De Adrian Cochino,

Statisticile din 2007 și până acum arată că România și-a rezolvat doar parțial problema deja legendară a WC-ului din fundul curții. Dacă în 2007, 44,5% dintre români trăiau într-o casă fără toaletă, acum, 27,7% sunt nevoiți să se descurce cu o asemenea situație.

Dar evident numărul este uriaș, cel puțin comparat cu alte țări unde situația nu este strălucită.

În Bulgaria, 15,3% din populație trăiește într-o gospodărie cu toaletă în fundul curții.

Nici statele baltice nu stau foarte bine. În Lituania, 10,6% din populație are toaleta în afara casei, în Letonia, 9,9%, iar în Estonia, 5,3%.

Problema este minoră la vecinii ungari, unde doar 3,9% din populație are toaletă în fundul curții.

Cele mai multe state din restul UE nu se confruntă cu o astfel de problemă. În țări precum Suedia, Norvegia sau Germania, numărul de toalete în afara casei tinde spre 0.

Iar media în UE este și ea foarte mică – doar 2,1%.

Țăranii nu-și permit să renunțe la WC-ul din fundul curții

În luna martie a acestui an, o circulară a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a stabilit că toți locuitorii din zonele unde există rețele de canalizare trebuie să se racordeze la acestea și să renunțe la WC-urile din fundul curţii.

Un cioban de 19 ani s-a întâlnit cu o ursoaică cu doi pui.  Gestul care i-a salvat viața
Recomandări

Un cioban de 19 ani s-a întâlnit cu o ursoaică cu doi pui. Gestul care i-a salvat viața

Libertatea a fost în mai multe comune din județul Vaslui, fruntaș la WC-urile în curte, și a stat de vorbă cu localnicii, cu autoritățile locale și cu cele de mediu.

Teoretic, lucrurile par simple, însă în practică situația este foarte complicată, în condițiile în care aproape toate locuințele vizate sunt în mediul rural, iar sătenii spun că nu au bani pentru aceste lucrări.

În fiecare an, la 19 noiembrie, ONU marchează Ziua mondială a toaletei, cu scopul de a atrage atenţia asupra faptului că circa 4,5 miliarde de oameni de pe glob trăiesc fără acces la condiţii sigure de salubritate (WC-uri), în ciuda dreptului recunoscut la apă şi igienă.

Organizaţia Naţiunilor Unite îşi propune, prin Obiectivul de dezvoltare durabilă numărul 6 (ODD 6), să garanteze că până în 2030 toţi oamenii vor avea acces la toalete şi canalizare. Dacă acest obiectiv nu este atins, întreaga Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă este compromis.

Calvarul unei familii din București după ce și-au dat în chirie apartamentul unei agenții imobiliare
Recomandări

Calvarul unei familii din București după ce și-au dat în chirie apartamentul unei agenții imobiliare

Ziua de 19 noiembrie a fost desemnată de ONU ca Ziua mondială a toaletei, în iulie 2013, prin Rezoluţia „Igienă pentru toţi”.

Libertatea a desfășurat o campanie cu scopul de a atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă toaletele din curțile școlilor și implicit fosele septice nesecurizate. Citiți aici episoadele anchetei:

Premieră mondială! Anunțul făcut de Marian Drăgulescu în urmă cu câteva momente
GSP.RO

Premieră mondială! Anunțul făcut de Marian Drăgulescu în urmă cu câteva momente

Horoscop 5 decembrie 2019. Leii sunt cuprinși de griji și temeri
HOROSCOP

Horoscop 5 decembrie 2019. Leii sunt cuprinși de griji și temeri