Olga Yelsakova, refugiată la Erevan, în Armenia, îi scrie frecvent unui prieten. Yuri Zhdanov, în vârstă de 68 de ani, execută în prezent o pedeapsă de trei ani de închisoare în Rusia, pe care mulți o leagă de activitățile politice ale fiului său, Ivan, un apropiat al liderului opoziției încarcerat Alexei Navalnîi, scrie publicația independentă The Moscow Times. După începerea războiului din Ucraina, echipa redacțională scrie din Olanda.
Yelsakova face parte dintr-o mișcare tot mai mare de oameni care folosesc varianta clasică de a comunica, prin scrisori. „În scrisorile mele îi scriu, de obicei, despre Armenia, unele legende sau fapte interesante despre țară – el avea câțiva prieteni din Armenia”, a declarat pentru The Moscow Times Yelsakova, care a fugit în această țară din Caucazul de Sud, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
„Este deosebit de important pentru prizonierii politic… să știe că nu sunt uitați”, mai spune aceasta.
Numărul prizonierilor politic din Rusia a crescut vertiginos de la începutul războiului din Ucraina, deoarece legile de cenzură din timpul războiului au fost folosite pentru a pune după gratii atât jurnaliști independenți, cât și activiști ai opoziției. În același timp, foarte mulți ruși au fugit din țară.
Deținutul rus îi scrie de două ori pe lună
25 de ruși au fost prezenți la evenimentul de scriere din decembrie din Erevan, la care a participat Yelsakova. Manifestarea a fost organizată de Kovcheg, un grup internațional care îi sprijină pe emigranții și activiștii ruși, și Uznik.Online, un proiect care ajută prizonierii politic, scrie The Moscow Times.
La fel ca și ceilalți membri ai grupului ei de scrisori, Yelsakova a declarat că evită în mare măsură să menționeze politica și evenimentele recente, ca să nu riște ca scrisorile să nu mai ajungă la destinatar. „De obicei, ne descriem viața personală, de exemplu, cum a fost decorat orașul pentru Crăciun”, a spus ea.
Corespondentul Yelsakovei, Zhdanov, se află de un an în închisoare și are o pedeapsă de trei ani, pe care o ispășește în regiunea Arkhangelsk din nordul Rusiei. Fiul său, Ivan Zhdanov, trăiește în străinătate, pentru a evita arestarea.
Zhdanov îi scrie scrisori Elțakoviei de aproximativ două ori pe lună. În condițiile în care apelurile telefonice și vizitele sunt limitate în sistemul penitenciar rusesc, aceste scrisori devin adesea cel mai valoros mijloc de comunicare al deținuților cu lumea exterioară.
Arestată că a pus informații despre război pe etichetele produselor
Artista din Sankt Petersburg Alexandra Skochilenko, care a fost arestată în aprilie pentru că a înlocuit etichetele de preț ale produselor alimentare cu informații despre presupusele atrocități rusești din Mariupol, în Ucraina, a declarat că scrisorile au fost o sursă crucială de confort pentru ea în timpul detenției.
„Nu există cuvinte pentru a descrie cât de recunoscătoare sunt. Nu există nimic mai prețios decât scrisorile aici în închisoare – sunt singura rază de lumină”, a scris Skochilenko, care riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi condamnată, într-o scrisoare recentă publicată de Uznik.Online.
Deținuții au folosit chiar și aparițiile în instanță pentru a îndemna mai mulți oameni să le scrie. „Voi scrie tuturor. Scrieți-mi. Vă iubesc”, a spus Ivan Safronov anul trecut, în timp ce era condus afară dintr-o sală de judecată din Moscova pentru a începe o sentință de 22 de ani de închisoare pentru acuzații de trădare. Susținătorii săi spun că acuzațiile sunt o răzbunare pentru reportajele sale despre industria de apărare a Rusiei.
Mii de scrisori din toată lumea, pentru deținuți
Prietena lui Safronov, Ksenia Mironova, a declarat că îi trimite o scrisoare partenerului său în fiecare săptămână, dar că acestea nu înlocuiesc interacțiunea personală. „Nu este nimic romantic, așa cum ar putea crede unii oameni. Nu te poți obișnui cu asta”, a declarat ea pentru The Moscow Times.
Mișcarea de scriere de scrisori în sprijinul prizonierilor politic pare să fi crescut în tandem cu represiunea politică din timpul războiului din Rusia și cu exodul în străinătate al rușilor antirăzboi. Activiști din întreaga lume – din Armenia și Georgia, în Caucazul de Sud, până în Austria, Țările de Jos și SUA – organizează evenimente periodice de scriere de scrisori care produc sute de scrisori ce vor fi livrate prizonierilor din închisorile din întreaga Rusie. Proiectul RosUznik a estimat că, anul trecut, corespondenții au trimis cel puțin 2.500 de scrisori prizonierilor politic prin intermediul său.
Organizația veterană pentru drepturile omului Memorial a declarat că în prezent există cel puțin 500 de prizonieri politic în închisorile rusești, iar alți 500 sunt în curs de urmărire politică. Oficialii ruși au susținut întotdeauna că nu există prizonieri politic în țară.