Micii investitori grupați pe un forum de pe rețeaua socială Reddit au provocat pierderi de peste 5 miliarde de dolari unor fonduri speculative care au pariat pe scăderea acțiunilor unei companii care vinde jocuri video.

Grupați pe forumul r/WallStreetBets, cei peste patru milioane de membri au provocat creșterea masivă a prețurilor acțiunilor pentru unele companii prin îndemnarea reciprocă la cumpărarea de titluri.

Astfel, acțiunile GameStop, un retailer de jocuri video și electronice din SUA, au crescut cu 1700% în doar două săptămâni, ajungând de la o capitalizare bursieră de 1,7 miliarde de dolari la 30 de miliarde de dolari.

Tevatura a început în data de 11 ianuarie, când conducerea GameStop a anunțat un pact cu Ryan Cohen, un investitor care a cerut companiei să își schimbe modelul de afaceri pentru a-și îmbunătăți finanțele.

Cohen este și fondator al Chewy, un retailer online care comercializează mâncare pentru animalele de casă. Acesta deține 12% din titlurile GameStop.

Revoltă pe Wall Street. Micii investitori amatori au provocat pagube de 5 miliarde de dolari unor fonduri speculative
GameStop, un retailar de jocuri, în centrul acțiunilor speculative | Foto: Shutterstock
INTERVIU Andrei Caramitru spune că are informații din interiorul OMV Petrom: „De la Viena se indică să cumpere mai scump de 10 ori”
Recomandări
INTERVIU Andrei Caramitru spune că are informații din interiorul OMV Petrom: „De la Viena se indică să cumpere mai scump de 10 ori”

Odată cu anunțul a venit și o creștere a acțiunilor. Acțiunile GameStop se tranzacționau la 3-5 dolari în vara trecută, dar au crescut până la 20 de dolari la începutul acestui an. După anunțul privind pactul cu Cohen, acestea s-au dublat, ajungând la 40 de dolari.

O serie de fonduri de hedging, între care Melvin Capital, au anunțat că vor face shorting, adică vor paria împotriva companiei, afirmând că valoarea corectă a acțiunilor este de 20 de dolari.

Fondurile speculative împrumută acțiuni de la alți investitori și le vând în speranța că le vor cumpăra ulterior la un preț mai mic. Vor înapoia acțiunile împrumutate, plus un comision, și vor păstra beneficiul obținut.

Luptă de proporții epice

Investitorii de pe WallStreetBets nu au fost de acord cu ideile propagate de fondurile speculative, așa că au început să cumpere acțiuni pentru a determina creșterea lor.

Astfel, titlurile au ajuns la 350 de dolari bucata miercuri. Joi, înainte de deschiderea bursei, indicii futures arătau o nouă creștere, respectiv o cotație de 458 de dolari pe acțiune.

Miliardarii intră în horă

Revoltă pe Wall Street. Micii investitori amatori au provocat pagube de 5 miliarde de dolari unor fonduri speculative
Elon Musk a comentat pe Twitter atacul de la bursă
CORESPONDENȚĂ DE LA BRUXELLES: Ziua ultimei șanse pentru Schengen. A început Consiliul JAI, unde se va vota aderarea României. Derularea evenimentelor de la fața locului, pe Libertatea – VIDEO
Recomandări
CORESPONDENȚĂ DE LA BRUXELLES: Ziua ultimei șanse pentru Schengen. A început Consiliul JAI, unde se va vota aderarea României. Derularea evenimentelor de la fața locului, pe Libertatea – VIDEO

Elon Musk – cel mai bogat om din lume și șeful Tesla și al SpaceX – a intrat și el în horă, scriind pe Twitter „GameStonk”, un joc de cuvinte între numele companiei și „stonk”.

În mod normal, acest cuvânt înseamnă foc concentrat de artilerie, dar în argou este folosit pentru a descrie o decizie financiară care a provocat o pierdere sau durere.

Un alt miliardar, Chamath Palihapitiya, a intrat și el în joc, afirmând că a pariat pe creșterea acțiunilor GameStop.

De asemenea, Business Insider scrie că Mark Cuban – un alt miliardar faimos și proprietarul ligii de baschet nord-americane (NBA) – a spus că fiul său de 11 ani a făcut bani cu ajutorul WallStreetBets și a spus că „iubește” ce se întâmplă pe Reddit.

Gaură imensă

Din cauza creșterii masive de preț, speculatorii au fost forțați să cumpere înapoi acțiunile la prețurile deja crescute astfel încât să își acopere pozițiile și să își limiteze pierderile.

De la începutul anului, pierderile teoretice pentru cei care au pariat împotriva GameStop au ajuns la 19,15 miliarde de dolari, dintre care 9,85 miliarde doar după creșterea de miercuri, potrivit lui Ihor Dusaniwsky, directorul de analiză predictivă la firma de cercetare S3 Partners, citat de Reuters.

CORESPONDENȚĂ DIN VIENA. Partidul lui Nehammer cade în sondaje și folosește blocarea României în Schengen ca „un protest față de UE”
Recomandări
CORESPONDENȚĂ DIN VIENA. Partidul lui Nehammer cade în sondaje și folosește blocarea României în Schengen ca „un protest față de UE”

Două fonduri speculative au consemnat însă pierderi reale de 5 miliarde de dolari, conform datelor S3 Partners, citate de Business Insider.

Este vorba de Citron Research și Melvin Capital, acesta din urmă având nevoie de o injecție urgentă de fonduri în valoare de 2,75 miliarde de dolari din partea Point72 Asset Management și Citadel.

Pierderile ar fi însă mult mai mari pentru fondurile speculative: peste 70 de miliarde de dolari de la începutul aceste luni, de pe urma creșterii prețului acțiunilor unor companii împotriva cărora mizaseră, indică datele publicate de societatea de analiză financiară Ortex, citată de Reuters.

AMC, BlackBerry, Nokia

Alte companii ale căror acțiuni au crescut masiv sunt lanțul de cinematografe AMC Entertainment, producătorul de telefoane și software BlackBerry și producătorul de echipamente de telecomunicații Nokia, arată datele Refinitiv, prezentate de Reuters.

În cazul BlackBerry acțiunile au crescut cu 279% în acest an, în vreme ce titlurile Nokia s-au apreciat miercuri cu 90%. Atât BlackBerry, cât și Nokia au anunțat că nu cunosc cauzele creșterilor bursiere.

În cazul AMC, creșterea inițială a venit după ce compania a anunțat că a făcut rost de o finanțare de aproape un miliard de dolari, care îi permite să evite falimentul.

Cinematografele au fost unele dintre cele mai afectate de pandemie. În SUA, acestea au fost redeschise anul trecut, dar cele din New York și Los Angeles, cele mai mari piețe, sunt în continuare închise.

Acțiunile AMC au crescut cu 260% miercuri, iar hashtag-ul #SaveAMC era în trend pe Twitter. De la începutul anului, acțiunile AMC au crescut cu 800%.

Titlurile Bed Bath & Beyond – un retailer de produse casnice – au crescut cu 110%, iar retailerul american Dillards – care comercializează îmbrăcăminte și încălțăminte – avea un plus de 100%. Acțiunile grupului media Discovery au urcat și ele cu 35%.

În Europa au crescut puternic titlurile producătorului de baterii Varta și ale companiei farma Evotec.

Semnificație simbolică

Pe lângă pierderile în sine, fenomenul Reddit are și o altă semnificație: pierderea controlului de către marii investitori de pe Wall Street.

Membrii forumului au scris că este pentru prima oară când fondurilor speculative li se servește propriul tratament.

Conform băncii elvețiene UBS, micii investitori aveau în 2020 un procent de 20% din totalul acțiunilor tranzacționate pe bursele din SUA, față de 15% în 2019.

Revoltă pe Wall Street. Micii investitori amatori au provocat pagube de 5 miliarde de dolari unor fonduri speculative

Potrivit unei analize Reuters, fondurile speculative riscă acum să piardă miliarde de dolari în întreaga lume dacă ajung să parieze împotriva comunității Reddit.

Forumiștii mai spun că fondurile care pariază pe scăderea acțiunilor unor companii inventează minciuni și fac acuzații false, ceea ce mai departe lovește micii investitori, care se trezesc apoi cu valori mult mai mici ale acțiunilor deținute.

Dacă micii investitori au căpătat atât de multă putere este pentru că regulile jocului s-au schimbat: să joci astăzi la bursă nu mai costă nimic, nu se percep comisioane pe tranzacții. În plus, aplicațiile gen Robinhood propun produse sofisticate, care permit tuturor, de exemplu, să parieze pe creșterea sau scăderea prețului acțiunilor.

Pierdere masivă pe toată bursa

Revoltă pe Wall Street. Micii investitori amatori au provocat pagube de 5 miliarde de dolari unor fonduri speculative

Există păreri că scăderea de 2,8% a bursei de la New York de miercuri a fost provocată parțial chiar de pariurile pe GameStop și restul de acțiuni.

Mai exact, din cauza faptului că au fost forțate să își acopere pierderile, fondurile și-au vândut acțiuni la alte companii, ceea ce a dus mai departe la scăderea generalizată a bursei de la New York.

Nu toată lumea este însă de acord cu acest lucru, alți investitori arătând cu degetul spre Rezerva Federală pentru scăderea bursei. Aceasta a menținut dobânzile mici și injecțiile financiare, dar a menționat în comunicatul său că se observă o deteriorare a situației economice în ultimele luni, cauzată de acutizarea crizei sanitare.

Mai multe aplicații, între care și Robinhood, au blocat achiziționarea de noi titluri la companiile vizate de acțiunea celor de la r/WallStreetBets, Măsura a stârnit indignarea micilor investitori, care au amenințat că vor face plângere la Autoritatea americană pentru piețele de capital (SEC) pentru manipularea pieței.

Cereri de reglementare

În urma luptei dintre micii investitori și fonduri au apărut și alte efecte.

Casa Albă a anunțat că monitorizează situația, în vreme ce autoritățile care monitorizează piața de capital din Massachusetts au cerut bursei de la New York să suspende pentru 30 de zile tranzacționarea acțiunilor GameStop.

William Galvin, secretarul pieței din Massachusetts, a spus că „asta nu este investiție, este joc de noroc‟.

Ironii din Congres

Alexandria Ocasio-Cortez, un parlamentar american democrat, a ironizat Wall Street miercuri. „Trebuie să admit că este ceva deosebit să vezi că niște investitori de pe Wall Street care au tratat economia noastră ca pe un cazinou se plâng de un forum unde cei care postează tratează piața tot ca pe un cazinou”, a scris ea pe Twitter, potrivit New York Post.

Și senatoarea Elizabeth Warren a criticat fondurile speculative. „Timp de ani buni, aceleași fonduri de hedging, fonduri private de capital și investitorii bogați care sunt acum consternați de tranzacțiile GameStop au tratat piața de capital precum propriul lor cazino în timp ce restul lumii plătea prețul”, a spus ea.

Aceasta a spus că va avea grijă ca autoritatea care supraveghează piața de capital să își facă treaba.

Mișcarea antisistem

Alții au asemuit mișcarea cu protestele antisistem.

Richard Smith, directorul Fundației pentru Studiul Ciclurilor, spune că postările de pe Reddit sunt împotriva speculatorilor.

„Când te simți ca un rebel care luptă împotriva elitelor, aceasta este o emoție foarte puternică”, spune Smith.

***

„Școala de bani” este o secțiune publicistică având ca temă educația financiară, finanțată de BCR, dar cu un conținut editorial independent. Aici veți putea citi informații proaspete, analize și sfaturi despre cum să vă gestionați bugetul, soluții de economisire și despre cum să luați cele mai bune decizii în ceea ce privesc veniturile și cheltuielile personale. Interacțiunea oamenilor cu banii e un lucru care se schimbă în permanență, iar informațiile despre cele mai bune practici mondiale, despre riscuri și tendințe ne pot influența viața în bine. BCR nu are niciun control asupra acestor articole, nu le vede înainte de publicare, ele sunt scrise independent de redacția Libertatea.

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„De unde sunteți?”, s-a interesat taximetristul din Qatar. Când a auzit România, n-a mai acceptat să plece! Ce a spus
GSP.RO
„De unde sunteți?”, s-a interesat taximetristul din Qatar. Când a auzit România, n-a mai acceptat să plece! Ce a spus
Harry şi Meghan, gafă colosală în noul documentar! Au fost PRINŞI CU MINCIUNA, fanii sunt furioşi
Playtech.ro
Harry şi Meghan, gafă colosală în noul documentar! Au fost PRINŞI CU MINCIUNA, fanii sunt furioşi
Răsturnare de situație în divorțul dintre Alina Sorescu și Alexandru Ciucu! Decizia neașteptată luată de artistă: 'Nu e nimic ieșit din comun'
Viva.ro
Răsturnare de situație în divorțul dintre Alina Sorescu și Alexandru Ciucu! Decizia neașteptată luată de artistă: 'Nu e nimic ieșit din comun'
Ieftinire fără precedent a carburanţilor. Cât costă benzina şi motorina azi, 8 decembrie 2022
Observatornews.ro
Ieftinire fără precedent a carburanţilor. Cât costă benzina şi motorina azi, 8 decembrie 2022
Maseur din Băile Felix, arestat pentru că a ajuns cu mâinile pe unde nu trebuie. Cum l-a apărat o polițistă
Știrileprotv.ro
Maseur din Băile Felix, arestat pentru că a ajuns cu mâinile pe unde nu trebuie. Cum l-a apărat o polițistă
Militar din trupele pentru operaţii speciale, mort subit după un salt paraşuta. Florin avea doar 49 de ani
FANATIK.RO
Militar din trupele pentru operaţii speciale, mort subit după un salt paraşuta. Florin avea doar 49 de ani
Revolta oligarhilor! Cunoscutul lui Putin anunţă data la care va fi dat jos preşedintele Rusiei. Cât de aproape e momentul istoric
Orangesport.ro
Revolta oligarhilor! Cunoscutul lui Putin anunţă data la care va fi dat jos preşedintele Rusiei. Cât de aproape e momentul istoric
Horoscop 8 decembrie 2022. Fecioarele sunt în centrul atenției unui grup și faptele lor vor avea un impact mai mare decât de obicei
HOROSCOP
Horoscop 8 decembrie 2022. Fecioarele sunt în centrul atenției unui grup și faptele lor vor avea un impact mai mare decât de obicei
Povestea lui Pavel Traian, din Cluj: a primit tratamentul care l-a scăpat de dureri la 6 ani de la diagnostic
PUBLICITATE
Povestea lui Pavel Traian, din Cluj: a primit tratamentul care l-a scăpat de dureri la 6 ani de la diagnostic