Cuprins:
Un semnal de alarmă pentru Europa
„Nimeni nu vorbeşte despre altceva”, a declarat un oficial din Europa de Est după discursul rostit de JD Vance la Conferinţa de Securitate de la München.
Conform sursei citate, mulţi dintre participanţi au reacţionat cu un amestec de şoc şi furie, în timp ce alţii au apreciat că adevăratul public ţintă al lui Vance nu era cel de la München, ci baza MAGA din SUA şi grupurile populiste de extremă dreapta din Europa care caută să preia puterea.
JD Vance a criticat politica establishmentului, a îndemnat Europa să reducă migraţia şi s-a arătat deranjat de criticile aduse liderilor de extremă dreapta. Acest atac verbal a consolidat temerile că administrația lui Donald Trump se îndepărtează rapid de statu-quoul transatlantic şi că există puţine modalităţi de a opri această tendinţă.
„Este o nouă Americă şi este clar că cea veche, cu care Europa s-a obişnuit de zeci de ani, a dispărut”, a spus un fost diplomat american de rang înalt. „Poate că acesta este, în sfârşit, semnalul de alarmă care va trezi Europa”, a adăugat el.
Șoc și uluire la München
Politico a vorbit cu 14 participanţi la conferinţă, dintre care mai mulţi s-au exprimat sub rezerva anonimatului pentru a-şi exprima sincer reacţiile față de discursul lui JD Vance.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_a19013d5264bd887d067499dec4fa8c5.jpg)
Într-o sală secundară – deoarece sala principală era supraaglomerată – participanţii au râs ironic când Vance s-a referit la „valorile comune”. De două ori, oamenii din sală au spus: „Asta a fost o prostie ciudată”, o referie la reacţia lui George W. Bush la discursul inaugural al lui Donald Trump din 2017.
Unii diplomați s-au arătat uluiţi. „Totul este atât de nebunesc şi îngrijorător”, a spus un diplomat german.
„Am rămas stupefiat”, a declarat un fost consilier democrat din Congresul SUA prezent la Conferinţa de Securitate de la München. „Nu Rusia îţi influenţează alegerile, tu o faci? Dădea vina pe victimă”, a subliniat el, referindu-se la criticile aduse de JD Vance la adresa României și la încercarea acestuia de a minimaliza amenințarea rusă.
„Ce naiba a fost asta? Stăteam cu gura căscată într-o sală plină de oameni cu gurile căscate. A fost groaznic”, a continuat consilierul american.
Un mesaj pentru publicul intern și extrema dreaptă europeană
Alţii au considerat că adevăratul public-ţintă al lui Vance nu era cel de la München, ci baza MAGA din SUA și formațiunile politice de extremă dreapta din Europa care își doresc să câștige alegerile viitoare.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_bb9366f6f01ee0f58ff564406ccc3c00.jpg)
Chiar şi printre cei stupefiați de discursul lui Vance, unii oficiali europeni au salutat şocul produs de lumea MAGA asupra Bătrânului Continent.
Aceştia cred că astfel de momente, precum discursul lui Vance şi sugestia noului șef de la Pentagon Pete Hegseth că SUA ar putea reduce prezenţa sa militară în Europa, vor forţa în cele din urmă Europa să înţeleagă că nu mai poate conta pe Washington aşa cum a făcut-o timp de decenii.
Cheltuieli mai mari pentru apărare
Dacă primul mandat al lui Donald Trump la Casa Albă (2017-2021) a fost perceput în multe capitale europene ca un accident, al doilea mandat este un semn clar că terenul s-a schimbat irevocabil sub picioarele Europei.
Conform unor oficiali din Europa de Est, mai aproape de graniţa cu Rusia, răspunsul ar trebui să fie în investiţii curajoase în apărare, după ani de promisiuni mari şi acţiuni insuficiente.
„Cât de îngrijorat sunt în legătură cu SUA acum? Sincer, sunt mai îngrijorat de Europa”, a declarat fostul ministru de externe al Lituaniei Gabrielius Landsbergis. „Nu putem rămâne concentraţi doar pe ceea ce se întâmplă în SUA, pe ceea ce spun preşedintele Trump sau alţii din echipa sa. Oricum suntem cu trei paşi în urmă. Întrebarea este ce vom face în privinţa asta?”, a afirmat el.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_3b6d4d6ecf649d6f66c76d5414a0c567.jpg)
Un oficial dintr-o ţară est-europeană a susţinut o mare parte din discursul lui JD Vance, dar a subliniat: „Ar trebui să fie clar că Rusia nu este un model conservator de urmat”.
Unii republicani din SUA au fost direcţi în ceea ce priveşte necesitatea ca Europa să îşi asume mai multe responsabilităţi. „Sperăm că europenii vor recunoaşte că perioada în care s-au bucurat de o cursă gratuită pe spinarea Americii s-a încheiat. Acele zile s-au terminat”, a declarat senatorul republican John Cornyn din Texas.
Prăpastie între administrația Trump și Europa
Discursul lui Vance arată cât de dificil va fi pentru oficialii europeni să minimizeze prăpastia dintre politica lui Trump şi Europa, în timp ce încearcă să menţină NATO puternic şi să navigheze prin eforturile preşedintelui american de a negocia un acord de pace în Ucraina.
Oficialii europeni care au venit la München pregătiţi să fie prudenţi şi diplomaţi cu partea americană au renunţat la menajamente după discursul lui JD Vance.
„Dacă am înţeles corect, el compară părţi ale Europei cu regimuri autoritare. Asta este inacceptabil”, a reacționat ministrul german al apărării Boris Pistorius.
Un fost ambasador american în Rusia spune că noua conducere din SUA pleacă de la ipoteze greșite
Alţii au declarat că ipotezele lui Vance au fost complet greşite. „Discursul său pornea de la ideea că vocile europenilor şi ale democraţiilor nu sunt lăsate să vorbească şi nu sunt reprezentate”, a spus fostul ambasador al SUA în Rusia, Michael McFaul, pe scena POLITICO Pub după discursul lui Vance.
„Cei care au viziuni similare cu ale lui în Europa sunt reprezentaţi în forurile legislative de pe tot continentul. Ei participă la alegeri chiar în această ţară peste nouă zile”, a adăugat McFaul, referindu-se la scrutinul legislativ anticipat din Germania, unde partidul de extremă-dreapta Altenariva pentru Germania, promovat intens de multimiliardarul Elon Musk, este cotat cu locul doi în sondaje.
JD Vance s-a întâlnit cu liderul extremei drepte din Germania
Cancelarul german în exercițiu Olaf Scholz l-a criticat pe JD Vance în urma declaraţiilor sale de la Conferinţa de Securitate de la München.
„Resping în mod explicit ceea ce a spus vicepreşedintele SUA, Vance, la Conferinţa de Securitate de la München. Din experienţele naţional-socialismului, partidele democrate din Germania au un consens: acesta este zidul de apărare împotriva partidelor de extremă dreapta”, a reacționat Scholz.
Scholz și Vance nu și-au programat vreo întâlnire. „Nu avem nevoie să-l vedem, oricum nu va mai fi cancelar prea mult timp”, a declarat un fost oficial american pentru Politico.
În schimb, vicepreşedintele american s-a întâlnit cu liderul AfD, Alice Weidel.

dargmar • 15.02.2025, 09:24
Nici macar nu-i vorba de o gafa politica,e lipsa de bun-simt (nu te duci in casa cuiva si-l intrebi cand mai are de gand sa dea cu aspiratorul). Trump si actualii acoliti,in nebunia si megalomania lor nu inteleg cam pe unde se sfasesc granitele USA - au senzatia ca de fapt sunt conducatorii lumii - si asta nu va face altceva decat sa sporeasca puterea Chinei si a celor ce vin din urma,gen India...De o tin tot asa,cat de curand se vor trezi singuri.Nu spun ca nu au totusi ceva dreptate,de prea multa vreme EU a preferat sa se bazeze pe protectia americanilor,insa Trump nu-si da seama de un lucru simplu: gudurandu-se pe langa Putin impinge intr-adevar EU sa-si regandeasca strategia de securitate,insa investind in aparare va insemna dezvoltarea infrastructurii si reducerea dependentei de industria americana.Miliardele care acum pleaca peste ocean ptr echipamente americane vor fi investite in cercetare si productie aici.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_a25ef83be6cf74a4c636b5a407f5e198.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_c22d5bbdea50c385ca5dcfa1eee92313.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_1670b4f7a2c7f914146926dad0c1165d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/plugins/rro-feed/no-picture.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_c92b13e8f3a06c79355a674a87e41c50.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_abb79e55a53807b7234568fd0c991b14.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_1c9a3fe8f809aaa60c38fd19dad35b73.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_81406e51fef451c527c93a92a893c471.jpg)