De Daniel Ionașcu,

Radiocom este o companie de telecomunicații a statului român, aflată în subordinea Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI).

Proiectul WiMax, fundamentat și implementat defectuos

Instituția de control a descoperit ”implementarea și derularea Proiectului WiMAX în baza unei fundamentări defectuoase, creând premisele producerii unei pagube patrimoniului SNR de 196.663 mii lei, echivalentul a 44.295 mii euro, estimată la nivelul pierderilor înregistrate din derularea proiectului”.

WiMax este un standard de comunicații similar standardului 4G LTE. Acest standard este folosit în SUA de către operatorul telecom Sprint sau furnizorul de cablu Comcast. În anumite părți ale lumii, tehnologia WiMax este folosită pentru a face legătura între mai multe rețele de internet.

În 2014, Răzvan Cotovelea, ministrul Comunicațiilor de atunci, anunța că Radiocom va furniza servicii de telefonie mobilă și televiziune prin satelit.

Proiectul WiMax a fost anunțat oficial în 2008 și urma să demareze în 2009. Radiocom anunța atunci că avea ca țintă atingerea unui prag de un milion de abonați până în 2011, potrivit Hotnews.

Fiica cea mică a lui Adrian Minune, pe scena „Vocea României“: „Se poate şi fără banii lui tati“. Cum a reacţionat Chirilă după prestaţia sa
Recomandări

Fiica cea mică a lui Adrian Minune, pe scena „Vocea României“: „Se poate şi fără banii lui tati“. Cum a reacţionat Chirilă după prestaţia sa

Între timp, era 5G bate la ușă, iar proiectul WiMax este un fiasco.

Majorarea de capital la care a dispărut capitalul

De asemenea, Curtea de Conturi a găsit că Radiocom a vrut să participe la o majorare de capital în cadrul unei societăți la care deține 20%. Dar nu a trimis banii în contul care trebuia, așa că nu a primit nici acțiuni și nici banii nu i-a recuperat. Radiocom trebuie să recupereze astfel 1,5 milioane de lei.

Iată ce menționează instituția:

”Participarea la majorarea capitalului social al unei societăți, la care SNR deține o participație de 20%, cu suma de 2.121 mii lei, care a fost virată într-un cont curent, și nu într-un cont specific capitalului social, iar majorarea de capital social nu s-a realizat. Întrucât suma a fost utilizată în alte scopuri decât majorarea de capital, iar SNR nu și-a mărit participația și nu a recuperat decât parțial suma virată, diferența de 1.508 mii lei constituie prejudiciu”.

Contracte păguboase

Curtea de Conturi a mai găsit că Radiocom a menținut un contract de închiriere a unui stâlp în Constanța fără a mai avea antene și echipamente pe acesta. Rezultatul: o pagubă de 64.000 de euro pentru Radiocom și un câștig de aceeași valoare către Romtelecom.

O altă pagubă de 24.000 de euro, ”constând în venituri nerealizate de societate, a fost determinată de modul lipsit de eficiență prin care factorii decizionali ai SNR au înțeles să negocieze prețurile, atât cu societatea Romtelecom, cât și cu alte persoane juridice, în calitatea lor de client”.

Ce a anunțat Elena Udrea despre nașii micuței Eva! Ce s-a întâmplat cu Alina Bica
Recomandări

Ce a anunțat Elena Udrea despre nașii micuței Eva! Ce s-a întâmplat cu Alina Bica

Termopanul de 78.000 de lei

De asemenea, controlul a descoperit achiziția unei construcții din termopan la preț de aproape patru ori mai mare față de cel de pe piață.

”Prin derularea unei proceduri de atribuire directă, SNR a achiziționat o construcție ușoară din termopan, inclusiv amenajarea acesteia la un preț supraevaluat de 78 mii lei, ceea ce reprezintă echivalentul a 9 mii lei/mp (aproximativ 2 mii euro/mp), în condițiile în care prețul pe mp al unui imobil, cu destinația de locuință, nu depășea, la acea data, 500 euro/mp”, arată raportul.

Tot la capitolul achiziții supraevaluate se regăsește un contract de reparații de echipamente radio, acesta fiind la rândul său supraevaluat cu 103.000 de lei.

Alte 102.000 s-au dus pe Apa Sâmbetei după ce Radiocom a plătit un studiu de prefezabilitate care nu a mai fost utilizat niciodată după aceea.

Un alt studiu, dar de consultanță financiară, a creat o pagubă de 57.000 de lei pentru că societatea avea personal specializat capabil să facă singur sarcina. ”Optând pentru achiziționarea raportului de consultanță de la un prestator extern, care nu era necesar și nu a fost utilizat, patrimoniul SNR a fost prejudiciat cu suma plătită acestuia”, potrivit Curții de Conturi.

Statele care au votat împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru Parchetul European. Cum a votat până la urmă România
Recomandări

Statele care au votat împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru Parchetul European. Cum a votat până la urmă România

Ceasuri, parfumuri și stilouri de 29.000 de lei

De asemenea, ”s-au decontat cheltuieli de 29 mii lei pentru achiziția de bunuri (ceas, stilou, parfumuri, coșuri cadou, aranjamente florale) față de care există suspiciuni cu privire la realitatea și destinația acestora”, arată raportul Curții de Conturi.

Documentul mai spune că, în perioada 2014-2015, directorul sucursalei București a utilizat în interes personal două autoturisme ale Radiocom fără a plăti cota-parte din cheltuielile de funcționare, precum asigurări, revizii sau reparații.

”Rezultate deosebite” de 833.000 de lei

Cu toate acestea, compania a considerat că angajații au avut merite deosebite în activitate, așa că au fost recompensați. Doar că instituția de control a găsit că atribuțiile pentru care s-au dat primele erau trecute în fișa postului, deci trebuiau făcute oricum.

”Acordarea, în perioada 2013-2015, a unor drepturi de personal, reprezentând prime pentru «rezultate deosebite în activitatea desfășurată», în condițiile în care atribuțiile pentru care s-au acordat primele erau stabilite prin Fișa postului și nu reprezentau rezultatele «deosebite», ceea ce a creat patrimoniului SNR un prejudiciu estimat la suma de 833 mii lei”, arată Curtea de Conturi în document.

Tot în această privință s-a descoperit că o serie de angajați au fost plătiți ca și cum ar fi lucrat sâmbăta, duminica sau de sărbători fără a exista o evidență clară. Prejudiciul: 24.000 de lei.

A sesizat Poliția abia după un an

Un alt caz semnalat de Curtea de Conturi este cel al sesizării Poliției abia după un an de la constatările controlorilor financiari interni. Instituția nu spune nici despre ce prejudiciu e vorba, nici despre ce infracțiuni, dar susține că ”măsurile propuse de controlorii financiari ai SNR nu au putut fi puse în aplicare și implementate cu celeritate pentru remedierea constatărilor, având un impact negativ asupra activității instituției”.

Radiocom a sesizat Poliția după un an

În fine, din cauză că a urmărit prost plățile efectuate de către clienți, Radiocom a mai fost prejudiciată cu 169.000 de lei din neîncasarea prejudiciilor.

Concluzia Curții de Conturi este numai una: ”s-au dispus măsuri pentru stabilirea întinderii prejudiciilor produse și pentru recuperarea acestora, inclusiv a foloaselor nerealizate, în cazul abaterilor prezentate mai sus”.

Libertatea a solicitat Radiocom să își expună punctul de vedere cu privire la acuzațiile aduse de către Curtea de Conturi. Compania nu a răspuns până la realizarea acestui articol întrebărilor trimise.

Pierdere de 144 de milioane de lei în 2016

Potrivit datelor financiare disponibile pe site-ul Ministerului Finanțelor, Radiocom a avut în anul 2016 afaceri de 258,5 milioane de lei și o pierdere de 144,6 milioane de lei. Compania avea la acel moment 1.378 angajați.

Raportul Curții de Conturi a mai arătat și că ANCOM nu a colectat 324 de milioane de lei, iar România a pierdut un credit de 465 de milioane de euro pentru o magistrală de metrou.


Citește și:

Dispare taxa de cadastru. Primarii pot cere, de azi, bani pentru cadastru

Cine este iubita lui Gabi Balint. Neașteptat cu ce se ocupă Luciana Pop la Bistrița! GALERIE FOTO
GSP.RO

Cine este iubita lui Gabi Balint. Neașteptat cu ce se ocupă Luciana Pop la Bistrița! GALERIE FOTO

Horoscop 21 septembrie 2019. Trei zodii au o șansă URIAȘĂ să își schimbe viața în bine
HOROSCOP

Horoscop 21 septembrie 2019. Trei zodii au o șansă URIAȘĂ să își schimbe viața în bine