Mergi direct la conținut »
Restituirea taxei auto, amânată pentru 2019. Când va da Guvernul banii înapoi
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Restituirea taxei auto, amânată pentru 2019. Când va da Guvernul banii înapoi

Restituirea taxei auto, amânată pentru 2019. Când va da Guvernul banii înapoi

Guvernul condus de Viorica Dăncilă amână restituirea taxei de poluare, a timbrului de mediu și a celorlalte taxe plătite la cumpărarea de autovehicule până pe 30 iunie 2019. Proiectul ordonanței de urgență adoptat de Executiv a fost publicat sâmbătă în Monitorul Oficial. 

Guvernanții susțin că bugetul pe 2018 s-ar golit în cazul în care nu ar fi fost amânate termenele de restituire a banilor pentru taxa auto.

Ordonanța de Urgență în domeniul fiscal, adoptată vineri de Guvern prevede și modificarea termenelor de restituire a taxelor de poluare. Astfel, Guvernul a hotărât să amâne înapoirea banilor pe timbrul de mediu şi de pe celelalte taxe plătite la cumpărarea autovehiculelor până la data de 30 iunie 2019.

Noile termene pentru restituirea taxelor impuse în trecut de statul român:

(6) Restituirea sumelor prevăzute la alin. (1) se realizează, în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, astfel:
a) pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 – 30 iunie 2019;
b) pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019.
(2) Sumele rămase de restituit, reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire potrivit art. 5 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2017 cu modificările și completările ulterioare, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, până la data de 30 iunie 2019.
(3) Sumele rămase de restituit, reprezentând timbru de mediu pentru care au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire potrivit art. 5 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2017, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, până la data de 30 iunie 2019.”

DNA Timișoara are program special: doar DOUĂ ore cu publicul pe săptămână! Site-ul instituției spune că ar lucra 30 de ore
Recomandări

DNA Timișoara are program special: doar DOUĂ ore cu publicul pe săptămână! Site-ul instituției spune că ar lucra 30 de ore

Motivaţia care stă la baza unei astfel de hotărâri este încercarea de a nu goli bugetul statului pe anul 2018.

„Luând în considerare că termenele limită instituite pentru restituirea de către organele competente a sumelor cuvenite contribuabililor / plătitorilor nu pot fi respectate datorita volumului mare de cereri înregistrate, ceea ce poate conduce la afectarea bugetelor organele fiscale competente care realizează operaţiunile de restituire prin creşterea cuantumului dobânzilor calculate, şi, implicit, la afectarea colectării veniturilor bugetare, respectiv a execuţiei bugetare, este necesară prelungirea termenelor până la care se va realiza restituirea către contribuabili / plătitori a taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrului de mediu pentru autovehicule”, se arată în proiectul de OUG.

Decizia a fost luată în pofida insistențelor Comisiei Europene care ceruse Guvernului să restituie „imediat și integral” taxele auto plătite de cetățeni în baza unor legi care nu respectau legislația europeană.

În cazul în care Guvernul nu restituie banii, Comisia Europeană a anunțat că va declanșa procedura de infringement.


Citește și:

IMAGINEA ZILEI | O șoferiță băută din Dolj a mers cu mașina, la propriu, „pe lângă drum, pe lângă gard”. A intrat în poarta unei case!

 


 

Close
Închide
  Close