La fel ca în anii trecuţi, concursul se desfăşoară în șase centre universitare. Examenul, care a început la ora 08.30, s-a desfășurat în Bucureşti (la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila), Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, după aceeaşi metodologie, pe o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

UPDATE – ora 17.10: Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Horaţiu Moldovan, a declarat astăzi – la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Carol Davila din Bucureşti – că toţi candidaţii la examenul de rezidenţiat care obţin punctaj de 60% se pot specializa.

„Suntem preocupaţi de a dezvolta resursa umană atât de importantă în sectorul sanitar, ne bazăm pe tinerele generaţii care în mod firesc trebuie să le înlocuiască pe cele mai vechi. Intenţia şi propunerea noastră care se va concretiza este de a găsi pentru toţi cei care au peste 60% din punctaj o poziţie astfel încât să se poată specializa, să se poată instrui în specialităţile respective”, a spus dr. Horaţiu Moldovan, citat de Mediafax.

La rândul său, acad. dr. Ioanel Sinescu, rectorul UMF „Carol Davila” a spus că acoperirea necesarului de medici este prioritară.

„Această ţară are o lipsă majoră de medici, pentru că sunt specialităţi în diferite centre, în diverse spitale, în diverse specializări. Atunci acoperirea necesarului respectiv se face prin mărirea numărului de medici care se specializează în specialităţile deficitare şi vor fi repartizaţi în centrele unde sunt mai puţini. Oricum sunt foarte multe locuri libere în toate specialităţile, aşa încât este o iniţiativă mai mult decât pozitivă. Nădejduiesc faptul că şi candidaţii la rezidenţiat vor reuşi să obţină minimum 60% din punctajul maximal, cu alte cuvinte să fie declaraţi că au luat rezidenţiatul şi apoi să aleagă specializarea pe care şi-o doresc, cu corespondenţă pe ceea ce MS a scos ca locuri în plus şi va scoate locuri în plus şi se va adapta numărului de viitori rezidenţi care vor rezulta din acest concurs”, a spus acad. Dr. Sinescu.

Acesta a precizat că îşi exprimă convingerea că Ministerul Sănătăţii va avea cel puţin 1.000 – 1.500 de locuri în plus faţă de planificarea iniţială.


REZIDENȚIAT 2019. Câte posturi sunt disponibile

Dintre cei înscriși, 6.283 sunt pentru medicină, 1.740 pentru medicină dentară, iar 853 pentru farmacie).

Sunt 4.710 locuri şi posturi pe cele 3 domenii de pregătire: 3.960 locuri şi posturi la domeniul medicină, 398 la medicină dentară, 256 la farmacie.

Sunt şi 96 de locuri pentru ministerele cu reţea sanitară proprie: MApN, Ministerul Justiţiei şi MAI.

În Bucureşti, 3.259 de absolvenţi, adică 36,72% dintre candidaţii înscrişi la nivel naţional la concursul de intrare în rezidenţiat, vor susţine examenul la UMF „Carol Davila”, relatează Agerpres.

În Capitală s-au înscris 2.274 candidaţi pentru domeniul medicină, 695 – pentru medicină dentară şi 290 – pentru farmacie, precizează UMF.

Examenul de rezidențiat se dă în 6 centre universitare

„Cele 6 centre universitare îndeplinesc condiţiile pentru organizarea concursului de intrare în rezidenţiat, dar şi pentru pregătirea unui număr suplimentar de rezidenţi. Am cerut ca acest concurs să se desfăşoare în spiritul corectitudinii şi al transparenţei, principiile acestei guvernări. Anul acesta nu schimbăm regulile în timpul jocului, dar, în condiţiile în care resursa umană este deficitară, căutăm soluţii ca toţi absolvenţii care reuşesc să treacă pragul de 60 la sută din punctajul maxim pe domeniu, pe ţară, să fie admişi. Urez succes tuturor participanţilor la concurs şi îi asigur de tot suportul noii echipe a Ministerului Sănătăţii”, a precizat ministrul Sănătății, Victor Costache, în comunicatul remis presei.

Când se afișează rezultatele la examenul de rezidențiat 2019

În perioada 17-19 decembrie 2019 se va face alegerea posturilor/locurilor de candidaţi în funcţie de punctajul obţinut.

Între 6 şi 14 ianuarie 2020, viitorii rezidenţi vor semna contractele individuale de muncă cu unităţile sanitare, iar între 14 şi 16 ianuarie se va face repartiţia pe clinici de pregătire.

Încadrarea în unităţile medicale ca rezidenţi este prevăzută la 1 februarie 2020.

Examenul de rezidențiat, amânat din cauza crizei guvernamentale

Concursul de rezidențiat 2019, care trebuia să se desfășoare în 17 noiembrie, a fost amânat, din cauza crizei politice dintre Guvern și Președinte.

Președintele refuzase să numească un ministru interimar la Educație, iar rezidențiatul nu se putea organiza decât dacă exista un ordin comun semnat de ministrul Sănătății și ministrul Educației, amintește Digi 24.

Președintele Klaus Iohannis a refuzat numirea unui titular la Educație pe motiv că guvernul PSD de atunci nu mai avea susținere politică (trecuse moțiunea de cenzură), cabinetul Dăncilă fusese demis și trebuia instalat un alt executiv.

Anunțul amânării concursului a fost făcut cu circa o lună și jumătate înainte de data prevăzută și s-a transmis un nou calendar, ceea ce a generat proteste ale absolvenților în mai mai multe centre universitare din țară.

Studenții și-au exprimat nemulțumirea și pentru faptul că sunt prea puține posturi scoase la concurs.

În cele din urmă, s-a găsit o soluție pentru organizarea rezidențiatului: legea a fost modificată în Parlament, astfel încât ministrul Educației să fie eliminat din procedura de organizare a concursului.

Klaus Iohannis a promulgat rapid legea, astfel că examenul de rezidențiat a putut fi organizat în data de 8 decembrie.

Citeşte şi:

Mesajul transmis de medicul Daniela Bota autorităților române care nu îi echivalează studiile realizate în SUA: ”Să se facă într-un mod elegant, precis și rapid”

7 superlecturi de weekend. De la procurorii care au intervenit la o prelevare de organe, până la licitaţia trucată de la metrou

Adriana Nedelea LA FIX. Ce a făcut Sorina Pintea pentru ca românii să nu mai moară de boli care puteau fi tratate

Răsturnare în telenovela momentului! S-au împăcat după scandalul de infidelitate, anunț clar:„Te iubesc!”
PARTENERI - GSP.RO
Răsturnare în telenovela momentului! S-au împăcat după scandalul de infidelitate, anunț clar:„Te iubesc!”
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
Playtech.ro
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
Mirel Joacă Bine a fost ucis în timp ce comitea un jaf în Italia. Românul a fost împușcat de proprietarul unui magazin
Observatornews.ro
Mirel Joacă Bine a fost ucis în timp ce comitea un jaf în Italia. Românul a fost împușcat de proprietarul unui magazin
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
HOROSCOP
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
Un artist din România, antivaccinist convins, a fost răpus de COVID-19
Știrileprotv.ro
Un artist din România, antivaccinist convins, a fost răpus de COVID-19
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
INNA: „Pentru mine contează să îi știu bine pe cei dragi și să iubesc în fiecare zi!”
PUBLICITATE
INNA: „Pentru mine contează să îi știu bine pe cei dragi și să iubesc în fiecare zi!”