulate în Legea 233 din 2015 privind pensiile militare de stat.

„Având în vedere că în prezent sunt grav afectate echilibrele de bază care asigură dreptul la pensie militară de stat, echilibre pe deplin aplicabile în toate sistemele de pensii din armatele ţăriloor membre NATO ori specifice forţelor de de poliţie din UE, care vizează acordarea dreptului proporţional cu gradul militar, profesional deţinut şi funcţia îndeplinită în activitate, cu vechimea realizată în serviciul militar, poliţienesc, cu condiţiile de muncă în care s-a desfăşurat activitatea, menţinerea interesului şi a motivaţiei pentru parcurgerea unei cariere, până la vârsta standard de pensionare, raportarea permanentă a cuantumului pensiei cuvenite pensionarului militar la solda militarului sau a poliţistului în activitate.

Un stomatolog pasionat de medicina de urgenţă îi ia apărarea lui Raed Arafat. “Sunt alţi şefi mai mici care trebuie să răspundă”
Recomandări

Un stomatolog pasionat de medicina de urgenţă îi ia apărarea lui Raed Arafat. “Sunt alţi şefi mai mici care trebuie să răspundă”

Iniţiatorul mai afirmă că „s-au creat falii adânci în statutul social al pensionarilor militari, care şi-au desfăşurat activitatea în aceleaşi condiţii de grad, funcţii şi vechime, iar cuantumul pensiilor diferă foarte mult, uneori raportul fiind chiar peste 3 /1.

Ce spunea Ludovic Orban despre pensiile militare

Premierul desemnat, Ludovic Orban, se declara în favoarea păstrării pensiilor de serviciu pentru cadrele militare, chiar dacă partidul său se pronunţă pentru principiul contributivităţii şi eliminarea pensiilor speciale.

„În ceea ce priveşte pensiile de serviciu ale cadrelor militare vreau să readuc aminte că PNL întotdeauna a susţinut pensiile de serviciu pentru cadrele militare, chiar dacă susţinem principiul contributivităţii ca principiu care trebuie să stea la baza calculului pensiilor pentru toate categoriile”, afirma Orban, la audierea ministrului propus al Apărării, Nicolae Ciucă, în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Ilie Năstase l-a făcut praf pe Iohannis după ce a aflat că vrea să-i retragă decorația
GSP.RO

Ilie Năstase l-a făcut praf pe Iohannis după ce a aflat că vrea să-i retragă decorația

Horoscop 11 decembrie 2019. Berbecii pot deveni mai înțelegători cu cei din jur
HOROSCOP

Horoscop 11 decembrie 2019. Berbecii pot deveni mai înțelegători cu cei din jur