De Adrian Cochino,

Costul financiar al încălzirii globale s-ar putea resimți mai repede și mai puternic în economia globală, arată un raport Oxford Economics, care compară cercetările științifice cu analizele economice pe tema schimbărilor climatice, notează Bloomberg.

Dacă comunitatea globală va evita să facă eforturi pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, Pământul s-ar putea încălzi cu 2 grade Celsius până în 2050.

Raport Oxford Economics

Asta ar echivala cu reducerea Produsului Global Brut cu peste două puncte procentuale, până la 7,5%.

Nu toate țările vor avea de suferit în mod egal. Raportul Oxford Economics subliniază că statele din Africa și Asia vor fi cele mai lovite.

Pe termen lung, o creștere a temperaturii cu 4 grade până în 2100 ar reduce Produsul Global Brut cu 30%.

Studiile mai vechi estimau că o creștere a temperaturii cu 4 sau 5 grade ar reduce Produsul Global Brut cu doar câteva puncte procentuale și că problemele ar deveni vizibile în a doua parte a secolului.

Ultimele cercetări științifice arată însă că efectele schimbărilor climatice sunt deja vizibile și că acestea, fie că este vorba despre secetă, inundații și vreme extremă, afectează deja activitatea economică.

”În vreme ce costurile economice ale schimbărilor climatice nu vor fi semnificative în următorii 10 ani, ele vor crește suficient pentru a fi luate în calcul în prognoza pentru prima jumătate a secolului.”

James Nixon, economist

Raportul Oxford Economics pare să contrazică măsurile de relaxare a politicilor de mediu, promovate de administrații precum cea a lui Donald Trump tocmai în scopul creșterii economiei.

Horoscop 29 martie 2020. Fecioarele sunt preocupate de imagine
HOROSCOP

Horoscop 29 martie 2020. Fecioarele sunt preocupate de imagine