• Administratorul le spune muncitorilor că legea germană îi obligă, pe perioada pandemiei, să lucreze 12 ore pe zi. 
  • În realitate, legea muncii s-a schimbat pe perioada pandemiei în Germania, astfel încât să se poată munci mai mult, dar fără a se depăși de 60 de ore pe săptămână. Durata aceasta poate fi depășită ”doar în situații excepționale”.

Buletinele reținute au ajuns o problemă la muncitorii români. Mai mulți brașoveni care muncescîn Germania reclamă că li s-au luat buletinele.

Întrebat de Libertatea, administratorul Sorin Tărâță a spus că buletinele se iau pentru a se face actele necesare pentru munca în Germania și că acest proces durează mai mult de 7 zile în perioada pandemiei. 

A promis că revine cu detalii, dar nu a mai răspuns la telefon.

Ulterior, ziarul a fost contact de către Angela Horga, angajată Tönnies care se ocupă de integrarea românilor la firmele Tönnies.

”Buletinele se iau când vin oamenii, pentru că un șef de echipă merge și îi înregistrează la primărie. (…) Din păcate, acum cu pandemia, durează mai mult, pentru că nu se poate merge la primărie și se lucrează doar online”, a spus Horga.

Legat de timpul de muncă, aceasta spune că firma Agriserv nu își asumă declarațiile administratorului, care a spus că în pandemie se lucrează mai mult. 

”Aici cred că a fost o ceartă între domnul Tărâță și oamenii respectivi, nu e legal să se lucreze 12 ore. Dar sunt zile în care sunt rugați să rămână peste program, dar asta este totul plătit”, spune Horga.

”Din câte am înțeles de la domnul care are firma Agriserv, domnul Tărâță a vorbit pe propria lui răspundere aici. Cred că o să desfacă contractul de muncă cu dânsul, pentru că nu e normal ce a vorbit în videoclipul respectiv. Nu e nici o lege și nu se muncește 12 ore pe zi”, adaugă Horga.

”Fiecare persoană care e angajată la noi la firmă lucrează 9 ore și 14 minute pe zi, depinde pe ce posturi sunt. Normal pauza durează o oră”, spune angajată Tönnies care se ocupă de integrarea românilor la firmele Tönnies.

În videoclip, însă, nu doar administratorul spune că se lucrează 12 ore. E plângerea mai multor muncitori, confirmată de către Tărâță.

”Nu au fost obligați, nu există. Nu e nimeni obligat”, susține Horga pentru Libertatea. 

Femeia spune apoi de muncitorii din filmare că sunt oameni care au venit fără bani, ”vor din prima săptămână bani”, ”vor țigări, vor petreceri”. 

Adaugă că ”oamenii sunt proaspăt veniți, sunt cazuri cu antecedente penale”. Apoi spune că cel care ar fi făcut videoclipul ar fi fost condamnat acum șapte ani, un caz penal, ”a ucis pe cineva în România”. Aceasta spune că are informația de la șeful firmei Agriserv.


Vezi imaginile mai jos:


1. În filmare, muncitorii se plâng că sunt ținuți 12 ore la muncă, deși firma de recrutare prin care au venit le-a spus că vor munci 8 ore pe zi. Administratorul le răspunde că se lucrează câte 12 ore, indiferent ce li s-a zis anterior.

Administrator: Ai contract de muncă?

Muncitor: Da, dar ascultați-mă puțin cu contractul de muncă. Am vorbit cu firma intermediară. De la Brașov sau cine sunt ăia. (…) Că lucrăm 8 ore. Din 8 ore s-au făcut că lucrăm câte 12 ore. Și dacă eu nu vreau să fac ore suplimentare? (…)

Administrator: Băi, se lucrează 12 ore. Nu știu ce v-a zis vouă că o să lucrați 8 ore. 

2. Administratorul le spune că pe perioada pandemiei s-a dat o lege care permite ca angajații să lucreze oricât. 

Dar informația e incorectă. Legea muncii s-a schimbat pe perioada pandemiei în Germania, astfel încât să se poată munci mai mult, dar fără a se depăși de 60 de ore pe săptămână. Durata aceasta poate fi depășită ”doar în situații excepționale”. Se recomandă însă să nu se depășească 48 de ore pe săptămână. 

Administrator: Deci la necalificați se lucrează 6 zile. 6 zile, 12 ore. Din care se scad pauzele. Din 12 ore, o oră jumate sunt 3 pauze. (…)  

De când a fost cu coronavirusul, s-a dat lege în Germania, Angela Merkel a dat lege. Nu, tată, nu contează cât se lucrează acuma, pentru că oamenii sunt plătiți. Nu contează, 15 ore, 16 ore, bă, nu am dat eu legea!

(…)

Administrator: Până acum, nu aveai voie să stai un minut peste 12 ore. Un minut mai mult. 6 zile pe săptămână, asta e de anul ăsta. 

Muncitor: Ai voie să lucrezi 12 ore pe zi, dar dacă vrei. Nu ești obligat. 

Administrator: 12 ore e stas.

Muncitor: Dar nu e obligatoriu.

Administrator: I-auzi mă, știi tu mai bine ca mine?

Muncitor: De ce scrie în contract 40 de ore?

Alt muncitor: Noi am lucrat 6 zile consecutiv. Noi avem dreptul la o liberă. Când ni-l dă?

Administrator: Mă oameni buni, eu v-am explicat acum. (…) Voi aveți un contract. 6 zile pe săptămână, 12 ore. De când a început a început pandemia, Angela Merkel, ea a dat lege. 

3. Angajații spun că le-au fost luate buletinele. 

Muncitori: Ne ții cu japca? Dă-ne, tată, buletinele! Că nu plecăm.

Administrator: Să mori tu că nu pleci.

(…)

Administrator: Ți-am zis clar nu vrei să stai la muncă, te duci acasă.

Muncitor: Păi unde, că buletinul e luat? 

4. Oamenii se plâng că nu pot să își ridice banii trimiși de familie, din cauză că le-au fost luate buletinele. Administratorul le explică că firma le ține buletinele pentru că le face actele de muncă și procesul durează mai mult decât de obicei, din cauza coronavirusului. În mod normal, spune aceasta, actele se fac în 7 zile. 

Muncitor: Mi-o pus maică-mea de o săptămână bani, ca să mă descurc aici. N-avem buletine ca să ridicăm banii.

Administrator: Mă, omule, problema cu coronavirusul. Înainte dura 7 zile actele. Să fie clar.

5. Muncitorii se plâng că nu au fost instruiți înainte de a începe munca. Au fost avertizați doar că pot lua amenzi dacă fac ceva greșit în fabrică. 

Muncitor: Noi când am venit aici, corect ar fi să ne spună și nouă. N-ai voie să faci asta, n-ai voie să faci asta.

Administrator: Și nu v-a zis nimeni nimic?

Muncitor: Nu. Protecția muncii, nimic.

Alt muncitor: Ne-o zis de amenzi, atât.

Muncitor: Am stat, am pus lada roșie pe jos, vin colegi de-ai mei, nu mai pune lada roșie pe jos că îți dă amendă. Nu călca pe palet că îți dă amendă. Păi dacă nouă ni se dau amenzi, amenzi, amenzi, de ce nu ne-a făcut și nouă cineva instruire?

Administrator: Bun și nu v-a zis nimeni nimic?

Muncitor: Nu, de aia suntem revoltați! 

Citeşte şi:

Consul român, despre cum sute de muncitori din România sunt infectați în abatoarele din Germania, dar informația nu e publică: ”De obicei, companiile camuflează lucrurile astea”

Sătulă ca românii să fie blamați pentru că pleacă să muncească, o femeie transmite guvernanților: “Să vină domnul Orban cu noi, dacă nu ne dă locuri de muncă bine plătite”

3.500 de navigatori români, blocați în străinătate din cauza crizei COVID. “Situația e ca la război. Dacă rămâi undeva, poți să și mori”

Divorțul Laurențiu Reghecampf - Anamaria Prodan. S-a ajuns la înjurături și jigniri: „S-a întrecut orice limită de bun simț””
PARTENERI - GSP.RO
Divorțul Laurențiu Reghecampf - Anamaria Prodan. S-a ajuns la înjurături și jigniri: „S-a întrecut orice limită de bun simț””
Doliu în lumea fotbalului. A murit electrocutat în baie, din cauza telefonului mobil
Playtech.ro
Doliu în lumea fotbalului. A murit electrocutat în baie, din cauza telefonului mobil
Detalii înfiorătoare: Cu doar 6 ore înainte ca Alec Baldwin să o omoare pe Halyna, mai mulți cineaști au demisionat după ce s-a tras cu muniție letală pe platou
Observatornews.ro
Detalii înfiorătoare: Cu doar 6 ore înainte ca Alec Baldwin să o omoare pe Halyna, mai mulți cineaști au demisionat după ce s-a tras cu muniție letală pe platou
Horoscop 24 octombrie 2021. Berbecii au parte de o zi care îi invită la recunoașterea unor erori față de sine
HOROSCOP
Horoscop 24 octombrie 2021. Berbecii au parte de o zi care îi invită la recunoașterea unor erori față de sine
Din 7.000 de angajați ai Primăriei Capitalei, 1.500 nu fac nimic, dar sunt păstrați în funcții
Știrileprotv.ro
Din 7.000 de angajați ai Primăriei Capitalei, 1.500 nu fac nimic, dar sunt păstrați în funcții
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Telekomsport
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele