Potrivit analiștilor de la Legatum, care au analizat 104 factori pentru a realiza clasamentul, țara noastră s-a clasat cel mai bine la capitolul siguranță și securitate.
Printre cele 104 variabile se află indicatori tradiționali, cum ar fi produsul intern brut pe cap de locuitor și numărul de persoane care lucrează cu normă întreagă, dar și cifre mai interesante, cum ar fi numărul de servere de internet securizate pe care o are o țară și cât de odihniți se simt oamenii după o zi de muncă.
Variabilele sunt apoi împărțite în nouă subindexuri: calitatea economică, mediul de afaceri, guvernarea, libertatea personală, capitalul social, siguranța și securitatea, educația, sănătatea și mediul natural.
Anul trecut, România s-a clasat pe locul 50, dar a urcat în 2017 patru poziții până pe locul 46. Cea mai bună clasare o avem la capitolul securitate și siguranță, locul 42, în timp ce cel mai slab stăm la sănătate, unde ocupăm abia poziția 91. Foarte prost ne clasăm și la capitolul social, locul 81 și la guvernare – 68. La indexul economic ocupăm locul 60, la mediul economic suntem pe 48, la libertatea personală pe 51, la educație pe 52, iar la mediul natural pe 55.
Raportându-ne la Estul Europei, România este pe locul 10 din 22 de țări luate în calcul. Ne situăm peste vecinii bulgari, care sunt locul 51 în lume, dar cu o poziție sub Ungaria, care este pe locul 45.
Citește și: VIDEO | „Doctorii blindatelor”. Oamenii care pun în mișcare parada de 1 Decembrie
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro