„În scopul opririi abordării actuale (…) privind situaţii percepute ca fiind încălcări ale principiilor democratice, ale principiilor statului de drept şi ale drepturilor fundamentale în statele membre UE, Comisia Europeană trebuie să creeze un mecanism obligatoriu pentru monitorizarea anuală a datelor din aceste sfere”, se arată în rezoluţia adoptată de Parlamentul European cu 405 voturi pentru, 171 împotrivă şi 39 de abţineri.

MCV a fost introdus de CE în momentul aderării României şi Bulgariei la UE, în 2007. Rolul mecanismului este cel de a monitoriza progresele celor două state în privinţa statului de drept, combaterii corupţiei şi, în cazul Bulgariei, a contracarării criminalităţii organizate.

„Oferim Uniunii Europene instrumente de implementare a deciziilor în toate celelalte zone politice – politici concurenţiale, poliţie, cooperarea justiţiei, politici externe (…)”, a spus eurodeputata olandeză Sophie int Veld, conform unui comunicat al PE, citat de Mediafax.

Noul instrument de monitorizare va avea sarcina de a asigura că toate statele membre UE respectă în mod egal şi sistematic valorile înscrise în Tratatele comunitare privind starea democraţiei, statul de drept şi drepturile fundamentale.

Comisia Europeană, în consultare cu un grup de experţi independenţi, va elabora anual rapoarte de evaluare a tuturor statelor membre ale UE și va formula recomandări care vor fi dezbătute de instituţiile europene şi de parlamentele naţionale.

Parlamentul European cere Comisiei Europene să prezinte, până în septembrie 2017, o propunere privind modalităţile de elaborare a unui „Pact pentru Democraţie, Stat de Drept şi Drepturi Fundamentale”.

Citește și: Raportul MCV pentru România: critici pentru Parlament. Locul României pe HARTA MONDIALĂ A CORUPȚIEI

Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."
GSP.RO

Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."

Horoscop 16 noiembrie 2019. Există riscul unor neînțelegeri cu cei dragi, pentru Raci
HOROSCOP

Horoscop 16 noiembrie 2019. Există riscul unor neînțelegeri cu cei dragi, pentru Raci