MENIU CAUTĂ

România, sub Lesotho și Timorul de Est în ierarhia „The Economist” privind democrația

Distribuie

România are cel mai mic scor dintre toate țările din Uniunea Europeană în clasamentul raportului "The Economist", privind democrația.

Raportul a venit chiar în ziua în care țara noastră a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene. România e abia pe locul 66 în lume, cu un index de doar 6,38, la „ani lumină” de Norvegia (index 9,87), liderul ierarhiei țărilor democratice, dar și în urma unor state precum Costa Rica (8,07), Insulele Capului Verde (7,88), Botswana (7,81), Timorul de Est (7,19), Trinidad&Tobago (7,16), Guyana (6,67) și Lesotho (6,64), a anunțat abc.net.au.

Gafa transformată în realitate: „s-a redus democrația”

Una dintre celebrele gafe ale premierului Viorica Dăncilă – „Putem spune, pe scurt, că reducem democraţia… birocraţia” -, rostită în mai 2018, pare că și-a găsit corespondent în realitate.

Asta fiindcă România a căzut șapte poziții în această ierarhie a statelor democratice. Locul 66 este cea mai proastă clasare a României de 12 ani, de când se realizează această ierarhie. 

Pe România au tras-o în jos scandalurile nesfârșite legate de legile justiției. „Modificările din justiţie şi demiterea şefei DNA de către ministru împotriva deciziei CSM au afectat libertăţile civile ale românilor”,  au explicat cei care au realizat raportul.

Clasamentul este realizat în funcție de mai mulți indici. Pentru a clasifica țările, EIU acordă un punctaj din 10 pentru mai multe categorii, cum ar fi participarea politică și funcționarea guvernului, apoi clasifică fiecare țară ca fie democrație deplină, democrație defectuoasă, regim hibrid sau autoritar.

România este în categoria „democrție defectuoasă”, care cuprinde țările situate între pozițiile 21 – 75. Pentru a ajunge în categoria țărilor cu o „democrație deplină” e luptă grea, fiindcă noi suntem mai aproape de categoria „regim hibrid”, ceva între democrație și dictatură.

În categoria „regim hibrid”, de care ne despart doar opt poziții, se găsesc state precum El Salvador, Honduras, Zambia, Bangladesh, Guatemala, Burkina Faso, Pakistan.

Ultima în această ierarhie care cuprinde 167 de state este Coreea de Nord, cu un index de doar 1,08.


EXCLUSIV/ Soția lui Ekeng vine de urgență România: „Oh, merde! Leșin de durere! Ce oameni, l-au lăsat să moară din cauză că era negru”. Naty lucrează ca asistent medical în Franța

Citește mai multe despre democratie, ierarhie și Romania pe Libertatea.

Comentarii