Mergi direct la conținut »
REPORTAJ / Morminte la preț de garsonieră, în Ploiești. Cum arată un loc de veci de 5.000 de euro/ VIDEO&FOTO Galerie foto
7imagini
Ştiri Libertatea > Ştiri > REPORTAJ / Morminte la preț de garsonieră, în Ploiești. Cum arată un loc de veci de 5.000 de euro/ VIDEO&FOTO

REPORTAJ / Morminte la preț de garsonieră, în Ploiești. Cum arată un loc de veci de 5.000 de euro/ VIDEO&FOTO

Orașul Ploiești este departe de a fi unul dintre marile centre universitare care să bată record după record în ceea ce privește prețul locuințelor. Cu un buget redus, la Ploiești se găsesc de vânzare garsoniere în stare bună sau chiar foarte bună. Lucrurile se schimbă total, însă, când vine vorba despre locurile de veci. În orașul lui Caragiale, Nichita Stănescu și al rafinăriilor, prețul unui loc de veci ajunge până la cel al unei garsoniere. Iar dacă ai ghinionul să fii sărac, mai bine nu mori, căci numărul locurilor de veci care pot fi concesionate de la autoritățile locale este atât de mic încât îl poți număra pe degete.

De Cristian Simion,

Municipiu reședință de județ cu o industrie foarte dezvoltată, cu o universitate relativ mică și cu vreo 250.000 de locuitori, conform celui mai nou recensământ, Ploiești este la ani lumină de Cluj sau de București când vine vorba de prețurile locuințelor. În plină criză economică, un apartament la Ploiești se vindea cu douăzeci și ceva de mii de euro. În ultimii ani, prețurile au mai crescut, dar nu de speriat. Spre exemplu, pe portalurile specializate în anunțuri se găsesc garsoniere cu puțin peste 10.000 de euro, până spre 20.000 de euro, în funcție de zonă și de îmbunătățiri.

Iată un exemplu de anunț imobiliar postat în ianuarie și care zilele acestea încă era valabil: ”Vând garsonieră in Ploiești cartierul Teleajen. Aceasta se află la parter într-un bloc P+3E. Dotări: separație gaze+convector, separație apă (apometre), geamuri termopan, ușă metalică, gresie+faianță, izolație termică, mobilată, baie, bucătărie. Nu necesită nicio investiție. Zonă liniștita cu magazine si mijloace de transport in comun în apropiere (50 m), blocul este la strada principală. Are cadastru și intabulare. PREȚ FIX. Am toate actele la zi pt vânzare”.

În aceste condiții, cu atât mai șocant este anunțul: ”Vând două locuri de veci în cimitirul Viișoara, foarte foarte bine poziționate, preț 11.000 de euro”. Iar anunțul vine însoțit și de descrierea posibilei „investiții”: Vând în cimitirul Viișoara 2 racle cu 5 locuri de veci, placa de marmură, împrejmuit cu gard elegant din fier forjat, categoria A.

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta
Recomandări

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta

E drept, prețul garsonierei este fix, după cum spune anunțul, în vreme ce vânzătorul locului de veci se arată dispus să negocieze.

Locul cu verdeață costă cât o casă

Anunțul de vânzare a locului de veci de 11.000 de euro nu e nici pe departe o excepție, ci pare, mai degrabă, o regulă la Ploiești. Și nu este vorba despre vreun cimitir privat, ci de cele considerate publice, aflate în administrarea autorităților. În cimitirul Viișoara, cel mai vechi din oraș, unde își dorm somnul de veci marii boieri ai vremurilor trecute, prețul unui loc de veci cam acesta este pentru cei care vor într-o „zonă bună”, și nu la marginea cimitirului.

Un alt anunț, același număr de cifre și aceeași monedă: ”Cavou, clasa I, Rezervat” preț: 10.500 de euro. Vânzătorul îi încurajează pe cumpărători detaliind că este vorba despre un cavou cu șase cripte și că „face parte din cele mai bune locuri din cimitir”. În plus, este dispus să negocieze.

Ce sistem de diagnostic a inventat Maria după ce a văzut cum a fost extirpat sânul unei paciente care n-avea cancer!
Recomandări

Ce sistem de diagnostic a inventat Maria după ce a văzut cum a fost extirpat sânul unei paciente care n-avea cancer!

Ce înseamnă ”Rezervat?”. Este zona chiar de la intrarea în cimitir, explică un angajat al firmei care se ocupă de administrarea locurilor de veci din Ploiești, firmă care este deținută de Consiliul Local.

”Aveți noroc dacă găsiți de cumpărat acolo. Foarte greu se găsește la Rezervat”, spune omul. Apropo: locul de veci de 11.000 de euro nu e la „rezevat”, deci cine cumpără cu 10.500 cavoul cu șase cripte de la ”Rezervat” poate spune că a făcut o afacere.

Peticul de pământ de 5.000 de euro

Și dacă bugetul e ceva mai mic, cum ar fi de doar patru cifre, și nu de cinci? Cu puțin „noroc”, în Viișoara se găsește un loc de veci la „doar” 5.000 de euro. Nu e la ”Rezervat”, dar e în zonă bună, aproape de intrare. Nu mergi un sfert de oră până îl găsești.

Binevoitor, angajatul SC Servicii Gospodăriri Urbane Ploiești, firma care are în administrație cimitirele din oraș, dă „pontul”.

Vagabonzii din Haimanale. Gabriela, o asistentă medicală, are grijă de câinii nimănui din satul lui Caragiale
Recomandări

Vagabonzii din Haimanale. Gabriela, o asistentă medicală, are grijă de câinii nimănui din satul lui Caragiale

„Acesta voia 5.000 de euro. L-a lăsat la 200 de milioane, cum ar veni mai puțin de 5.000, vreo 4.800 de euro. Dar să știți că e preț chiar bun. A avut toată parcela asta. A vrut pe ea 8.500 de euro. Văd că nu a luat și apoi a împărțit-o și o vinde pe bucăți”. povestește omul de la cimitir.

„Latifundiarul” care a avut patru locuri de veci la cimitirul Viișoara se gândește mai degrabă la ziua de azi decât la viața de apoi. Așa că a vândut două locuri într-un lot, iar alte două sunt încă de vânzare. Să fie vreo șase metri pătrați, parțial împrejmuiți de un gard de fier forjat vechi și rupt. La fața locului încă mai zac două cruci seculare. Nu se știe dacă osemintele celor trecuți la drepți mai sunt acolo.

„Asta nu e o problemă, se dezgroapă”, mai spune angajatul de la cimitir.

În final, ce primește cumpărătorul pentru locul de veci de 5.000 de euro? O palmă de teren cu două cruci vechi pe ea și acoperită cu boscheți uscați. Pentru placa de marmură și alte amenajări, cumpărătorul scoate din conturi alte mii de euro, plus că e nevoie de autorizația necesară ridicării unui monument. Deci, parcă locul de veci cu marmură devine deja atractiv, iar prețul nu atât de înspăimântător. Costă scump dacă vrei să zaci pe vecie alături de Mircea Ionescu Quintus!

”Și știți ce primiți de banii ăștia, da? Merge la notar și vă dă dreptul de concesiune. Nimeni nu e proprietar pe locul din cimitir, SGU-ul este. Deci doar că o să aveți voie să folosiți locul”, spune, sigur pe sine, muncitorul.

Și după moarte, e ca-n viață: după buget

Pentru cei mai puțin avuți, la cimitirul Viișoara din Ploiești sunt și locuri de veci de 4.000, 3.000 de euro, dar mai la margine sau mai în spatele cimitirului. În alte cimitire, prețurile sunt tot de mii de euro. La Bolovani, spre exemplu, un loc de veci costă 16.000 de lei. Dar cere mult. Un loc dublu e undeva la 8.000 de lei, iar dacă vânzătorul se grăbește, vine în „poziție foarte bună” cu „doar” 5.600 de lei.

În cimitirul Eternitatea, amplasat la marginea orașului, două locuri de veci „central”, în ”clasa I, grupa I” sunt scoase la vânzare pentru 25.000 de lei. Mai la margine costă 1.000 de euro. Însă ploieștenii se feresc să-și îngroape rudele la cimitirul Eternitatea. O dată, pentru că e la marginea orașului. A doua, pentru că nu sunt deloc rare imaginile cu localnicii de la periferie, zgribuliți de frig, care cară crucile de lemn din cimitir ca să le pună iarna pe foc. Așadar, după moarte, e ca-n viață: după buget.

Actualul primar a câștigat alegerile promițând și locuri de veci

Având în vedere că locul de veci a devenit un lux la Ploiești, nu mai e de mirare că, în urmă cu un an și jumătate, câștigător la  primărie a fost un candidat care a promis locuri de veci. În programul electoral al actualului primar Adrian Dobre se regăsea și un cimitir, iar la momentul campaniei electorale din 2016, candidatul devenit edil identificase și locul unde vrea să facă noul cimitir: în zona de vest a orașului, în apropierea Parcului Municipal PLoiești. Până acum însă e doar promisiune.

Primești loc de veci doar cu mortul pe masă

În aceste condiții, situația la Ploiești este una de-a dreptul aberantă. În cel mai nou cimitir din oraș, Mihai Bravu, nu mai sunt locuri de veci. Extins în urmă cu un an și jumătate, cimitirul a devenit neîncăpător. Cei care vor să concesioneze un loc de veci în Mihai Bravu trebuie să îndeplinească una din două condiții: să aibă peste 75 de ani sau să arate un certificat medical care atestă că suferă de o boală gravă, explică, la telefon, angajata de la administrația cimitirului ”Mihai Bravu”. Chiar și așa, vor fi puși pe o listă de așteptare, pentru a primi loc de veci când va începe extinderea cimitirului.

Și dacă e o urgență?

”Adică aveți deja mortul: Dacă nu-l aveți, după ce moare, mergeți cu certificatul de deces și primiți un loc la cimitirul Eternitatea, că doar acolo se mai găsesc locuri. Dar numai după ce aveți certificatul de deces. Durează o zi, nu o să aveți probleme”, dă asigurări femeia.

Concluzia este simplă: mai bine bogat și sănătos decât sărac și bolnav, că la omul sărac, nici locul de veci nu se găsește decât cu mare greutate.


Citește și:

REPORTAJ/La un pas de civilizație, patru suflete își duc traiul într-o cocioabă dărăpănată și supraviețuiesc cum pot

Close
Închide
  Close