Mergi direct la conținut »
REPORTAJ/ MIRAJUL PUTERII. Adolescenţii de azi, politicienii de mâine - dezamăgirea unei generaţii ignorate
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

REPORTAJ/ MIRAJUL PUTERII. Adolescenţii de azi, politicienii de mâine – dezamăgirea unei generaţii ignorate

MIRAJUL PUTERII. Era o vreme când, de Ziua Copilului, Parlamentul era invadat de oameni mai mici sau mai mari, dornici să înveţe ce înseamnă politică. Să vadă cum e să stai pe fotoliile din piele din plenul Camerei Deputaţilor, entuziasmaţi de holurile imense ale Casei Poporului. Era o vreme când până şi parlamentarii veneau să stea de vorbă cu cei mici, să le explice în ce constă munca lor. Era o vreme în care noi, jurnaliştii, făceam glume pe seama lui Valeriu Zgonea, care le arăta copiilor cum e să fii preşedinte al Camerei Deputaţilor şi să ai ciocănelul în mână. Acum a venit o vreme în care copiii, tinerii, vin la Parlament de ziua lor, dar nu e picior de parlamentar cu ei. O vreme în care preşedintele Camerei Deputaţilor de acum, Liviu Dragnea, e plecat în Elveţia şi în ziua în care a fost organizat „Parlamentul copiilor” şi în care mai toţi deputaţii şi senatorii au fost departe de locul de muncă, deşi aveau program de lucru. Cu un Parlament aproape gol, dar bine plătit, tinerii şi-au luat ţara înapoi, chiar şi pentru doar două ore. S-au pus în pielea deputaţilor, au venit cu proiecte de lege, cu amendamente, au dezbătut, au aprobat şi şi-au decis singuri viitorul, cel puţin cel închipuit. Adolescenţii de azi sunt dezamăgiţi de clasa politică actuală şi se simt ignoraţi. Ar vrea, totuşi, să se implice, să schimbe ceva, însă îi sperie tocmai indiferenţa cu care sunt trataţi. Şi au văzut cum arată tristul viitor inclusiv de ziua lor, când un singur deputat le-a fost alături.

De Sorina Ionaşc,

Să ai puterea, chiar şi pentru câteva ore, te poate îmbăta. Aproape 200 de elevi au arătat, însă, că se poate şi altfel. Au venit, de ziua lor, în Parlament, şi s-au pus în pielea deputaţilor. Au visat, vreme de două ore, la cum e să-ţi decizi singur viitorul şi să te gândeşti la ce e mai bine pentru cei ca tine. Sprijin de la adevărata putere nu prea au avut, căci la simulare n-a venit decât un singur deputat: vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Carmen Mihălcescu.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, se întorcea dintr-o vizită oficială în Elveţia, dar n-a trecut prin Parlament. Deputaţii şi senatorii jurişti aveau preocupări mai importante, lucrau la controversatul Codul penal. Ceilalţi parlamentari erau, însă, departe de cei care au venit să înveţe de la ei.

Dezamăgiţi de ce văd în jurul lor, adolescenţii de azi şi, poate, politicienii de mâine, par să renunţe. Nu văd în jurul lor modele demne de urmat, nu văd la clasa politică un interes real pentru viitorul ţării. Nu se simt reprezentaţi de actuala clasă politică şi văd la ea doar „materialism”, „vorbe în vânt” şi „luptă pentru bani şi imagine”. Văd legi făcute pentru ei, nu pentru viitorul ţării. Şi, spun ei, „nu e o joacă să fii în fruntea unui stat şi să dai nişte legi doar aşa, că vrei tu”.

Ei nu generalizează, căci mai au un strop de optimism. Nu sunt toţi politicienii la fel. Însă cei care „dorm şi nu sunt atenţi la ce se dezbate” şi dictatura de partid „îi  acoperă pe parlamentarii care chiar sunt atenţi la ce se întâmplă şi se implică”.

Orfanii albi. O mamă a cerșit patru ani în Germania ca să-și facă o casă și să-și ia copiii de la centrul de plasament
Recomandări
Orfanii albi. O mamă a cerșit patru ani în Germania ca să-și facă o casă și să-și ia copiii de la centrul de plasament
 

Ar vrea, totuşi, să facă o schimbare. Să se implice şi să facă România mai bună şi mai frumoasă. Ceva îi opreşte. „Dacă ar fi să aleg să mă implic acum, nu cred că aş face faţă. Mentalităţile şi viziunile de acum sunt complet diferite de ale mele. Sunt încă mică pentru a face schimbări atât de mari. Dar chiar şi persoanele mici pot face lucruri mari”.

Şi au venit în Parlament să arate asta. Şi să le transmită un mesaj politicienilor de astăzi.

Nu mai furaţi. Şi gândiţi-vă la suflet şi la moralitate”. Azi, noi, jurnaliştii, nu mai facem glume. Îi ascultăm pe cei mici şi încercăm să le dăm un glas mai puternic. „Lăsaţi-ne pe noi!”.

NOTĂ: Camera Deputaţilor a organizat a V-a ediţie a „Parlamentului Copiilor”. Au participat aproape 200 de elevi de la liceele ”Alexandru Vlahută”, ”Nicolae Iorga” și “Ion Neculce”.

RECOMANDĂRI
Anamaria Prodan a sunat la GSP, după articolul despre încălcarea regulamentului: „Hello! Ai scris că am făcut numai dezastre pe unde am trecut!”
GSP.RO
Anamaria Prodan a sunat la GSP, după articolul despre încălcarea regulamentului: „Hello! Ai scris că am făcut numai dezastre pe unde am trecut!”
Horoscop 5 iunie 2020. Berbecii pot avea o zi explozivă, Vărsătorii se eliberează de prejudecăți
HOROSCOP
Horoscop 5 iunie 2020. Berbecii pot avea o zi explozivă, Vărsătorii se eliberează de prejudecăți
Close
Închide
  Close