Ungaria și Slovacia fac parte din acest grup restrâns

Din acest grup restrâns fac parte Ungaria și Slovacia, după ce anterior și Polonia a traversat o perioadă de izolare față de Bruxelles, relatează Termene.ro.

În cercul țărilor cu discurs anti-UE, Slovacia a intrat în octombrie 2023, atunci când Robert Fico a revenit la putere cu o doctrină similară cu cea a lui George Simion.  

Slovacia a înregistrat, în anul 2024, o scădere semnificativă a investițiilor străine directe (ISD). Potrivit datelor OCDE, în prima jumătate din 2024, fluxurile de ISD au fost negative, fiind înregistrată o ieșire netă de 119 milioane de dolari, comparativ cu o ieșire de 351 milioane USD, în aceeași perioadă a anului precedent.  

Slovacia a implementat modificări semnificative ale cotelor de TVA, începând cu 1 ianuarie 2025, astfel:  

  • Cota standard de TVA a fost majorată de la 20%, la 23%; 
  • Cota redusă de TVA de 10% a fost eliminată și înlocuită cu o cotă nouă de 19%, care se aplică anumitor produse și servicii, de exemplu, alimentele procesate și energia electrică; 
  • Cota super-redusă de TVA de 5% s-a menținut și extins pentru a include produse esențiale, de exemplu, alimente de bază, medicamente, cărți, manuale școlare, servicii de cazare;
  • Impozit pe profit: în cazul companiilor cu venituri anuale peste 5 milioane de euro, rata impozitului pe profit a crescut de la 21% la 24%. Pentru microîntreprinderi cu venituri sub 100.000 de euro, rata a scăzut de la 15% la 10%.
Liceul sătesc care „atacă” Bac-ul exclusiv cu „veterani”. Din toamnă, dispare și varianta seralului: „Rămânem doar cu profesionala”
Recomandări
Liceul sătesc care „atacă” Bac-ul exclusiv cu „veterani”. Din toamnă, dispare și varianta seralului: „Rămânem doar cu profesionala”

O senatoare AUR anunță planul fiscal după alegeri

Senatoarea AUR, Niculina Stelea, membră a Comisiei de buget-finanțe, a anunțat, miercuri, planul fiscal al partidului AUR în urma alegerilor, relatează G4Media.

„Pentru companiile cu o cifră de afaceri mai mică de 5 milioane de euro, stabilim un impozit pe cifra de afaceri de 2%. Pentru companiile cu cifra de afaceri egală sau mai mare de 5 milioane de euro, se va aplica un impozit pe profit de 16%, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri”, a spus Niculina Stelea într-un comunicat transmis de partid. 

Guvernul analizează mai multe variante de creșteri de taxe după alegeri, între opțiuni fiind majorarea TVA, care va duce la scumpiri, și creșterea impozitelor pe profit și venit, care vor duce la salarii mai mici și firme afectate.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.