Saptamana aceasta: Vasile Niculescu din Bucuresti, Aleea Ilioara nr. 16, bl. M 32, sc. B, ap. 81, sector 3
Piure de stir
Ingrediente: 1 kg stir, 50 g unt sau ulei, 50 g faina, 500 ml lapte, sare.
Mod de preparare: Se fierbe stirul in apa clocotita cu sare si se toaca marunt. Din unt, faina si lapte se face un sos alb in care se pune stirul tocat si putin lapte. Se fierbe amestecand mereu pana ce scade. Se serveste fierbinte simplu sau ca garnitura.
Rulada de broccoli si ciuperci
Ingrediente: 1 kg broccoli, doua oua, un pahar cu lapte, o lingura unt, sare; pentru umplutura – 500 g ciuperci, doua linguri unt, sare, smantana.
Mod de preparare: Broccoli se curata, se fierb in apa cu putina sare, se stri-vesc ca pentru piure si se amesteca cu unt, sare, lapte. Ciupercile curatate si spalate se taie ca taiteii si se prajesc in unt inabusit pana se inmoaie, se adauga sare, piper si, dupa ce se racesc, un ou batut. Pasta de broccoli se intinde pe un servet ud si bine stors, deasupra se pun ciupercile si se ruleaza cu servetul. Ruloul rezultat se asaza pe o tava unsa cu unt, se unge rulada cu ou si se da la cuptor pana se rumeneste.
Cornulete cu pasta de mici
Ingrediente: 750 g faina, 750 g unt, 750 g branza telemea, un praf de sare, 250 g castraveciori murati, 300 g pasta de mititei, doua linguri ulei.
Mod de preparare: Din branza si unt, bine frecate si cu faina adaugata lent se formeaza o coca elastica si se imparte in trei. Se lasa la rece 30 minute. Intre timp se frig pe gratar (in sange) mititei de circa 3 cm lungime si 1 cm grosime. Din castraveciorii murati taiati bucatele fine si pusi la mixer se face o pasta ca o crema adaugand cate putin ulei. Dintr-o treime de coca se fac patratele mici de 5-6 cm care se umplu cu mititei, se ruleaza in forma de cornulete. Din celelalte doua treimi de coca se fac patrate de 8-10 cm, care se vor umple cu cornuletele mici unse cu pasta de castraveciori din abundenta, formandu-se un cornulet mai mare. Se da la cuptor intr-o tava unsa cu ulei, la foc potrivit, circa 30 minute. Se servesc calzi, presarati cu putin piper macinat sau cu boia de ardei. Sunt aperitive excelente, care merg cu tarie, dar si cu vin, bere sau must.