„La nivelul unităţilor de primiri urgenţă avem nevoie de încă cel puţin dublu numărului medicilor de urgenţă, acum avem în jur la 900-950 de medici specialişti de urgenţă şi va trebui să atingem aproape 2.000 de medici de urgenţă. Asta nu putem să o imputăm nimănui. Avem posturi de rezidenţiat, avem pregătire, nu poţi să-i pregăteşti toţi peste noapte”, a spus Raed Arafat la Euronews România.
„Pregătirea unui medic de urgenţă înseamnă cinci ani. Nici nu poţi să vii să spui că ai pe hârtie un număr de medici şi să transformi pe unii în medici de urgenţă peste noapte. S-a mai făcut asta în 2001 şi a fost o catastrofă, între 2001 şi 2005”, a declarat Raed Arafat.
România a pierdut numeroşi medici ATI şi de urgenţă după reducerea salariilor cu 25% din perioada 2010-2011, însă între timp exodul medicilor nu a mai cunoscut o asemenea amploare, a completat Raed Arafat.
Potrivit șefului DSU, România este singura ţară din fostul bloc comunist care a reuşit să adopte sistemul vestic în care pompierii sunt implicaţi alături de serviciile de ambulanţă în participarea la serviciile medicale de urgenţă şi acordarea primului ajutor.
SUA, Franţa, Germania, Finlanda, Danemarca, Belgia, Coreea de Sud, Finlanda, Japonia şi chiar China sunt printre ţările în care pompierii au adoptat de ani mulţi sisteme similare.
„România nu a făcut o chestie creată de o persoană care a avut un vis, cum se spune, o chestie unicat. România are la acest moment un sistem multiple layer, cum se spune, adică un sistem cu mai multe niveluri de competenţă”, a afirmat Raed Arafat, la Euronews România.
Șeful DSU a explicat că, aşa cum se întâmplă şi în alte sisteme medicale de urgenţă, asistenţa este acordată de paramedici, de asistenţi medicali la pregătirea cărora se lucrează, de medici care sunt atestaţi pe medicină de urgenţă şi de medicii de la UPU.
FOTO: Hepta
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
MadalinaI • 03.09.2022, 11:07
Acesti doctori si asistenti pe care ii gasim in urgente sunt mult prea putin pregatiti/scoliti (ori au terminat medicina pe bani/spaga) chiar si pentru cele mai mici urgente! Iar comunicarea cu pacientul ori cu insotitorul este la pamant!! Dezastru!!!! Vai de noi!!! Oameni buni, daca simtiti ca sunteti pusi la zid de cadrele medicale ori ca este vorba de un malpractice nu ezitati sa reclamati aceste nedreptati! Este dreptul nostru!! Hai sa nu ii mai obisnuim cu bani inainte *** ***!! Hai sa nu ne mai Ia la rost cand s asa suntem praf psihic si fizic!!! Sa nu le mai permitem sa fim tratati ca niste prosti si nebuni!!!
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.