MENIU CAUTĂ
12 Ian. 2018 14:03

Reacție dură a partidelor din Ungaria la declarațiile lui Tudose privind comunitatea maghiară din România

Distribuie

Partidele din Ungaria au reacţionat dur la declaraţiile premierului Mihai Tudose privind comunitatea maghiară din România. Atât principalul partid de guvernământ FIDESZ, cât şi formaţiunea din opoziţie, Lehet Más a Politika (Politica poate fi şi altfel - LMP), critică în termeni duri limbajul folosit de premier, potrivit www.hirado.hu.

Într-un comunicat de presă remis agenţiei ungare de presă MTI, directorul de comunicare al FIDESZ, Balázs Hidvéghi, spune că  Mihai Tudose îi ameninţă cu spânzurătoarea pe acei maghiari din Transilvania, care arborează în patria lor steagul secuiesc şi îşi apără identitatea maghiară.

Potrivit acestuia, declaraţia duce cu gândul „la cele mai întunecate şi barbare perioade ale secolului XX şi denotă o agresivitate de nepermis pentru un şef de guvern al unui stat care se consideră european”.

Potrivit lui Balázs Hidvéghi, cuvintele lui Mihai Tudose întrec orice măsură, sunt nemaiîntâlnite în politica europeană şi au fost întipărite definitiv în mintea şi sufletul fiecărui maghiar'.

Reprezentantul FIDESZ spune că premierul român ar trebui să îşi ceară scuze, gest care ar reprezenta un minimum de reparaţii.

Coaliţia Fidesz-KDNP depune toate eforturile pentru a apăra maghiarii din Transilvania chiar şi de şeful primitiv' al Guvernului României, se mai arată în comunicat.

La rândul său, Péter Ungár, membru în preşedenţia LMP, spune, potrivit MTI, că în 2018 o asemenea afirmaţie este de nepermis. Tototdată, acesta l-a somat pe ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior să transmită o notă verbală ambasadei României de la Budapesta şi să se folosească de toate căile diplomatice pentru ca premierul român să prezinte, de îndată, scuze.

Joi, într-o postare pe Facebook, Mihai Tudose a răspuns apelului pentru autonomie semnat de partidele maghiare, afirmând că, în calitate de român și de prim-ministru, refuză orice dialog legat de autonomia unei părți a României.

În urmă cu o zi, el afirma că,'dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag', declarație care a fost criticată dur de liderii UDMR.

Ulterior, Ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca,  a fost convocat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din Ungaria, după declarația făcută de premierul Mihai Tudose cu privire la Ținutul Secuiesc și autonomie.

Citește și: Tensiune maximă în PSD: Se cere convocarea de urgență a CEX, pentru retragerea sprijinului politic premierului Tudose

Loading...
Comentarii