11 Ian. 2018 19:15 , de Valentina Postelnicu

Tudose răspunde apelului partidelor maghiare: În calitate de român și de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părți a României

Distribuie

Tudose răspunde apelului pentru autonomie semnat de partidele maghiare: În calitate de român și de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părți a României, a transmis, joi, șeful Executivului, într-un mesaj pe Facebook. În urmă cu o zi, el afirma că,”dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”, declarație care a fost criticată dur de liderii UDMR.

'În calitate de român și de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părți a României. Este o încălcare a Constituției acestei țări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea și indivizibilitatea statului român. Discuțiile despre autonomia Ţinutului Secuiesc sunt în afara legii și nu merită luate în seamă, reprezentând doar o încercare de destabilizare a unității României în anul Centenarului', a scris Tudose, pe pagina de socializare.

Anterior, șeful Executivului afirma, miercuri seară, la Realitatea TV, că „nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui'.

„Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui', a declarat atunci premierul.

Reacția UDMR: Premierul Tudose a jignit profund și a amenințat nevoalat comunitatea maghiară din Secuime, îi cerem să-și retragă imediat declarația și să își ceară scuze public!

Porcsalmi Bálint președinte executiv al UDMR, afirmă că declarațiile premierului Mihai Tudose sunt 'profund iresponsabile, nedemne pentru poziția sa'.

'Prin mesajul său primitiv, caracteristic evului mediu, primul ministru a jignit profund și a amenințat nevoalat comunitatea maghiară din Secuime. Domnia sa poate să fie sau să nu fie de acord cu o declarație politică sau cu un proiect politic, însă nu-i poate trimite la spânzurătoare pe cei cu care nu este de aceeași părere. Premierul ori nu este informat ori nu a înțeles nimic din propunerea Uniunii de a avea un dialog sincer cu românii pe tema autonomiei. Îi cerem premierului să-și retragă imediat declarația și să își ceară scuze public!, a transmis președinte executiv al UDMR.

UDMR a semnat, luni, la Cluj, o rezoluție comună cu reprezentanții Partidului Civic Maghiar și ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania în vederea armonizării conceptelor de autonomie.

'Autonomia înseamnă bunăstare, nu separare. Obiectivele noastre nu încalcă drepturile românilor, dar știm, de asemenea, că eforturile noastre pot avea rezultat numai cu sprijinul majorității', a transmis liderul UDMR Kelemen Hunor.

Reacția lui Dragnea la solicitarea autonomiei de către partidele maghiare a fost una tranșantă: 'Un lucru neconstituţional şi de neacceptat, a spus liderul PSD, luni, după ședința Comitetului Executiv Național.

Citește și: Cât este taxa de parcare în București? În unele sectoare, contractele trebuie înnoite

Loading...
Comentarii