Mergi direct la conținut »
România este criticată din nou de GRECO, pentru că a făcut puţine progese în implementarea recomandărilor sale
Ştiri Libertatea > Ştiri

România este criticată din nou de GRECO, pentru că a făcut puţine progese în implementarea recomandărilor sale

România este criticată din nou de GRECO, pentru că a făcut puţine progese în implementarea recomandărilor sale. Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), organismul anticorupţie al Consiliului Europei (CoE), a transmis, vineri, că România a înregistrat progrese limitate în implementarea recomandărilor din raportul întocmit în luna martie.

GRECO „remarcă progresele limitate înregistrate în implementarea recomandărilor raportului ad-hoc cu privire la România, adoptat în martie 2018 (…), şi l-a invitat pe şeful delegaţiei României să transmită secretariatului până la 31 decembrie un raport de situaţie scris legat de chestiunile enumerate în raportul ad-hoc sus-menţionat, precum şi un raport de situaţie legat de runda a patra de evaluare aflată în desfăşurare”, se arată în comunicarea GRECO, potrivit Agerpres.

În raportul ad hoc privind România (Regula 34), adoptat de GRECO la cea de-a 79-a Reuniune Plenară de la Strasbourg din 19-23 Martie 2018, acest organism se declară profund îngrijorat de anumite aspecte ale legii privind statutul judecătorilor şi al procurorilor, ale legii privind organizarea sistemului judiciar şi ale legii privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) adoptate recent de Parlamentul României, ca şi de proiectele de amendamente la legislaţia penală, relevă un comunicat de presă al Consiliului Europei.

O delegaţie a GRECO) a vizitat România în perioada 21-22 februarie în cadrul unei evaluări urgente referitoare la legislaţia recent propusă ori deja adoptată privind sistemul judiciar, evaluare făcută din perspectiva luptei împotriva corupţiei şi a modului în care România a ţinut cont de recomandările anterioare ale GRECO la acest capitol, se arată într-un comunicat al acestui organism.

Delegaţia a subliniat că persoanele responsabile cu investigarea, judecarea şi emiterea de verdicte privind faptele de corupţie trebuie să se bucure de independenţa şi autonomia corespunzătoare funcţiilor deţinute şi trebuie ferite de orice influenţă.

Povestea unui poliţist din Suceava care nu reuşeşte de două luni să scape de COVID-19. „Am făcut în total 8 teste COVID, stau închis fără simptome de 60 de zile, iar în situația mea sunt mulți”
Recomandări

Povestea unui poliţist din Suceava care nu reuşeşte de două luni să scape de COVID-19. „Am făcut în total 8 teste COVID, stau închis fără simptome de 60 de zile, iar în situația mea sunt mulți”

 

Această recomandare este valabilă şi în privinţa mecanismelor disciplinare deoarece judecătorii şi procurorii trebuie să îndeplinească cele mai înalte standarde de integritate.

GRECO a mai recomandat ca autorităţile române să sporească transparenţa procesului legislativ.

Totodată, membrii delegaţiei GRECO au subliniat că este important ca toate instituţiile statului să colaboreze şi să se respecte reciproc, conform principiilor separaţiei puterilor, independenţei şi imparţialităţii sistemului judiciar şi egalităţii în faţa legii.

Tudorel Toader a spus că raportul Grupului Statelor împotriva Corupției din cadrul Consiliului Europei este unul de orientare, facultativ, însă GRECO a răspuns că recomandările din raport nu sunt opționale și trebuie respectate și aplicate de toți membrii.

Close
Închide
  Close